Έχουμε πάρα πολλές φορές και εμείς αλλά και πλήθος άλλων αναλυτών αναφερθεί στην κάκιστη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Μιας συμφωνίας που εκ προοιμίου είναι καταδικασμένη σε αποτυχία για ένα και μόνο λόγο, ότι η Τουρκία είναι ένας αφερέγγυος συμβαλλόμενος. Βέβαια κάθε τράπεζα προκειμένου να δώσει δάνειο εξετάζει την φερεγγυότητα του πελάτη, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η ΕΕ εμπιστεύτηκε την Τουρκία παρά τις τόσες συμφωνίες που έχει καταπατήσει στο παρελθόν. Μάλιστα σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δηλώνει δυσαρεστημένος με τις αυταρχικές τάσεις του Ερντογάν, όμως αυτός ήταν που πολύ πρόσφατα υπήρξε υπερασπιστής της πολιτικής υπέρ των Τούρκων και μάλιστα είχε σπεύσει και στην Κύπρο να πείσει τους Κύπριους αδερφούς να μην δημιουργούν εν’ όψη της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, προβλήματα στην Τουρκία, όπως η απαίτηση της Κύπρου να αναγνωρίσουν οι Τούρκοι την Κυπριακή δημοκρατία … Άραγε τώρα έχει το δικαίωμα να μιλάει… και από τη στιγμή που το κάνει θα πρέπει να δούμε και διορθωτικές ενέργειες, διαφορετικά δεν θα ξέρουμε τι να υποθέσουμε … άραγε θα πρέπει να μιλάμε για ανεπάρκεια ή για θεατρινισμούς προς λαϊκή κατανάλωση.
Έτσι, έντονα δυσαρεστημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απειλή που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας ότι θα σταματήσει να εφαρμόζει την συμφωνία για το προσφυγικό, αν δεν αρθεί η υποχρέωση θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες. Σε συνέντευξη του προς ευρωπαϊκές εφημερίδες (Die Welt, El Pais, La Repubblica, Le Figaro, Le Soir και Tribune de Geneve) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνει ότι χωρίς πλήρη συμμόρφωση με τα κριτήρια της ΕΕ επί του θέματος και αλλαγή του αντι-τρομοκρατικού νόμου στη γείτονα, το Ευρωκοινοβούλιο δεν πρόκειται να συγκατατεθεί στην άρση της υποχρέωσης θεώρησης. Ο ίδιος σημειώνει επίσης τη δυσαρέσκεια του για τις αυταρχικές τάσεις που εκδηλώνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας.
Θεωρούμε ότι τελικά ο κ. Σούλτς και όλοι στην ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουνε σε κάτι και οι αποφάσεις τους να προκαλούν συγκεκριμένες δράσεις. Θέλουμε λοιπόν να δούμε η απογοήτευση του κ. Σούλτς και της ΕΕ προς την Τουρκία με ποιες πράξεις θα ικανοποιηθούν, ελπίζουμε όχι με νέα χρηματοδότηση ή κάποιας μορφής ελεύθερη είσοδο των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου