GuidePedia

0

Του Fehim Tastekin
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν

«Οπουδήποτε κι αν πήγαν, μια πλατιά κηλίδα αίματος έδειχνε τα ίχνη της διαβάσεώς τους και σ΄ όλη την έκταση της κυριαρχίας τους ο πολιτισμός εξαφανιζόταν»
Γλάδστων, Πρωθυπουργός της Βρετανίας, 1876

Η Τουρκία νιώθει σαν στο σπίτι της στη Συρία

Το αγαπημένο σύνθημα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν υπερασπίζεται την επιχείρηση Ασπίδα Ευφράτη και άλλες διασυνοριακές ενέργειες στη Συρία, είναι "Αν δεν είστε στο πεδίο, τότε θα είστε στο μενού".

Για να βρίσκεται στην περιοχή, να βρεί μια θέση στο τραπέζι των συνομιλιών, είναι ο τρόπος του να συνοψίζει την παρεμβατική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, που βασίζεται στη "σκληρή δύναμη" (hard power). Σήμερα, οι δραστηριότητες της Τουρκίας στο πεδίο της Συρίας, όπου ελέγχει την περιοχή μεταξύ Jarablus-Azaz και al-Bab, έχουν περισσότερη σημασία από την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (IS).

Η Τουρκία ξεκίνησε τη επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη στις 24 Αυγούστου, με το πράσινο φως από τη Ρωσία, και την ολοκλήρωσε επισήμως στις 29 Μαρτίου, υπό την πίεση της Ρωσίας. Τώρα, η Άγκυρα επανέλαβε την επιχείρηση, με ενέργειες κατά των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), επιπλέον των αποστολών της για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την αναστήλωση της πολιτικής διοίκησης. Η εκκαθαρισμένη από το IS περιοχή, ελέγχεται τώρα από στρατιώτες, που στρατολογούνται από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) από διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης. Ο τουρκικός στρατός στηρίζει τις πολιτοφυλακές σε αυτή την περιοχή, όπου η παρουσία της Τουρκίας φαίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο μόνιμη.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επιστρέψει μέχρι τώρα στα σπίτια τους στην περιοχή που έχει εκκαθαριστεί από το IS ή έχουν μεταφερθεί εκεί από άλλες περιοχές. Τουλάχιστον 200.000 από αυτούς ζουν στη Jarablus, εν μέσω πολλών έργων που υλοποιεί η Τουρκία. Περίπου 500 αστυνομικοί, εκπαιδευμένοι και μισθοδοτούμενοι από την Τουρκία, βρίσκονται τώρα σε υπηρεσία στην περιοχή αυτή. Η Τουρκία έχει επίσης προσλάβει ορισμένους συριακούς νομικούς, οι οποίοι επιλέχθηκαν σε συντονισμό με το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, για να εργαστούν ως δικαστές και εισαγγελείς. Το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας απασχολεί 500 εκπαιδευτικούς και το Υπουργείο Υγείας έχει προσλάβει 20 γιατρούς. Η Τουρκία έχει ακόμη εμπλακεί σε θρησκευτικά θέματα, μέσω του Τουρκικού Ιδρύματος Θρησκευτικών Υποθέσεων, το οποίο έχει ανοίξει ένα γραφείο κοντά στο συνοριακό πέρασμα του Azaz.

Κουρδικές συριακές πηγές λένε ότι ο τουρκικός στρατός έχει ενεργοποιήσει 10 βάσεις και φυλάκια στις περιοχές Akhtarin, Marea και al-Rai.

Μετά από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα του Καζακστάν, ο τύπος τον Μάιο ανέφερε ενδείξεις για το τι προτίθεται να επιτελέσει η Τουρκία στον θύλακα της Jarablus και της al-Rai: «Η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα στο Idlib για να εφαρμόσει τις τέσσερις ζώνες αποκλιμάκωσης και τώρα βρίσκεται στο διαδικασία δημιουργίας μιας συριακής Ομάδας Εργασίας. Η Τουρκία, εκτός από τη διασφάλιση της ασφάλειας, θα προωθήσει τη δημιουργία τοπικών συμβουλίων και οικιστικών, νοσοκομειακών, σχολικών και άλλων κατασκευαστικών έργων. Τούρκοι στρατιώτες που εδρεύουν στην περιοχή θα εκπαιδεύσουν περίπου 10.000 μαχητές του ελεύθερου Συριακού Στρατού [FSA], που είχαν συμμετάσχει στην επιχείρηση της Ασπίδας του Ευφράτη, σε ένα βήμα για τη μετατροπή του FSA σε τακτικό στρατό ».

Κάποιοι βλέπουν την επιθετική παρουσία της Τουρκίας ως «κατοχή» και άλλοι την ονομάζουν «ανθρωπιστική παρέμβαση». Αλλά πτυχές της δεν αναφέρονται από τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα, όπως:

- Οι τουρκικά εκπαιδευμένες πολιτοφυλακές κατηγορούνται ότι συμπεριφέρονται σαν επικυρίαρχοι στις περιοχές που ελέγχουν.

- Ο τουρκικός στρατός και οι πολιτοφυλακές συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στην περιοχή που ελέγχεται από το YPG.

- Η Τουρκία κατηγορείται ότι χειραγωγεί τη δημογραφική σύνθεση της περιοχής εναντίον των Κούρδων.

Ο Hadjj Ahmed είναι ο διοικητής του Jaish al-Thuwar, που επιχειρεί δυτικά του Ευφράτη, στην περιοχή που οι Κούρδοι αποκαλούν Sheba. Σύμφωνα με τον Ahmed, ο οποίος συνεργάζεται με τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), την οργάνωση "ομπρέλα" στην οποία ανήκει το YPG, ο τουρκικός στρατός έχει εκκενώσει 70 κουρδικά χωριά, επικοίζωντάς τα με μέλη της αντιπολίτευσης και τις οικογένειές τους, που φερμένοι από τους Τούρκους από άλλες περιοχές. Αυτή η «δημογραφική παρέμβαση», όπως την αποκαλεί ο Ahmed, έλαβε χώρα στα χωριά που κοντά στις πόλεις Kabbasin, al-Rai, Jarablus και Azaz.

Δύο τοπικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Al-Monitor τις δραστηριότητες δημογραφικής παρέμβασης. Σύμφωνα με αυτούς, οι νέοι έποικοι είναι Τουρκμένοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν το Tal Afar του Ιράκ, και μαχητές της αντιπολίτευσης της Συρίας και οι οικογένειές τους που απομακρύνθηκαν από την περιοχή Waer της Homs.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας, η εκκένωση από του Waer πραγματοποιήθηκε με εννέα αυτοκινητοπομπές. Δύο από αυτές εγκαταστάθηκαν σε οικήματα προσφύγων στο Idlib και επτά άλλες φιλοξενούνταν σε στρατόπεδα της Jarablus.

Σύμφωνα με το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat, οι μαχητές της αντιπολίτευσης και οι οικογένειές τους, που εκκενώθηκαν από το Hama και το Homs, εγκαταστάθηκαν στα χωριά Kabbasin, Susinbat, Numan, Kubbe Sheikh, Shedud, Keiba, Bilih και Sheikh Jarrah. Οι τοποθεσίες κλειδιά, που στοχεύονται στο πλαίσιο του σχεδίου αλλαγής της δημογραφίας, είναι οι Sheikh Sisal, Hasakah, Tel Medic, Seed Sheba, Aim Deane, Minning και Meraanaz.

Κούρδικές πηγές υποστηρίζουν ότι ήταν ο στρατός του Τουρκμένου Muwahhid που ανάγκασε τους κατοίκους του Numan να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εγκατέστησε 200 οικογένειες Τουρκμένων που μεταφέρθηκαν από τη Homs. Η Ταξιαρχία του Σουλτάνου Μουράτ και το Jaish al-Islam εξεδίωξαν κατοίκους και από διάφορα άλλα χωριά.

Μερικοί από τους ανθρώπους που ζήτησαν καταφύγιο στο Afrin, που ελέγχεται από τους Κουρδούς, προέρχονται από αυτά τα χωριά. Από τις 2 Απριλίου, 460 άνθρωποι από την Al Bab, τη Jarablus, την Tabqa και τη Raqqa κατέφυγαν στο Afrin. Οι Κούρδοι λένε ότι αυτά τα χωριά ειδώθηκαν ως βασικά σημεία ελέγχου των μελλοντικών διαδρόμων μεταξύ των κουρδικών καντονιών. Φυσικά, για την Τουρκία, ο βασικότερος στόχος της επιχείρησης Euphrates Shield ήταν να εξαλείψει τις προσπάθειες δημιουργίας ενός διαδρόμου μεταξύ των αυτόνομων κουρδικών περιοχών Kobani και Afrin.

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, μερικές οργανώσεις, που υποστηρίχθηκαν από την Τουρκία, κατέλαβαν τα σπίτια ανθρώπων που κατηγορούνται απο τις ομάδες αυτές, ότι συνεργάζονται με το Jaish al-Thuwar στο al-Rai. Οι οργανώσεις, όπως ανέφεραν οι πηγές, συμπεριελάμβαναν τις Ahrar al-Sham, την Mutasim Billah, την Ahrar al-Sharqiya, την Sultan Murad, την Suleiman Shah και την Failaq al-Sham, όλες υποστηριζόμενες από την Τουρκία.

Οι περιοχές που ελέγχονται από το YPG και τους συμμάχους τους είναι συχνά στόχοι βομβαρδισμών. Για παράδειγμα, στις 13 Μαΐου τα χωριά al-Midyek, Hesiye και Semuga τυλίχθηκαν στις φλόγες. Ο Mehmet Helawi του Συμβουλίου Διοίκησης της Sheba δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός ισοπέδωσε 25 κουρδικά χωριά και δημιούργησε στρατιωτικά φυλάκια σε πολλά άλλα.

Τα προβλήματα των Κούρδων δεν είναι τα μόνα προβλήματα στην περιοχή. Η αστυνομία που εκπαιδεύτηκε και επανδρώθηκε από την Τουρκία δεν είναι και πολύ αποτελεσματική στον έλεγχο της περιοχής. Μετά την απομάκρυνση του IS, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για τις οργανώσεις που συνεργάζονται με την Τουρκία να αρχίσουν να μαλώνουν μεταξύ τους για τον έλεγχο της περιοχής και των πόρων της.

Στις 22 Φεβρουαρίου, κοντά στο στρατόπεδο Sico, σχεδόν ένα μίλι βόρεια του Azaz, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ της Ταξιαρχίας Sultan Murad και του Ahrar al-Sham. Στις 5 Μαΐου, συγκρούστηκαν η Ahrar al-Sharqiya και η ταξιαρχία Hamza. Επτά άτομα σκοτώθηκαν.

Στις 14 Μαΐου, η Ahrar-al Sharqiya και η Ταξιαρχία Sultan Murad συγκρούστηκαν στη Gandura για τα έσοδα του λαθρεμπορίου. Την ίδια μέρα στη Jarablus, η Ahrar al-Sharqiya και η Failaq al-Sham ρίχτηκαν η μία στην άλλη. Τούρκοι στρατιώτες συμμετείχαν και στις δύο συγκρούσεις.

Δεν είναι πραγματικά σαφές ποιος ελέγχει τι στην περιοχή ή πώς. Εντούτοις, η προπαγάνδα που λέει ότι η Τουρκία φέρνει την κρατική τάξη στην περιοχή, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Fehim Tastekin είναι Τούρκος δημοσιογράφος και αρθρογράφος του Turkey Pulse, ενώ έγραψε στο παρελθόν για τις Radikal και Hurriyet. Παρουσιάζει επίσης το εβδομαδιαίο πρόγραμμα "SINIRSIZ", στην IMC TV. Ως αναλυτής, ο Tastekin ειδικεύεται στην τουρκική εξωτερική πολιτική και στον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και τις υποθέσεις της ΕΕ. Είναι ο συγγραφέας των "Suriye: Yikil Git, Diren Kal", "Rojava: Kurtlerin Zamani" και "Karanlık Coktugunde - ISID." Ο Tastekin είναι ιδρυτής και εκδότης του Agency Caucasus.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top