Από την ιταλική ‘Inside Over’- κείμενο του Emanuel Pietrobon
Πολλοί πολιτικοί αναλυτές πίστευαν ότι η ρωσική υποστήριξη προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, σηματοδοτούσε την έναρξη μια νέας διπλωματικής εποχής μεταξύ των δύο ιστορικά ανταγωνιστικών χωρών, των οποίων η πρόσφατη αντιπυραυλική συμφωνία των S-400, αντιπροσώπευσε το υψηλότερο σημείο της.
Ήταν λάθος
Ο Ερντογάν αποδεικνύει ότι είναι ένας από τους πιο ρεαλιστές πολιτικούς που κυκλοφορούν σήμερα και γνωρίζοντας ότι ένας γάμος με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι γάμος ευκαιρίας που προορίζεται να καταρρεύσει, κινείται ήδη στα πρώτα μεγάλα βήματα για αυτό που θα ακολουθήσει, οι δύο χώρες θα συγκρουστούν και πάλι καθώς οδηγούνται από διαφορετικές εξωτερικές ατζέντες στα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο και την Εγγύς και Μέση Ανατολή.
Οι πρόσφατες τουρκικές κινήσεις στην Ουκρανία είναι η σημαντικότερη απόδειξη για αυτό.
Ο ανερχόμενος άξονας Κιέβου- Άγκυρας
Από τότε που ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέλαβε την προεδρία της Ουκρανίας, ο Ερντογάν άρχισε να ωθεί τη χώρα διπλωματικά και οικονομικά, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα των Τατάρων, το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί στο μέλλον για να δημιουργήσει προβλήματα στην άσκηση της ρωσικής κυριαρχίας στην χερσόνησο, βάσει του «μοντέλου Τσετσενίας».
Οι διμερείς σχέσεις βελτιώνονται διαρκώς, διαφαίνεται ότι αναπτύχθηκε αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ των δύο προέδρων και η συνεργασία επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς σε στρατηγικούς τομείς, όπως η στρατιωτική και περιφερειακή ασφάλεια στη θάλασσα.
Ο στόχος του Ερντογάν είναι σαφής: να βρεθεί ένα ανάχωμα στο οποίο θα θέσει μια στρατηγική συγκράτησης ενάντια στη Ρωσία, παράλληλη αλλά συμπληρωματική προς εκείνη του ΝΑΤΟ.
Τον Αύγουστο ανακοινώθηκε προσωρινή ένωση (κοινή επιχείρηση) μεταξύ της Ουκρανικής Ukrspetsexport και της τουρκικής αμυντικής Baykar για την ανάπτυξη όπλων ακριβείας, προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στρατιωτικών και αεροδιαστημικών.
Η πρώτη φάση αυτής της ιστορικής συνεργασίας θα είναι η παραγωγή μια νέας γενιάς στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ικανού να λειτουργεί σε πολύ μεγαλύτερα υψόμετρα, σε όλες τις καιρικές συνθήκες και να μεταφέρει φορτία όπλων ακριβείας.
Άλλα έργα, ωστόσο, βρίσκονται σε εξέλιξη: από αμυντικά συστήματα μέχρι τις τεχνολογίες ραντάρ.
Το Συμβούλιο Άμυνας και η Εθνική Ασφάλεια της Ουκρανίας, εξήγησαν με επίσημη ανακοίνωση ότι σκοπός της σύμπραξης είναι να επιτύχει μεγαλύτερη συνέργεια μεταξύ της αμυντικής βιομηχανίας και υψηλής τεχνολογίας των δύο χωρών για την παραγωγή νέων μοντέλων σύγχρονων μεγάλης κλίμακας όπλων με τα οποία θα αντικατασταθούν ‘ τα κλασικά συμβατικά όπλα’.
Το σχέδιο του Ζελένσκι
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Ουκρανίας στην Άγκυρα στις αρχές Αυγούστου συζητήθηκε, μεταξύ των άλλων, η εμβάθυνση της οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.
Ενώ το σχέδιο για την οικοδόμηση μια ζώνης ελευθέρων συναλλαγών βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, έχουν ήδη σκεφθεί πως να ενισχύσουν τις εμπορικές συναλλαγές καθώς περιμένουν να τεθεί σε ισχύ.
Ο Ρασίμ Πεκμέσι, πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Ουκρανίας, διευκρίνισε ότι η Άγκυρα και το Κίεβο αξιολογούν την υλοποίηση βιομηχανικών περιοχών που θα λειτουργούν από κοινού, που θα κινούνται με ανταλλαγή των εθνικών νομισμάτων για να πετύχουν ταχεία αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών και να συνδέσουν περαιτέρω τις δύο χώρες.
Το σχέδιο του Ζελένσκι είναι να μειώσει την εξάρτηση της Ουκρανίας από τον πλέον άβολο πρώην Ρώσο σύμμαχο, οπότε στρέφεται προς νέες αγορές, όπως η Τουρκία, αλλά και η Πολωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην πραγματικότητα, εάν μέσω της πρώτης θα μπορέσει να μειώσει – έστω και ελαφρώς- την εμπορική εξάρτηση από τη Μόσχα, μέσω των άλλων δύο στόχων που είναι η επίτευξη μεγαλύτερης ενεργειακής ασφάλειας.
Ακόμη και στην τελευταία περίπτωση, η λύση θα βασιστεί ουσιαστικά στην αντικατάσταση του αερίου ρωσικής προέλευσης με το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο.
Οι προσδοκίες και των δύο προέδρων είναι τόσο υψηλές, ώστε οι αντίστοιχες διπλωματίες εργάζονται ήδη για να οργανώσουν μια νέα συνάντηση, μέσα στον τρέχον έτος, που πιθανότατα θα γίνει στο Κίεβο.
Ενώ αναμένεται να επισημοποιηθεί η σύνοδος κορυφής, ο Ερντογάν επανέλαβε τηλεφωνικά στον Ουκρανό ομόλογό του ότι η χώρα του θα υπερασπισθεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, σημειώνει ο Ιταλός αναλυτής
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου