Την οικονομοτεχνική μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης, αναμένουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση Ισραηλινού ραντάρ επιφανείας στα Ανατολικά της Κρήτης, το οποίο θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες επιτήρησης κυρίως στην Αν. Μεσόγειο.
Οι ανάγκες για την επιτήρηση από την χώρα μας και στην Αν. Μεσόγειο διαρκώς πληθαίνουν, καθώς όλοι οι σύμμαχοι έχουν αναγνωρίσει την σταθερότητα της Ελλάδας στο ευρύ και μεγάλο τόξο από τα Βαλκάνια έως την Αν. Μεσόγειο. Οι πρώτες συζητήσεις για το Ισραηλινό ραντάρ είχαν ξεκινήσει περίπου πριν από δυο χρόνια, με τους Ισραηλινούς να δίνουν το πράσινο φως να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα διαχείρισης ενός τέτοιου συστήματος.
Οι έρευνες των επιτελείων είχαν ξεκινήσει ώστε να διαπιστωθούν οι δυνατότητες του και το κατά πόσο εξυπηρετεί η τοποθέτησή του στην Κρήτη. Οι τελευταίες πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές λένε πως το ζήτημα προχωρά, έχει πάρει την υπογραφή και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ προ τριμήνου και βρίσκεται στις οικονομικές υπηρεσίες, στο στάδιο «του τι απαιτείται» από πλευράς εγκαταστάσεων.
Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν, πως οι Ισραηλινοί το παρέχουν στις ΕΔ ως σύστημα, θα βοηθήσουν επίσης στην εγκατάστασή του και σ’ ότι χρειάζεται από πλευράς τεχνογνωσίας. Πλην όμως η υποστήριξη βάσης είναι κάτι που πρέπει ν’ αναλάβει η Ελληνική πλευρά. Οι πρώτοι οικονομικοί υπολογισμοί για τις εργασίες που πρέπει να διατεθεί ίσως να φτάνει περίπου τα 2.500.000 ευρώ, γεγονός που μπορεί να θεωρεί ως προσωρινός ανασταλτικός παράγοντας.
Από την άλλη πλευρά, μόλις αναπτυχθεί το ραντάρ, αμέσως θα έχεις τα απαιτούμενα «μάτια» που χρειάζεσαι στην Αν. Μεσόγειο, εξηγούσαν οι ίδιες πηγές. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση θεωρείται πως θ’ αναβαθμίσει κατακόρυφα τον επιτηρητικό ρόλο της χώρας ενώ από την πλευρά των συμμάχων του Ισραήλ θα έχουν κι αυτοί την πρόσβαση που ζητούν στις πληροφορίες που αφορά την ασφάλεια της περιοχής.
Άλλωστε το πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας των δυο κρατών επιβάλλει και την ανταλλαγή πληροφοριών ενάντια στην τρομοκρατία ή εμπορικές θαλάσσιες οδούς που μπορεί να την τροφοδοτούν.
Τα ψύχραιμα αλλά αποφασιστικά μηνύματα του Ισραήλ για την Κύπρο
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ υπό τις ευλογίες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν δημιουργήσει έναν ισχυρό άξονα στην περιοχή και ταυτόχρονα, τα μηνύματα από το Ισραήλ προς την Άγκυρα είναι σαφή.
Πριν τρία εικοσιτετράωρα ο γιος του Προέδρου Νετανιάχου δήλωσε πως στέκεται δίπλα στην Κύπρο, την χώρα που δέχεται το στενό pressing της Τουρκίας για να δημιουργήσει τετελεσμένα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη μια άσκηση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο, εντός FIR Λευκωσίας και μάλιστα στην σκιά της άσκησης «Θαλασσόλυκος» από την πλευρά της Τουρκίας.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης άσκησης γι’ άλλη μια φορά μεταφέρθηκαν ισχυρές δυνάμεις (χερσαίες και αεροπορικές) από το Ισραήλ στην Κύπρο. Ηχηρά μηνύματα του Α’ ΓΕΑ του Ισραήλ στο συνέδριο της Πολεμικής Αεροπορίας Παρόμοια είναι και τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ πριν από λίγες ημέρες στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων στο Τατόι, στο πλαίσιο του συνεδρίου Αεροπορικής ισχύος που διοργάνωσε η Πολεμική Αεροπορία.
Ο Υποπτέραρχος Amikam Norkin, μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του αναφέρθηκε με νόημα στον πυλώνα που σχηματίζει το τριμερές σχήμα, σημειώνοντας:
«Θα μιλήσω για την αεροπορική υπεροχή ως γέφυρα για τη σταθερότητα στη περιοχή, κάτι που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στη γειτονιά μας με τους φίλους μας, μερικοί από τους οποίους κάθονται εδώ, στην πρώτη σειρά.»
Στην πρώτη σειρά ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Παϊατ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, με τον οποίο στο περιθώριο του συνεδρίου συναντήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η πρώτη- για φέτος- ήταν στο πλαίσιο της μεγάλης άσκησης «Ηνίοχος».
Ο Ισραηλινός Αρχηγός στην περίπου 20 λεπτών ομιλία του τόνισε αρκετές φορές την αξία των συμμαχιών στην περιοχή. «Ενάντια στο δίκτυο του εχθρού, πρέπει να οικοδομήσουμε κι εμείς από τη μεριά μας ένα δίκτυο, δεν μπορείτε να παλέψετε άλλωστε εναντίον ενός δικτύου με έναν αυτόνομο υπολογιστή μόνο. Έτσι, δημιουργείτε ένα δίκτυο συμμάχων, Πολεμικών Αεροποριών, στη Μέση Ανατολή και μέσω αυτού μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους σας».
Όμως εκτός των δηλώσεων στήριξης ο Ισραηλινός Αρχηγός τόνισε σημαντικά στοιχεία ενός κράτους που θέλει να είναι παράγοντας στην περιοχή και το δείχνει με κάθε τρόπο, στέλνοντας ταυτόχρονα τα ανάλογα μηνύματα, με κύριο το «δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία διείσδυση στα Ισραηλινά σύνορα». Εξήγησε ο Υποπτέραρχος Norkin: «Θα περάσω στο πρώτο απόσπασμα βίντεο κλιπ. Αυτό που βλέπουμε εδώ, είναι η πρώτη φορά που πέρυσι, στις 10 Φεβρουαρίου, όπου το Ιράν προσπάθησε να διεισδύσει με UAV – οπλισμένο UAV – στα Ισραηλινά σύνορα. Απογείωσαν ένα ειδικό UAV από τη Συρία, πέταξε μέσω Συρίας και επιχείρησε να διεισδύσει στα ανατολικά σύνορά μας. Ταυτοποιήσαμε αυτό το UAV με τα ραντάρ μας, το παρακολουθήσαμε και αυτό που μπορείτε να δείτε εδώ, είναι το βίντεο από το Apache – το επιθετικό ελικόπτερο – που αναχαίτισε το UAV. Η χρήση του Apache για την αναχαίτιση είναι ένα εύλογο ερώτημα φυσικά, καθώς διαθέτουμε F-35, F-16 και F-15, αλλά θέλαμε να έχουμε αποδείξεις, οπότε το Apache, που πετούσε με μικρή ταχύτητα, κατέγραψε και συνόδευσε το UAV οπότε εν τέλει είχαμε εικόνα από την αναχαίτιση καθώς φυσικά και απομεινάρι του φτερού, το οποίο αν θυμάστε, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu κρατούσε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του για την Ιρανική επιρροή στην περιοχή.»
Σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Μπορείτε να δείτε εδώ πολλά Συριακά MIG που δρουν στον Εμφύλιο Πόλεμο της Συρίας. Τους προειδοποιήσαμε επανειλημμένα για πολλά χρόνια, να μην διασχίσουν τα Ισραηλινά σύνορα”. Ένα από αυτά πέρασε τα ισραηλινά σύνορα εδώ. Δεν μπορούσαμε να το δεχτούμε, αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική άλλωστε, δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία διείσδυση στα ισραηλινά σύνορα. Έτσι μπορείτε να δείτε εδώ τι συνέβη. Καταρρίψαμε αυτό το Sukhoi 24 της Συριακής Αεροπορίας με πύραυλο Patriot. Επομένως, αυτό που θα ήθελα να τονίσω από αυτή την διαφάνεια, είναι ότι η ισραηλινή διπλωματία ξεκαθαρίζει πως κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στον ισραηλινό εναέριο χώρο και θα παρέμβουμε σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση.»
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου