GuidePedia

0

Στη Μεσόγειο με κατεύθυνση την Αττάλεια βρίσκεται το τούρκικο πλοίο - γεωτρύπανο της Τουρκίας για το οποίο στήθηκε... ολόκληρη φιέστα κατά τη προχθεσινή αναχώρησή του από τον Βόσπορο. Το στίγμα που έδωσε στις 4.30 μμ το Σάββατο, ήταν στη περιοχή της Ικαρίας και αναμένεται να βρίσκεται ανοιχτά της Αττάλειας μέχρι το βράδυ.

Το νεοαποκτηθέν τούρκικο πλωτό γεωτρύπανο διαφημίστηκε σε υπερθετικό βαθμό από τους Τούρκους σε μια προσπάθεια να δείξουν στο εσωτερικό της χώρας ότι είναι ικανοί να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στη περιοχή και μάλιστα όπως τονίστηκε σε βάθος 2.600 μέτρων!



Ενδεικτικό της προπαγάνδας άλλωστε ήταν και τα όσα είπε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ στην τελετή «αποχαιρετισμού του γεωτρύπανου» σημειώνοντας ότι από αυτό το καλοκαίρι ξεκινά η διαδικασία γεώτρησης στην Μεσόγειο, ενώ ανέφερε ότι το όνομα «Πορθητής» δόθηκε προκειμένου να αναβιώσουν την ισχυρή κληρονομία της Τουρκίας. Ο Τούρκος Υπουργός ευχήθηκε μια μέρα η Τουρκία να αναζητήσει πετρέλαιο και στο Αιγαίο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Οι 4 πιθανές περιοχές των ερευνών

Με δεδομένο ότι η αναφορά είναι για σημείο σε βάθος 2.600 μέτρων ανοικτά της Αττάλειας, η πιο κοντινή ερμηνεία που μπορεί να δοθεί, με βάση και τους ακριβείς βυθομετρικούς χάρτες της περιοχής, είναι η περιοχή ανοικτά του κόλπου Αττάλειας.

Ωστόσο στην περιοχή αυτή το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» έχει πραγματοποιήσει ελάχιστα σεισμογραφικά, πλην μίας ζώνης στην «νότια πλευρά της περιοχής όπου έγιναν δύο φορές πυκνά σεισμογραφικά. Όμως το ίδιο πυκνά σεισμογραφικά έγιναν δύο φορές και στις περιοχές δυτικά της Πάφου, όπου το θαλάσσιο βάθος είναι επίσης περίπου 2.600 μέτρα.

Το ίδιο βάθος – των 2.600 μέτρων - έχει και περιοχή εντός του τεμαχίου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο τμήμα του που «διεκδικεί» η Τουρκία στο οποίο όμως δεν έγιναν καθόλου σεισμογραφικές έρευνες από την Τουρκία, οπότε και είναι αδύνατο να έχει μελετηθεί και εκτιμηθεί ότι υπάρχει σημείο «στόχου» για γεώτρηση.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, στο λιμάνι Αττάλειας, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται οποιεσδήποτε υποστηρικτικές υποδομές – εργοστάσιο λάσπης κ.τ.λ – που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη θαλάσσιων γεωτρήσεων μεγάλου βάθους


Αναστασιάδης: «Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα αν η Τουρκία χρησιμοποιήσει γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ»

Δεν απέκλεισε την περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε περίπτωση που η Τουρκία επιδιώξει να χρησιμοποιήσει το γεωτρύπανό της για γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη στην ΕΡΤ. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, επεσήμανε, η κυπριακή κυβέρνηση θα ενεργήσει με όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε παράλληλα ότι η λύση του Κυπριακού είναι η απάντηση στα προβλήματα - αλλά όχι οποιαδήποτε λύση, όπως τόνισε.

Σημείωσε, επίσης, ότι θα επιθυμούσε η επανεκλογή του να συνοδευτεί με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτό, όπως είπε, δεν είναι εφικτό λόγω των αξιώσεων που εγείρει η τουρκική πλευρά. Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία ενώ για το ναυάγιο της διάσκεψης στο Κραν-Μοντανά είπε ότι υπεύθυνη ήταν η Τουρκία με τις απαράδεκτες θέσεις ενώ υπήρξαν «ατυχείς και βεβιασμένες ενέργειες» και από πλευράς εκπροσώπων του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι υπάρχει πλέον έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Ακιντζί και σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν η πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων να μετατραπεί σε αριθμητική ισότητα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top