Toυ Βασίλη Καπούλα
100 φορτηγά γεμάτα αντιαρματικά TOW, Javelin, Milan έφτασαν στους Κούρδους – Μελλοντικός στόχος ο τουρκικός Στρατός
Το ΝΑΤΟ ζεσταίνει μηχανές, μπαίνει στη Συρία και ολοκληρώνει (αν το επιτρέψει η Ρωσία) το σχέδιο του, αυτό της δημιουργίας του Κουρδιστάν με πρόσχημα την καταπολέμηση του ISIS. Σοκαρισμένη η Αγκυρα παρακολουθεί 100 αμερικανικά φορτηγά συνοδείας ειδικών δυνάμεων να μπαίνουν Συρία από το Ιράκ και να εξοπλίζουν τους Κούρδους YPG-YPJ-SDF.Τουρκικά ΜΜΕ τράβηξαν σε βίντεο την μεταφορά τεράστιας ποσότητας όπλων η οποία μεταφέρθηκε ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα φορτία.
Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτά τα όπλα θα παραμείνουν στους Κούρδους.
Οι Κούρδοι μας δείχνουν και αυτοί τα νέα τους αποκτήματα τα οποία βρίσκονται στην περιοχή Al-Hasakah και είναι αντιαρματικοί πύραυλοι BGM-71 TOW, FGM-148 Javelin, Milan, όλμοι των 80mm και 120mm, εκτοξευτές χειροβομβίδων MK19, στρατιωτικά οχήματα Humwee, θωρακισμένα τύπου Cougar, drones, αυτόματα Μ4 Cabrine και Μ16.
Σίγουρα τα αντιαρματικά όπλα των Κούρδων αργότερα θα στραφούν εναντίον του τουρκικού Στρατού.
Δεν είναι χαζός ο Ερντογάν να μην ξέρει που θα χρησιμοποιηθούν αυτά στο μέλλον…
Η είδηση αυτή έρχεται ταυτόχρονα και εντελώς «συμπτωματικά» μαζί με δύο άλλες πληροφορίες…, την είσοδο του ΝΑΤΟ στη μάχη κατά του ISIS, δηλαδή την πλήρη ενεργοποίηση του σε Συρία και Ιράκ, και την κατάθεση του επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών DIA (Defense Intelligence Agency), αντιστρατήγου των Πεζοναυτών, Vincent Stewart, ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας (Senate Armed Services Committee), με την οποία παραδέχεται ότι η κουρδική ανεξαρτησία έχει δρομολογηθεί και ότι το ζήτημα δεν είναι «αν» θα επιτευχθεί, αλλά «πότε» θα γίνει αυτό, δεδομένων των συνθηκών.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην κατάθεσή του, επίκεντρο της κουρδικής κρατικής οντότητας θα είναι το βόρειο Ιράκ, το οποίο επί της ουσίας είναι επί μακρόν μια εν αναμονή κρατική οντότητα, ενώ όπως έδειξε το τελευταίο διάστημα, η διατήρηση καλών σχέσεων με την Άγκυρα από μέρος της ηγεσίας των Κούρδων του Βορείου Ιράκ, δε σήμαινε και πολλά, όταν φάνηκε ότι πλησιάζει η ώρα και ότι θα πρέπει να διοργανώσουν δημοψήφισμα εντός του 2017 για την ανεξαρτητοποίηση από τη Βαγδάτη.
Ο Vincent Stewart τόνισε: «όταν ο ISIS ηττηθεί, η μεγαλύτερη πρόκληση για την ιρακινή κυβέρνηση είναι να συμβιβάσει τις διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης που κυριαρχείται από Σιίτες, των Σουνιτών στα δυτικά και των Κούρδων στα βόρεια».
Δηλαδή τριχοτόμηση Ιράκ…
Οι Κούρδοι του Ιράκ, μάλιστα, διαθέτουν δικό τους στρατό, τους Peshmerga, που το 2014 απέτρεψε τους μαχητές του ISIS να καταλάβουν την κρίσιμη πετρελαϊκή περιοχή του Κιρκούκ.
Tώρα πλέον και οι Κούρδοι της Συρίας διαθέτουν τον δικό τους Στρατό και μάλιστα πολύ καλά εξοπλισμένο..
Η εκτίμηση που υπάρχει κάνει λόγο για περισσότερους από 30 εκατομμύρια Κούρδους, κάτι που τους αναδεικνύει στη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα στον κόσμο που δε διαθέτει δικό της κράτος.
Ταυτόχρονα, οι 28 χώρες μέλη του NATO αποφάσισαν να ενταχθούν κι επίσημα ως συμμαχία στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που διεξάγει επιχειρήσεις στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαιώνοντας το χτεσινό δημοσίευμα του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.
Η Ουάσινγκτον ζητούσε εδώ και πάνω από έναν χρόνο το NATO να ενταχθεί ως όλον στον συνασπισμό. Η απόφαση, η οποία εγκρίθηκε σε επίπεδο πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της ατλαντικής συμμαχίας, «απομένει ακόμη να εγκριθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων» κατά τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε χαρακτηρίσει το NATO «απαρχαιωμένο» πριν ανακαλέσει, θέλει να αξιοποιήσει αυτή τη σύνοδο για να πιέσει τις 27 άλλες χώρες μέλη να κάνουν περισσότερα στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας και να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους για να μειωθεί η εξάρτησή τους από την Ουάσινγκτον.
Το καθένα από τα 28 κράτη-μέλη του NATO έχε ήδη ενταχθεί μεμονωμένα στον διεθνή συνασπισμό, αλλά το NATO ως συμμαχία δεν είχε κάνει αυτό το βήμα, προτιμώντας να έχει καθεστώς «παρατηρητή».
Ορισμένα από τα κράτη μέλη του, όπως η Γαλλία, εμφανίζονταν μέχρι τώρα να διστάζουν, εκφράζοντας κυρίως τον φόβο πως αυτό θα πλήξει την εικόνα της συμμαχίας, η συμμετοχή της οποίας στις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη το 2011 άφησε άσχημες μνήμες στον αραβικό κόσμο, ανέφερε μια διπλωματική πηγή.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος συνοδεύει τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ στην πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό, χαρακτήρισε χθες «αληθινά σημαντικό» το NATO να ενταχθεί επίσημα στον συνασπισμό εναντίον του ΙΚ.
Ο Τραμπ, ο οποίος αρχικά ήταν ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της ατλαντικής συμμαχίας, αναμένεται εξάλλου να εμφανιστεί «πολύ σκληρός» και να απαιτήσει από τις 27 χώρες μέλη της συμμαχίας να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, προεξόφλησε ο Τίλερσον.
Δείτε εδώ το βίντεο με την πορεία των φορτηγών.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου