NURAY MERT
Η Άγκυρα μπορεί να έχει δίκιο που τίθεται σε συναγερμό για το δημοψήφισμα στο περιφερειακό κυβερνητικό συμβούλιο του Κουρδιστάν (KRG) στο βόρειο Ιράκ, καθώς αυτό θα μπορούσε να σημάνει μια ριζική αλλαγή στα νότια σύνορα της Τουρκίας. Ένα τόσο ριζοσπαστικό βήμα προς την εγκαθίδρυση ενός νέου ανεξάρτητου κράτους δεν είναι μόνο μια πρόκληση για την Τουρκία, αλλά και για όλες τις άλλες περιφερειακές δυνάμεις και τη διεθνή τάξη.
Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος και η απάντηση της κυβέρνησής του στο σχέδιο δημοψηφίσματος είναι ακραία και ανησυχητικά.
Είναι ακραία, επειδή οι κυβερνητικές προειδοποιήσεις έχουν συμπεριλάβει τη δυνατότητα στρατιωτικής δράσης κατά του KRG. Μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για έναν πλήρη πόλεμο. Ο πόλεμος δεν είναι μόνο η πιο τρομερή ανθρώπινη πράξη, αλλά και η χειρότερη επιλογή για την προσπάθεια επίλυσης της περιφερειακής πολιτικής.
Ολόκληρη η περιοχή υπέφερε πολύ από στρατιωτικές συγκρούσεις και παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια και οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση με το KRG δεν θα έχει μόνο περιφερειακές και διεθνείς συνέπειες, αλλά θα οδηγήσει σε εγχώρια καταστροφή.
Η Τουρκία ήδη υποφέρει από το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους και από τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με τους Κούρδους της Συρίας. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η περαιτέρω σύγκρουση με τους Κούρδους του Ιράκ θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας και θα ενισχύσει περαιτέρω τη δυσαρέσκεια όλων των Κούρδων της Τουρκίας, πόσο μάλλον των οπαδών του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP). Εξάλλου, το δημοψήφισμα θεωρείται θέμα «κουρδικής ενότητας», παρά τις διαφορές μεταξύ του επικεφαλής του KRG, Μασούντ Μπαρζανί, και των άλλων κουρδικών κομμάτων και κύκλων, μεταξύ των οποίων το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ).
Προς το παρόν, μόνο λίγοι κουρδογενείς βουλευτές από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την πολιτική του κόμματός τους κατά του δημοψηφίσματος. Ωστόσο, πρέπει να υπάρξει περισσότερη ανταλλαγή απόψεων, καθώς οι περισσότεροι συντηρητικοί Κούρδοι πολιτικοί και κύκλοι που υποστηρίζουν το AKP είναι συμπαθούντες του Μπαρζανί. Αυτό που ήταν μοχλός σε περιόδους καλών σχέσεων μεταξύ του AKP και του Μπαρζανί, πιθανότατα θα μετατραπεί σε ευθύνη υπό νέες συνθήκες.
Η πολιτική κατά του δημοψηφίσματος του κυβερνώντος κόμματος έρχεται σε μια εποχή ανερχόμενης εθνικιστικής και αντι-κουρδικής ρητορικής στην Τουρκία. Ο κύριος αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ενγκίν Αλτάυ, εξέφρασε τις ανησυχίες του κόμματός του για αυτή την ατμόσφαιρα, την οποία προώθησε ο λόγος της κυβέρνησης, στην ομιλία του στο κοινοβούλιο στην ειδική σύνοδο στις 23 Σεπτεμβρίου για την ανανέωση της εντολής αποστολής στρατευμάτων των Τούρκων Ενόπλων Δυνάμεων στη Συρία και στο Ιράκ. Ο κ. Αλτάυ δήλωσε ότι το CHP υποστηρίζει την εντολή - η οποία επρόκειτο να ανανεωθεί τον επόμενο μήνα αλλά είχε προωθηθεί για να στείλει ένα άλλο μήνυμα στον Μπαρζανί - αλλά τόνισε ότι είναι εντολή να πολεμήσει το ΡΚΚ, όχι για να πολεμήσει εναντίον του KRG. Επίσης, προειδοποίησε ότι η απάντηση στο δημοψήφισμα δεν θα πρέπει να «ακούγεται αντι-κουρδική».
Πράγματι, αυτό πρέπει να είναι και η ανησυχία όλων των λογικών μυαλών στην Τουρκία. Δυστυχώς, το θέμα έχει πέσει σε ένα υπερεθνικιστικό πλαίσιο στην Τουρκία με βάση τις αναφορές στους Τουρκμένους του Κιρκούκ και ακόμη και στην «τουρκικότητα του Κιρκούκ».
Παρά τις ανησυχίες του Αλτάυ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ίδιο το CHP δεν είναι άνοσο στην εθνικιστική προπαγάνδα που δηλητηριάζει την πολιτική ατμόσφαιρα στην Τουρκία. Δυστυχώς, οι πολιτικοί του CHP εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό την αντίθεσή τους με βάση την κριτική για τις προηγούμενες καλές σχέσεις μεταξύ του AKP και του Μπαρζανί αντί να είναι πιο νηφάλιοι για την κρίση. Εξάλλου, ο αναπληρωτής του CHP Τουντζάι Εζκάν ακούγεται λίγο διαφορετικός από τους πολιτικούς του AKP όταν ισχυρίζεται ότι «η μοίρα του Κιρκούκ δεν διαφέρει από την τύχη της Άγκυρας».
Φαίνεται ότι όχι μόνο το κυβερνών κόμμα είναι μπερδεμένο και σχεδόν είναι όμηρος από την εθνικιστική πολιτική, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης και διάφοροι κύκλοι της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δεν μπορούν επίσης να αντεπεξέλθουν σε τέτοια εσωτερικά και διεθνή ζητήματα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, φαίνεται ότι το κουρδικό δημοψήφισμα θα είναι ακόμα μια καταστροφή για την πολιτική της Τουρκίας.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου