Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Από την έναρξη του πολέμου στην Συρία υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, που όπως φαίνεται είναι αδύνατον να συμβιβαστούν. Ειδικά όταν έχει χυθεί πολύ εμφύλιο αίμα το πράγμα γίνεται πολύ δύσκολο. Βέβαια και αλλού υπήρξαν παρόμοιες περιπτώσεις όπου τελικά δεν επικράτησε η διαίρεση, όμως στην προκειμένη περίπτωση τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.
Έτσι, ο επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Συρίας να παραμείνει μια ενιαία χώρα. Τα σχόλια του John Brennan είναι μια σπάνια δημόσια αναγνώριση από έναν ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ ότι η Συρία δεν μπορεί να επιβιώσει ενός πενταετούς εμφυλίου πολέμου στη σημερινή της μορφή. Συγκεκριμένα ανέφερε στο Ετήσιο Φόρουμ για την Ασφάλεια στο Aspen του Κολοράντο ότι, «Δεν ξέρω αν ή όχι η Συρία μπορεί να αναθεμελιωθεί στην προτέρα κατάσταση», «Υπάρχει τόσο πολύ αίμα που έχει χυθεί, δεν ξέρω αν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην μια ενωμένη Συρία, στη διάρκεια της ζωής μου».
Ο Τζον Κέρι, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες, τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση ενός «Σχεδίου Β» που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα μέρος της Συρίας. Συγκεκριμένα στην Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ δήλωσε ότι, «Μπορεί να είναι πολύ αργά για να κρατηθεί η Συρία ως σύνολο αν περιμένουμε πολύ περισσότερο», ωστόσο, ο ίδιος δεν υποστηρίζει άμεσα τη διχοτόμηση ως λύση.
Επίσης μερικές εβδομάδες αργότερα, ο Staffan de Mistura, απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, δήλωσε ότι η πιθανότητα μιας ομοσπονδιακής διαίρεσης της χώρας δεν έχει αποσυρθεί από το τραπέζι. Εκείνη την εποχή, μεγάλες δυνάμεις κοντά στους διαμεσολαβητές του ΟΗΕ συζήτησαν μια πιθανή ομοσπονδιακή διάλυση της χώρας, η οποία θα χορηγούσε μια ευρεία αυτονομία στις περιφερειακές αρχές, διατηρώντας την ενότητα της χώρας ως ένα ενιαίο κράτος. Βέβαια όλοι οι Σύριοι έχουν απορρίψει τη διαίρεση της Συρίας και το ξέρει πολύ καλά ο De Mistura, που όμως τα του φεντεραλισμού πάντα τα φέρνει στις διαπραγματεύσεις.
Όσον αφορά τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ υποσχέθηκε τον Ιούνιο να «απελευθερώσει κάθε σπιθαμή» που η χώρα έχασε από τις δυνάμεις των ανταρτών. Από την πλευρά του ο Riad Hijab, συντονιστής της Υψηλής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της αντιπολίτευσης (HNC), όταν η ιδέα διαίρεσης προτάθηκε το Μάρτιο δήλωνε ότι, «Κάθε αναφορά του φεντεραλισμού ή κάτι που θα μπορούσε να παρουσιάσει μια κατεύθυνση προς τη διαίρεση της Συρίας δεν είναι καθόλου αποδεκτή». Σε αντίθεση, το Συριακό Κουρδικό κόμμα PYD, το οποίο έχει μεγάλη επιρροή σε κουρδικές περιοχές της χώρας, και πολλές συμμαχικές του ομάδες, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να δημιουργήσει μια αυτόνομη ομοσπονδία στα βορειοανατολικά. Η αυτόνομη περιοχή, γνωστή ως Rojava, περιλαμβάνει την Jazira, το Αΐν αλ-Αράμπ και την Afrin, τρεις διακριτούς θύλακες, ή καντόνια, υπό κουρδικό έλεγχο.
Μετά από πέντε χρόνια πολέμου που έχουν αφήσει σχεδόν 400.000 νεκρούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών και έχουν οδηγηθεί περίπου 11 εκατομμύρια ανθρώπων μακριά από τα σπίτια τους, το συριακό έδαφος ουσιαστικά έχει χωρισθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των συμμάχων της, των Κούρδων μαχητών, διαφόρων ομάδων της αντιπολίτευσης και του Ισλαμικού Κράτους. Αν εξαιρέσουμε το Ισλαμικό Κράτος που η ήττα του είναι προ των πυλών, οι δυνάμεις του Άσσαντ , η αντιπολίτευση και οι Κούρδοι δύσκολα θα μπορέσουν να μείνουν υπό την ίδια στέγη, όπως δύσκολα θα συμφωνήσουν Ρωσία και ΗΠΑ. Οι αλλαγές στην Μέση Ανατολή αργά ή γρήγορα θα λάβουν σάρκα και οστά.
*Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου