Τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, προορίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να αντικαταστήσει τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και του ιδίου από τον θώκο του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο στη συνέντευξη ο Πάνος Καμμένος, ενώ είχε προηγηθεί πρωθυπουργική ανακοίνωση, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του ναυάρχου. Ουδείς αμφισβητεί την επάρκεια του Α/ΓΕΕΘΑ να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ωστόσο, μια σειρά από παρατηρήσεις θα πρέπει να γίνουν…
Η μετακίνηση του Α/ΓΕΕΘΑ στην πολιτική θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, σημαίνει αυτομάτως την αποστρατεία του. Αυτό δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ιεραρχία των Γενικών Επιτελείων και οδηγεί σε κρίσεις για το ποιος θα διαδεχθεί τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και συνεπακόλουθα, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου που θα επιλεγεί.
Το πρώτο ζήτημα που εγείρεται, είναι ποιος πρέπει να έχει την αρμοδιότητα να κάνει τις κρίσεις αρχηγών. Ο Πάνος Καμμένος που αποχωρεί, ή ο ναύαρχος Αποστολάκης που έρχεται; Οι «ψίθυροι» θέλουν τις σχέσεις του Α/ΓΕΕΘΑ με τον Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, ως μάλλον «τεταμένες».
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν με τη θέση Αποστολάκη να συμφωνεί σε γενικές γραμμές και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος φέρεται να προτιμά για τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου. Όμως, ο Α/ΓΕΣ φέρεται να συγκεντρώνει προτιμήσεις και από… «μη θεσμικούς» παράγοντες που έχουν ήδη διαμηνύσει αυτή τους την επιθυμία στο Μέγαρο Μαξίμου!
Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό ακριβώς… δηλαδή πληροφορίες! Εάν όμως ισχύουν, είναι εξίσου πιθανό να ισχύουν και επιπρόσθετες λεπτομέρειες που αφορούν «προτιμήσεις» στην ιεραρχία των Κλάδων, με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πολλές αποστρατείες ώστε να προχωρήσουν κάποια πρόσωπα που χαρακτηρίζονται ως «επιθυμητά».
Όλα αυτά είτε θα επιβεβαιωθούν, εν μέρει ή συνολικά, ή θα διαψευσθούν. Αυτό που θα πρέπει ΟΛΟΙ να θυμούνται καθώς θα εξελιχθεί η διαδικασία, θα «παιχτεί το παιχνίδι», ως συνήθως, ότι Τουρκία, παραδοσιακά κινείται κατά της Ελλάδας σε περιόδους πολιτικής αστάθειας.
Όλοι οι πολιτικοί χώροι αντιλαμβάνονται σε αυτή τη συγκυρία και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό, ότι η Τουρκία «πηγαίνει γυρεύοντας». Παράλληλα, σε διάφορα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί αρμοδίως, ένα «θερμό επεισόδιο» θα μπορούσε να ευνοήσει τους τουρκικούς σχεδιασμούς, ενδεχομένως δε και άλλων αποφασιστικών παραγόντων – επιδιαιτητών της περιοχής.
Σε μια τέτοια περίπτωση, σε μια διαπραγμάτευση που θα ακολουθούσε, συνεπεία ενός θερμού επεισοδίου, μπορεί να επέλθει ένας συμβιβασμός, ο οποίος για άλλους θα είναι περισσότερο και για άλλους λιγότερο «έντιμος». Η δε μεγάλη άσκηση που έχει αναγγείλει η Τουρκία στην δήθεν… γαλάζια πατρίδα της, έρχεται σε μια περίοδο που εγείρει υποψίες ότι διέθετε εξαιρετικές εκτιμήσεις και ενδεχομένως πληροφορίες για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα… Κρατήστε το αυτό.
Το συμπέρασμα είναι ότι όλοι πρέπει να έχουν αυτό το δεδομένο στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους για να αποφύγουμε, με δική μας ευθύνη, να εμπλακούμε σε καταστάσεις που θα επιθυμούσαμε να αποτρέψουμε. Ας μην αφήσουμε τα νώτα μας ακάλυπτα και να δώσουμε εμείς οι ίδιοι λαβή που θα μας οδηγήσει σε περιπέτειες.
Το πρόβλημα που θα μπορούσε να ανακύψει στο στράτευμα, είναι ενδεχόμενες μαζικές αλλαγές διοικήσεων σχηματισμών, καθώς παρότι πάντα υπάρχουν άνθρωποι να διασφαλίζουν τη συνέχεια, είναι πιθανό να προκύψουν «συστημικές» δυσλειτουργίες. Γι’ αυτό χρειάζεται αυτοπεριορισμός και αυτοσυγκράτηση…
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου