Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να βρει 220 δις δολάρια σε ένα χρόνο
Το ιδρυτικό μέλος του ΑΚΡ και πρώην βουλευτής Αμπντουλλατίφ Σενέρ αξιολόγησε την εκλογική περίοδο, την κατάσταση της οικονομίας και τους υποψηφίους Προέδρους της Δημοκρατίας. Ο Σενέρ ο οποίος υποστήριξε ότι η οικονομία της Τουρκίας είναι σε άσχημη κατάσταση είπε ότι “ο κ. Ερντογάν θα χάσει τις εκλογές”.Οι τέσσερις συνιδρυτές του ΑΚΡ, Γκιούλ, Ερνοτγάν, Αρίντς, Σενέρ
Ο Σενέρ, ο οποίος δήλωσε ότι η οικονομία της Τουρκίας είναι σε άσχημη κατάσταση, συμπλήρωσε ότι η απώλεια της αξίας του εθνικού νομίσματος είναι το βαρόμετρο της οικονομίας. "Η απώλεια της αξίας του εθνικού νομίσματος σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε ανταγωνιστικοί σε διεθνές εμπόριο, και στις οικονομικές σχέσεις, εισάγετε περισσότερα από όσα εξάγετε και σαν αποτέλεσμα το εθνικό εισόδημα δεν φτάνει το απαραίτητο επίπεδο και αυτό σημαίνει ότι χαλάνε οι οικονομικοί δείκτες.”
Ο Σενέρ, ο οποίος τόνισε ότι αυτή η κατάσταση στην οικονομία θα αντικατοπτριστεί στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, είπε ότι η στενότητα στην οικονομία θα έχει συνέπειες σε όλους τους πολίτες και πως αυτή η κατάσταση θα έχει ως συνέπεια να χάσει ο Ερντογάν τις εκλογές.
ΟΙ δηλώσεις του Σενέρ:
Βλέπουμε καθαρά ότι η οικονομία στην Τουρκία καθοδηγείται με άσχημο τρόπο. Μιλάμε για μία εξουσία που δεν μπορεί να καθοδηγεί την οικονομία με τους δικούς της κανόνες, είναι ανίδεοι να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και δεν μπορούν να θέσουν σε κίνηση τη δυναμική της οικονομίας.
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΧΑΝΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ:
Μπορείτε να το φανταστείτε; Το εθνικό νόμισμα χάνει διαρκώς την αξία του. Αυτή η κατάσταση είναι σαν το βαρόμετρο της οικονομίας, δείχνει την πορεία της οικονομίας. Δείχνει ότι η οικονομία έχασε την παγκόσμια ανταγωνιστική της δύναμη. Το να χάσει την αξία του το εθνικό νόμισμα, σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε ανταγωνιστικοί στο διεθνές εμπόριο, και τις οικονομικές σχέσεις, εισάγετε πολύ περισσότερα από όσα εξάγετε, και ως αποτέλεσμα αυτού χαλάνε και οι οικονομικοί σας δείκτες. Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε αυτό το σημείο.
Όπως γνωρίζετε από τη μία η αύξηση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών και από την άλλη η αύξηση του εξωτερικού χρέους δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στο εξωτερικό ισοζύγιο. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να βρει 220 δις δολάρια σε ένα χρόνο. Αν δεν το καταφέρει τότε έρχεται η κρίση και θα έχει συνέπειες που θα επηρεάσουν βαθιά όλους τους τομείς.
“Η ΧΩΡΑ Η ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ”
Μιλάνε για σταθερότητα, η δική τους σταθερότητα έχει αυτή τη μορφή. Κατά συνέπεια εγώ δεν περιμένω να φτάσει η οικονομία σε άσχημο σημείο και να πέσει η κυβέρνηση. Ό,τι και αν συμβεί, και με κάθε τίμημα ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα αφήσει την εξουσία, ακόμη και να η Τουρκία βρεθεί σε δεινή θέση λόγο οικονομικής κρίσης, αν η ανεργία φτάσει στο ζενίθ, αν χρεοκοπήσουν οι επιχειρηματίες, αν οι αγρότες φτάσουν να ζουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας. Το σημαντικό για εκείνον είναι να παραμείνει στην εξουσία. Αν εμφανιστεί μια τόσο άσχημη εικόνα της οικονομίας θα παίξει με το χρόνο.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΑ ΠΙΑΣΕΙ ΠΑΤΟ
Θα παίξει με το χρόνο λέγοντας, κέρδισα μια φορά τις εκλογές, έγινα πρόεδρος της δημοκρατίας ο κόσμος δεν θα ασχοληθεί μαζί μου. Μόλις πιάσει πάτο η οικονομία και συνηθίσουν οι πολίτες σε αυτή την οικονομική κατάσταση σιγά – σιγά θα αρχίσει να έχει κάποια βελτίωση. Μέσα σε τρία – τέσσερα χρόνια θα φτάσει σε κάποιο επίπεδο. Από εκεί και μ=πέρα το νέο σημείο θα είναι και πάλι οι εκλογές. Για το λόγο αυτό οι εκλογές αυτές είναι θέμα ζωής ή θανάτου. Η χώρα θα υπάρξει ή θα καταστραφεί. Η Τουρκία έχει ανάγκη την ομαλότητα. Και η ομαλότητα θα έρθει με ένα τρόπο. Να αλλάξει η δομή αυτής της εξουσίας του θεωρεί ότι έχει όλες τις αρμοδιότητας αλλά δεν μπορεί να δει αυτό το πρόβλημα.
ΥΠΆΡΧΕΙ ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΥΞΗΣΗ
Αυτή τη στιγμή έχουν αρχίσει να φαίνονται οι επιδράσεις. Έχουμε περίπου 40 μέρες μπροστά μας, και φαίνεται ότι το διάστημα αυτό θα περάσει πολύ δύσκολα. Πχ το δολάριο έφτασε σε 4-4.5 Τουρκικές λίρες. Όπως και να το δείτε η αύξηση είναι τρομερή. Ο έμπορος ο οποίος κάνει εισαγωγές με τι τιμή θα μπορέσει να πουλήσει στο εσωτερικό το εμπόρευμα που πήρε από το εξωτερικό με ακριβό συνάλλαγμα; Ήδη έχουν πέσει τα περιθώρια κέρδους και τώρα θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να πουλήσει τα προϊόντα αυτά στο εσωτερικό.
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Όλοι οι τομείς θα ψυχορραγήσουν. Τα εργοστάσια δεν θα μπορέσουν να πουλήσουν προϊόντα λόγο υψηλού κόστους κατασκευής, τα εργοστάσια αυτά θα κλείσουν ή θα φαλιρίσουν. Οι άν άνθρωποι δεν θα μπορέσουν πια να κάνουν εμπόριο. Οι μαγαζάτορες δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν το ενοίκιο των καταστημάτων. Θα δυσκολευτούν όλες οι ομάδες εισοδήματος. Αυτή η στενότητα θα διαστρεβλώσει στα μάτια των πολιτών την αντίληψη για τα άτομα που βρίσκονται στην εξουσία. Αυτή η κατάσταση θα αντικατοπτριστεί και στις εκλογές. Νομίζω ότι ο κ. Ερντογάν θα χάσει αυτές τις εκλογές.
Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ;
Νομίζω πως ναι. Παρόλο που έχουμε εκλογές για την προεδρία της Δημοκρατίας αυτό που φαίνεται από την υπάρχουσα πολιτική εικόνα είναι ότι η αντιπολίτευση θα έχει την πλειονότητα της Βουλής.
ΤΟ HDP ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ 10%;
Νομίζω πως το HDP θα περάσει πολύ άνετα το όριο. Αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να δουλέψει και πολύ για να μην έχει κάποιο ατύχημα.
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ;
Βλέποντας τους υποψηφίους καταλαβαίνουμε ότι έχουν τους δικούς τους ψηφοφόρους. Στην πρώτο κύκλο όλοι θα απευθυνθούν στους ψηφοφόρους τους. Ο δεύτερος γύρος είναι που παίζει καθοριστικό λόγο στις εκλογές. Ο Ερντογάν θα φτάσει στο δεύτερο γύρο, και αντίπαλός του θα είναι ή η Μεράλ Άκσενερ ή ο Μουχαρρέμ Ιντζέ. Αν όμως υπάρξουν εκπλήξεις μπορεί να περάσει και ο Ντεμίρτας. Ας μην πούμε ότι αυτό δεν θα γίνει, ότι δεν μπορεί να γίνει. Στην περίπτωση αυτή ο δεύτερος γύρος θα είναι πολύ σημαντικός. Είναι σημαντικό να υπάρχει στο δεύτερο γύρο ένας υποψήφιος που απευθύνεται σε όλη την Τουρκία, που θα πάρει ψήφους από όλες τις πλευρές και μάλιστα από ψηφοφόρους του ΑΚΡ που είναι δυσαρεστημένοι με τον Ερντογάν. Αν το αναλύσουμε από αυτή την σκοπιά εγώ βλέπω ότι υπάρχουν προβλήματα.
Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου