Έτσι εξηγείται η εσπευσμένη αναχώρηση του Ρεξ Τίλερσον από την περιοδεία του στην Αφρική την οποία διέκοψε και επέστρεψε μία μέρα νωρίτερα του αναμενομένου. Καλό θα ήταν να αναμείνουμε μέχρι να διαρρεύσουν οι πραγματικές αιτίες της απόφασης αντικατάστασης του Τίλερσον, αν και αυτό το «moron» με το οποίο φέρεται να «στόλισε» τον πρόεδρο ο ΥΠΕΞ, δεν ξεχνιέται εύκολα.
Στη θέση του Μάικ Πομπέο που αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών εγκαταλείποντας τη CIA, θα επανέλθει η Τζίνα Χάσπελ, ο οποία είχε τοποθετηθεί και τον Φεβρουάριο του 2017 ως μεταβατική διευθύντρια της CIA, την οποία γνωρίζει πολύ καλά, καθώς εκεί υπηρετεί από το 1985.
Η τοποθέτησή της είναι πιθανό να ικανοποιήσει την υπηρεσία, καθώς τα ηνία αναλαμβάνει πρόσωπο από τα «σπλάχνα» της, υπάλληλος καριέρας με πολύ μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο των «πληροφοριών» (intelligence) και όχι κάποια τοποθέτηση με πολιτικά κριτήρια.
Σε ένα πρώτο σχόλιο για την απομάκρυνση του Τίλερσον, θα μπορούσε κανείς να εικάσει ότι η πολιτική των ΗΠΑ ανά τον κόσμο θα σκληρύνει, καθώς ο Πομπέο θεωρείται πολύ πιο «ευθυγραμμισμένος» με τις αντιλήψεις του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Τίλερσον φαινόταν υπέρμαχος της διπλωματίας και επεδίωκε «πολιτικές λύσεις».
Αναμένεται βέβαια και η αντίδραση του Τίλερσον, αν και στον χαρακτήρα του δεν φαίνεται να ταιριάζουν οι παρορμητικές αντιδράσεις και λογικά θα απόσχει για ένα διάστημα από δημόσιες δηλώσεις και έκφραση των απόψεών του σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Θα είχε ενδιαφέρον βέβαια να γράψει ένα βιβλίο στο οποίο να εξιστορεί την σχετικά βραχεία εμπειρία του στο «τιμόνι» της αμερικανικής διπλωματίας.
Ένα ζήτημα που μένει να διευκρινιστεί, είναι εάν ο Τραμπ έχει υπό σκέψη να προβεί σε αλλαγή φρουράς και στο Πεντάγωνο, καθώς η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι ο στρατηγός εν αποστρατεία των Πεζοναυτών, Τζιμ Μάτις, διατηρούσε καλή σχέση και συνεργασία με τον Τίλερσον και οι απόψεις τους φαίνονταν να μην απέχουν και πολύ.
Αντιθέτως, υπήρξαν συγκυρίες που οι διαφορές απόψεων ανάμεσα στο Πεντάγωνο και το τον Λευκό Οίκο ήταν εμφανείς, αν και ο έμπειρος στρατηγός φρόντιζε να κρατά χαμηλούς τόνους ώστε να μην προκαλούνται αναταράξεις, γνωρίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορούσε πολιτικά να αντέξει την απομάκρυνσή του. Θα δούμε προσεχώς εάν αυτό εξακολουθεί να ισχύει…
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η αίσθηση της κατευναστικής προσπάθειας που έκανε ο Τίλερσον κατά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ίσως υποστεί αλλαγές που θα δημιουργήσουν δραματική κατάσταση στην περιοχή μας. Το «χάιδεμα» ηγετών δεν ταιριάζει με την ψυχοσύνθεση του Τραμπ και είναι πιθανό να διαπιστώσουμε σύντομα τις πρώτες αλλαγές.
Σε αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται, θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί μέχρι και η ελληνική απόφαση για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16, καθώς γενική είναι η εκτίμηση ότι ο Τραμπ που είχε σπεύσει να κοινοποιήσει τη συμφωνία κατά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν θα χαρεί και πολύ εάν ενημερωθεί ότι εμφανίστηκε ανακόλουθος στις ανακοινώσεις του με ευθύνες τρίτων.
Δεν είναι διόλου αστείο, αλλά ένας ακόμα σοβαρός πονοκέφαλος για την ελληνική πλευρά που θα πρέπει να συνυπολογιστεί, ασχέτως εάν κάποιος τάσσεται υπέρ ή κατά του προγράμματος, καθώς πλέον και η πολιτική διάσταση στο ευρύτερο πλαίσιο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθίσταται εμφανής.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου