GuidePedia

0

Εάν και εφόσον υλοποιηθεί τελικά η προμήθεια, από την Τουρκία, του προηγμένου ρωσικού αντιαεροπορικού-αντιβαλλιστικού συστήματος S-400 Triumph τότε θα μιλάμε για ολική ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σ’ όλα τα μέτωπο: Έβρος, Αιγαίο, Κύπρος.

Αν και πολιτικά μια τέτοια επιλογή θα σήμαινε πολλά για την Τουρκία και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ (ΝΑΤΟ) και την ΕΕ, σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο η ένταξη στο τουρκικό οπλοστάσιο ενός τόσο προηγμένου και ικανού συστήματος θα δημιουργούσε σωρεία προβλημάτων για την Ελλάδα. Πρώτα απ’ όλα θα άλλαζε τους όρους διεξαγωγής των επιχειρήσεων σ’ ολόκληρο το μέτωπο, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο και την Κύπρο.

Σε επίπεδο τακτικής εικόνας, η εμβέλεια των 600 χιλιομέτρων του ραντάρ 91N6E σημαίνει τον έλεγχο του εναέριου χώρου από την Προύσα, για παράδειγμα έως τη Λάρισα, όπου εδρεύει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ). Εάν τώρα το ραντάρ τοποθετηθεί κοντά στα Μικρασιατικά παράλια (π.χ. στο Μπαλίκεσιρ) τότε ο έλεγχος του εναέριου χώρου εκτίνεται έως τα Γιάννενα! Με άλλα λόγια η Τουρκία θα γνωρίζει με ακρίβεια πότε, πόσα και από πού έχουν απογειωθεί ελληνικά αεροσκάφη, μαχητικά ή μη.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η μέγιστη εμβέλεια των 400 χιλιομέτρων ουσιαστικά «κλειδώνει» ολόκληρο το Αιγαίο. Αυτό σε συνδυασμό με τη διάθεση των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών τεχνολογίας stealth τύπου F-35A Lightning II θα επιφέρει ολική αεροπορική υπεροχή της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι η άμυνα των νήσων του Αιγαίου καθίσταται πολύ πιο δύσκολη επιχείρηση.

Η απόφαση της Τουρκίας, εάν και εφόσον υλοποιηθεί θα προσδώσει στην Τουρκία το πλεονέκτημα της προβολής αεροπορικής ισχύος κατά της Ελλάδας σε ελάχιστο χρόνο. Αυτή η πεποίθηση βασίζεται στη θεωρία της ισορροπίας μεταξύ της ενεργητικής και της παθητικής άμυνας. Ότι δηλαδή μια χώρα δεν βασίζεται μόνο στα μαχητικά αεροσκάφη (ενεργητική άμυνα) ή μόνο στα αντιαεροπορικά συστήματα (παθητική άμυνα). Ο συνδυασμός των δύο είναι αυτός που προσφέρει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα (εξασφάλιση του εθνικού εναερίου χώρου, επιθέσεις κορεσμού κ.ά.). Για παράδειγμα, είναι διαφορετικό ένας Έλληνας πιλότος να γνωρίζει ότι μεταξύ αυτού και του στόχου μεσολαβεί ένα μόνο μαχητικό της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και διαφορετικό να γνωρίζει ότι μεταξύ αυτού και του στόχου μεσολαβεί ένα μαχητικό αεροσκάφος και αριθμός αντιαεροπορικών συστημάτων με κλιμακωτό βεληνεκές.

Με την κίνηση της αυτή η Τουρκία πετυχαίνει πολλά. Πρώτον, εξασφαλίζει αυξημένη βιωσιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της και των κρίσιμων στρατηγικών εγκαταστάσεων. Μέχρι τώρα οι Έλληνες πιλότοι σε αποστολές αέρος-εδάφους έχουν να αντιμετωπίσουν τα αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς Hawk (μέγιστο βεληνεκές 40 χιλιόμετρα). Στο μέλλον θα αντιμετωπίζουν αντιαεροπορικά βλήματα σχεδόν από τη στιγμή της απογείωσης τους! Εάν ένα ελληνικό μαχητικό, φορτωμένο με βλήματα και βόμβες προσβολής αρχίσει τους ελιγμούς αποφυγής πάνω από τη Χαλκίδα, τότε δεν πρόκειται να φτάσει ούτε μέχρι τη Σμύρνη διότι δεν έχει καύσιμα να γυρίσει πίσω! Φυσικά για αερομαχία ούτε λόγος…

Άρα εάν το S-400 Triumph ενταχθεί σε υπηρεσία από την Τουρκία πρακτικά μειώνει σε μεγάλο βαθμό την δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών προσβολής της ΠΑ. Όχι μόνο διότι το ρωσικό σύστημα διαθέτει μεγάλο βεληνεκές αναχαίτισης, αλλά διότι μπορεί να εμπλέξει στόχους που κινούνται γρήγορα ή αργά, χαμηλά ή ψηλά! Όπως προαναφέραμε η Τουρκία «κλειδώνει» ολόκληρο το Αιγαίο.

Σε επίπεδο παράκτιας άμυνας, τα νησιά του Αιγαίο θα βρίσκονται υπό την κάλυψη του S-400 Triumph, δηλαδή δύσκολα θα μπορούν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη να σπεύσουν και να παραμείνουν στην περιοχή προκειμένου να υποστηρίξουν την άμυνα νήσων. Είναι πολύ πιθανόν η Τουρκία να αποκτήσει τοπική αλλά και ευρύτερη αεροπορική υπεροχή με τον συνδυασμό S-400 Triumph/F-35A Lightning II.

Όντας σε θέση άμυνας η ΠΑ η Τουρκία θα μπορεί να αφαιρέσει αεροσκάφη από την κατηγορία «αεράμυνα» και να τα διαθέσει στην κατηγορία «βομβαρδισμός», δηλαδή να αυξήσει τα αεροσκάφη της, τα οποία θα προβούν σε βομβαρδισμούς σ’ ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Με άλλα λόγια το ελληνικό αντιαεροπορικό δίκτυο θα έχει να αντιμετωπίσει περισσότερες απειλές ή να βρεθεί αντιμέτωπο με επιθέσεις κορεσμού.

Στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο ισχύουν οι ίδιες παράμετροι αφού το S-400 Triumph καλύπτει με το μεν ραντάρ μια απόσταση από την Ισπάρτα μέχρι την Αίγυπτο σχεδόν, ενώ με το βεληνεκές των 400 χιλιομέτρων καλύπτει τη μισή απόσταση από την Αττάλεια έως την Αίγυπτο, σίγουρα ολόκληρη την Κύπρο! Κάτι που σημαίνει ότι τα ελληνικά μαχητικά που θα σπεύσουν στην Κύπρο θα γίνουν αντιληπτά από την Τουρκία και θα αναχαιτιστούν, στη χειρότερη περίπτωση για εμάς περίπτωση, πολύ πριν προσεγγίσουν τη Μεγαλόνησο.

Όπως και να το δει κανείς η προοπτική απόκτησης συστημάτων τύπου S-400 Triumph από την Τουρκία ανατρέπει τα πάντα, σε στρατιωτικό, διπλωματικό και γεωστρατηγικό επίπεδο και μάλιστα σε μια εποχή που η Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν μπορεί να ακολουθήσει τους τουρκικούς εξοπλισμούς, ούτε καν στο εγγύς μέλλον. Η επιλογή του S-400 Triumph έρχεται να καλύψει για την Τουρκία ένα τεράστιο επιχειρησιακό κενό που είχε στην ασφάλεια της: Το κενό της αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής προστασίας της επικράτειας της. Η πυκνή δομή του S-400 Triumph, σε συνδυασμό με την υψηλή κινητικότητα του, θα επιτρέψει στην Τουρκία να προστατεύει τον εθνικό εναέριο χώρο αποτελεσματικά. Η Ελλάδα, που πλέον φαίνεται ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει ούτε καν ασθμαίνοντας τους τουρκικούς εξοπλισμούς θα κλιθεί σύντομα να δαπανήσει τεράστια ποσά για την άμυνα της προκειμένου να εξισορροπήσει την κατάσταση, ότι δηλαδή έγινε μετά τα Ίμια το 1996. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης σχεδιασμού, προγραμματισμού και της ανόητης και εθνικά επικίνδυνης αντίληψης ότι για όλα φταίνε οι εξοπλισμοί.

Υπό αυτές τις συνθήκες ας ελπίσουμε ότι για μια ακόμα φορά οι Αμερικανοί θα πράξουν σύμφωνα με το συμφέρων τους και θα ανταποδώσουν στην Άγκυρα την επιλογή της να φέρει στην «πίσω αυλή» του ΝΑΤΟ, τον αρχέγονο εχθρό: τη Ρωσία. Ας ελπίσουμε.πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top