Νεφέλη Λυγερού
Ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα του ψυχρού πολέμου μεταξύ Δύσης και Ιράν είναι η “κρίση των δεξαμενοπλοίων”. Κρίση, η οποία –σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες– μεταφέρεται γεωγραφικά σε ελληνικά ύδατα, κάτι που η Αθήνα δεν επιθυμεί, αλλά από την άλλη δεν έχει νόμιμο τρόπο να το αποτρέψει. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υποβληθεί αίτημα για κατάπλου του ιρανικού δεξαμενοπλοίου σε ελληνικό λιμάνι.
Η υπόθεση είναι γνωστή. Τον Ιούλιο, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace-1 συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές του Γιβραλτάρ και κρατήθηκε για 45 ημέρες, με την υποψία ότι παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ, μεταφέροντας πετρέλαιο στη Συρία. Η Τεχεράνη το έχει αρνηθεί κατηγορηματικά και από τα στοιχεία που έχουν έλθει στη δημοσιότητα η κατηγορία της Δύσης δεν τεκμηριώνεται.
Η Τεχεράνη, ωστόσο, δεν περιορίσθηκε σε διαμαρτυρίες. Ιρανοί συνέλαβαν ως αντίποινα βρετανικό δεξαμενόπλοιο στα στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο, γεγονός που οπωσδήποτε έπαιξε τον ρόλο για να απελευθερωθεί το Grace-1, το οποίο μετονομάσθηκε σε Adrian Darya 1. Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, που απέπλευσε το βράδυ της Κυριακής από το Γιβραλτάρ κατευθύνεται ανατολικά και στις 25 Αυγούστου αναμένεται να βρίσκεται στον Μεσσηνιακό Κόλπο, χωρίς να είναι σαφές εάν προτίθεται να πλησιάσει την Καλαμάτα. Ας σημειωθεί ότι το αίτημα για κατάπλου πρέπει να υποβληθεί 48 ώρες πριν.
Ας σημειωθεί ότι στις 16 Αυγούστου δικαστήριο της Ουάσιγκτον εξέδωσε ένταλμα για σύλληψη και κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου. Το αμερικανικό αίτημα στηρίζεται στον ισχυρισμό ότι το δεξαμενόπλοιο συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, οι οποίοι αποτελούν κρατικό θεσμό στο Ιράν, αλλά έχουν χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση.
Σύμφωνα με διαρροές από αμερικανικές πηγές, η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει τις παράκτιες μεσογειακές χώρες να μη δεχθούν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο σε λιμάνι τους, διότι αυτό θα θεωρηθεί βοήθεια στην τρομοκρατία! Οι βρετανικές αρχές του Γιβραλτάρ, πάντως, απέρριψαν το αμερικανικό αίτημα να παρατείνουν την κράτηση του Grace-1, επικαλούμενες την κοινοτική νομοθεσία.
Η Τεχεράνη έχει ξεκαθαρίσει ότι η κρίση δεν πρόκειται να τερματιστεί μέχρι το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο να φτάσει στον προορισμό του. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο Χεσματολάχ Φαλαχατπισέχ, μέλος της επιτροπής εθνικής ασφαλείας και εξωτερικών υποθέσεων του ιρανικού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει πως η κρίση με τη Βρετανία δεν έχει τελειώσει. Η Βρετανία έχει την πρωταρχική ευθύνη να βάλει ένα τέλος στην κρίση του πετρελαιοφόρου».
Παράλληλα, η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην αποπειραθούν να συλλάβουν το δεξαμενόπλοιο στην ανοικτή θάλασσα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε: «Μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα. Έχουμε εκδώσει προειδοποίηση μέσω επίσημων διαύλων, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας».
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου