GuidePedia

0

Mια μεγάλη συμμαχία εναντίον της Τουρκίας γεννιέται στην Α.Μεσόγειο που εκτός από τις γνωστές χώρες της Ελλάδας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου θα περιλαμβάνει και στο μέλλον την Ιορδανία η οποία επιθυμεί διακαώς την εισαγωγή φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της περιοχής, κάτι που απαιτεί την σύμφωνη γνώμη του Τελ Αβίβ.

«Υπάρχει κοινό σχέδιο αντιμετώπισης της Άγκυρας» όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις από τα κατεχόμενα για την ΑΟΖ, είπε πως «από τότε που ξεκίνησαν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της ΚΔ, είτε με τον καθορισμό της ΑΟΖ είτε με τις γεωτρήσεις, η Τουρκία επιχειρεί να μας αμφισβητήσει. Δεν το έχει πετύχει και έχουν οδηγήσει την Τουρκία στο να μην συμμετέχει στον ενεργειακό διάλογο της περιοχής» επικαλούμενος και πρόσφατο άρθρο των Financial Times

Το τρίτο κατά σειρά σε διάστημα δύο εβδομάδων που λαμβάνει σαφώς το μέρος της ελληνικής πλευράς και αποδομεί την τουρκική πολιτική στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας, που απειλεί να φέρει τρυπάνι στην περιοχή, είπε πως ασφαλώς και η Κυβέρνηση είναι ενήμερη «Πρέπει να ξέρουμε κάτι. Τυχόν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω μιας τέτοιας ενέργειας όπως το τρυπάνι, σημαίνει παραβίαση δικαιωμάτων ενεργειακών κολοσσών, σημαίνει παραβίαση δικαιωμάτων γειτονικών κρατών, αλλά και της Ε.Ε.», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, παραπέμποντας στην πρόσφατη διάσκεψη των επτά μεσογειακών κρατών.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, γνωρίζουμε τα δεδομένα και υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο αντίδρασης αναλόγως των εξελίξεων», τόνισε.

Όσον αφορά τον ενεργειακό διάλογο που εγκαινιάστηκε, μεταξύ άλλων, χθες με την Ιορδανία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως η Ιορδανία επιθυμεί να εισαγάγει φυσικό αέριο. «Για να γίνει κάτι τέτοιο, αντιλαμβάνεστε από τον χάρτη της περιοχής χρειάζεται και η συνεργασία του Ισραήλ και είναι γι' αυτό που υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δυο. Μια συνεργασία δική μας προϋποθέτει και τη συμμετοχή του Τελ Αβίβ. Είναι κάτι που συζητούμε και είναι κάτι για το οποίο έγινε πιο λεπτομερής συζήτηση χθες».

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης ερωτηθείς για το πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων, είπε πως δεν γνωρίζει αλλά και να γνώριζε δεν θα έλεγε. «Ας αφήσουμε το φυσικό αέριο έξω από τις εκλογές. Όταν υπάρξουν αποτελέσματα, θα ανακοινωθούν από την εταιρεία».

Οι εξελίξεις στην περιοχή έχουν οδηγήσει σε απομόνωση την Τουρκία. Ποτέ άλλοτε οι συκγυρίες δεν ήταν τόσο ευνοϊκές για τον Ελληνισμό αλλά τίποτα δεν γίνεται από μόνο του.

Η Ελλάδα θα πρέπει να τις εκμεταλλευτεί και να μην χάσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Σημειώνεται ότι οι τουρκοκύπριοι απείλησαν την Λευκωσία με πρόσφατη δήλωση του εκπρόσωπου του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, που αναφέρει ότι οι φυσικές πηγές γύρω από την Κύπρο είναι κοινός πλούτος!

«Ενώ ο φυσικός πλούτος γύρω από την Κύπρο πρέπει να δημιουργήσει ευκαιρία για ειρήνη, οι μονόπλευρες και λάθος πολιτικές του κ. Αναστασιάδη αποτελούν στοιχείο σοβαρού κινδύνου για την αναζήτηση λύσης στην Κύπρο και την περιοχή μας», σημείωσε.
Γι’ αυτή την συμπεριφορά του Προέδρου Αναστασιάδη, συνεχίζει ο Μπουρτζιού, ο Τ/κ ηγέτης διαμαρτυρήθηκε πολλές φορές τόσο στα ΗΕ, όσο και στα ενδιαφερόμενα μέρη στη διεθνή κοινότητα. Παρά το ότι αυτή η "λάθος στάση του" σαμποτάρει και την διεύρυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιμένει και τις τελευταίες ημέρες μη λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα λόγου των Τ/κ και της Τουρκίας δηλώνει ότι θα προχωρήσει στον καθορισμό των συντεταγμένων για την αποκαλούμενη – όπως γράφει – ΑΟΖ και στα βόρεια της Κύπρου, παρασύροντας σε νέες εντάσεις της περιοχή μας, υποστηρίζει ο κ. Μπουρτζιού.
Αυτή "η μονόπλευρη και ανεύθυνη" στάση της «ε/κ διοίκησης», όπως αποκαλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ακολουθείται για προεκλογικούς ή άλλους λόγους, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ανεπανόρθωτες ζημιές, αναφέρει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη.

Υποστηρίζει επίσης ότι η ε/κ πλευρά, χρησιμοποιώντας την ευκαιρία της μόνης αναγνωρισμένης διοίκησης, όπως αναφέρει, προσπαθεί να οδηγήσει αλλού από το τραπέζι των συνομιλιών την επίλυση του Κυπριακού. «Έτσι, η ε/κ πλευρά σε μια πλατφόρμα όπου δεν είναι συνομιλητές της οι Τ/κ, για παράδειγμα στην τέταρτη σύνοδο των χωρών της νότιας Ευρώπης που είναι μέλη της ΕΕ (Med 7) στη Ρώμη τις προηγούμενες ημέρες, προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα σε θέματα όπως ‘ασφάλεια και εγγυήσεις’ που σχετίζονται απευθείας με το Κυπριακό, πράγμα που δεν συμβάλλει στις προσπάθειες λύσεις και τις οδηγεί σε αδιέξοδο», αναφέρει.
Με αυτές τις εξελίξεις το να κάνουν οι Τ/κ βήματα για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους έχει γίνει αναπότρεπτο, προσθέτει, λέγοντας ότι στο πλαίσιο των "συμφωνιών" Τουρκίας – ψευδοκράτους και υπό το φως των ευρημάτων του ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά, η νέα πλατφόρμα γεωτρήσεων της Τουρκίας (Deepsea Metro-2) «αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προετοιμασιών και περνώντας στο στάδιο των δράσεων θα αρχίσει τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και αυτό είναι ένα φυσικό απότοκο των εξελίξεων».

Το ερώτημα είναι: Βρίσκεται σε θέση η Άγκυρα να στραφεί εναντίον των συμφερόντων όλων των χωρών της Α. Μεσογείου αλλά και των ενεργειακών κολοσσών της TOTAL και της Exxon Mobil που επί της ουσίας αντιπροσωπεύουν το γαλλικό και το αμερικανικό κράτος;

Σαφώς και όχι, για τα συμφέροντά τους οι χώρες αυτές είναι διαθέσιμες να προβούν σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια αποθάρρυνσης του τουρκικού παράγοντα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top