GuidePedia

0

Το λάθος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τα Σκόπια και γιατί στο τέλος θα κερδίσει η Ελλάδα;

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο μακαρίτης ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε προβλέψει τη δεκαετία του ’90 ότι σε δέκα χρόνια δεν θυμάται κανένας το πρόβλημα που δημιούργησαν οι Σκοπιανοί με την ανεδαφική και απαράδεκτη επιμονή τους ότι είναι «Μακεδόνες». Στην πραγματικότητα δεν είναι, καθαροί Σλάβοι είναι, και θα συνεχίσουν να είναι όσα αγάλματα και αν κτίσουν του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο πρώην πρωθυπουργός έπεσε έξω, όπως και σε άλλες προβλέψεις του, που δεν είναι της ώρας να αναφέρουμε από σεβασμό στο γεγονός ότι ο τάφος του στη λεβεντογέννα Κρήτη είναι φρέσκος ακόμα.

Στο θέμα των Σκοπίων, το σύνολο σχεδόν της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας πολιτεύθηκε λάθος. Μακριά από κάθε εθνικιστική έξαρση, και χωρίς ίχνος αυτής της «τρέλας» που δέρνει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, έχω να καταθέσω ότι η υπόθεση της ονομασίας παρά λίγο να χαθεί, διότι στην Ελλάδα βλέπουμε τα πάντα αφ΄ υψηλού και ως «πολίτες του κόσμου». Στο θέμα του Σκοπιανού ομιλούμε για μία καθαρή κλοπή από ένα βαλκανικό πληθυσμό, που «είδε» το θέμα μέσα από την αρρωστημένη κομμουνιστική ιδεολογία της εποχής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Ελλάδα ταλαιπωρείτο από τον εμφύλιο πόλεμο, και δεν μπορούσε να αντιδράσει. Στο θέμα αυτό, οι σύντροφοι του ΚΚΕ έσφαλλαν και πρέπει κάποιοα στιγμή να «καθαρίσουν» τη θέση τους.

Γιατί ήταν λανθασμένη η πολιτική και η προσέγγιση από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτικών;
Διότι δεν είχαν τη διορατικότητα και τις ικανότητες να διαβάσουν σωστά όσα συνέβαιναν στα Σκόπια. Και δεν έδωσαν καθόλου σημασία ότι τότε το 34% του πληθυσμού δήλωναν με φανατισμό Αλβανοί, που σημαίνει ότι δεν θα δεχόντουσαν ποτέ, όταν έφτανε η ώρα και ήταν δυνατοί, να ονομαστεί το γειτονικό κρατίδιο «Μακεδονία». Τώρα, οι αλβανόφωνοι, που θεωρούν τους εαυτούς τους Αλβανούς αποτελούν το 40% και πλέον του πληθυσμού των Σκοπίων.

Όσοι παρακολουθήσαμε τα γεγονότα των τελευταίων έξι μηνών, όταν τα Σκόπια σπαράσσονταν από μία απίστευτη πολιτική κρίση, διαγνώσαμε σωστά ότι τα πράγματα οδηγούνταν σε σύγκρουση, όπως και συνέβη. Η χώρα είναι βαθιά διχασμένη σε Σλάβους, που επιμένουν να αυτοχαρακτηρίζονται «Μακεδόνες» και αλβανόφωνους, οι οποίοι ζουν με το όνειρο της ένωσης με την Αλβανία.

Οι Αμερικανοί, με τη συνδρομή του Τζόρτζ Σόρος, ο οποίος χρηματοδοτούσε τις δραστηριότητες της περίεργης οργάνωσης του με χρήματα του Στέιτ Ντιάρτμεντ, και οι Ευρωπαίοι, επέβαλαν τη συγκατοίκηση της ηγεσίας των αλβανοφώνων με το νέο πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δηλώνει και «πολίτης του κόσμου». Είναι μία συγκατοίκηση καταδικασμένη σε αποτυχία και σύντομα θα δούμε τα αποτελέσματά της. Οι φωνές και τα γιουχαίσματα στην σκοπιανή Βουλή, όταν ο αλβανόφωνος πρόεδρος μίλησε αλβανικά, είναι μόνο η αρχή. Θα γίνουμε μάρτυρες συγκρούσεων και μέσα στη Βουλή.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερή στη θέση της και να περιμένει υπομονετικά την κατάλληλη στιγμή να για διαπραγματευθεί με επιτυχία το θέμα της ονομασίας. Σύντομα θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, διότι η νέα κυβέρνηση στοχεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση. Ο δρόμος της χώρας του προς την Ατλαντική Συμμαχία και την Ευρώπη περνά αναγκαστικά από την Αθήνα, η οποία διοαθέτει τη δύναμη του βέτο.

Οι Σκοπιανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η κλοπή τιμωρείται. Όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα έπαιξε δημοκρατικά -και ορθά έπραξε- αλλά οι γείτονες θεώρησαν τη στάση της αδυναμία. Δεν ήταν… Φανταστείτε τι θα συνέβαινε στους Σκοπιανούς εάν είχαν γείτονα τον Ταγίπ Ερντογάν και του έκλεβαν το όνομα της Τουρκίας. Δεν θα υπήρχαν στον παγκόσμιο χάρτη…

Ουδείς εύχεται να δει τα Σκόπια να «αιματοκυλούνται» λόγω της γνωστής πολιτικής των Τιράνων για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», που δεν θα γίνει ποτέ. Όμως, τα εξτρεμιστικά και εθνικιστικά στοιχεία ανάμεσα στον αλβανόφωνο πληθυσμό των Σκοπίων παραμένουν και σήμερα επικίνδυνα. Γι’ αυτό, το μοναδικό συμφέρον των Σκοπιανών είναι οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα, που μπορεί σε διπλωματικό επίπεδο να τους βοηθήσει και να τους στηρίξει.

Οτιδήποτε άλλο αποφασίσουν είναι ως να κτυπούν το χέρι τους στο μαχαίρι.
πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top