Ολοταχώς προς εξομάλυνση βαδίζουν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, εκτός κι αν ο Ερντογάν αποφασίσει πάλι να τινάξει την τελευταία στιγμή όλη τη διαδικασία στον αέρα, όπως προ ημερών με τις δηλώσεις που έκανε ο κύκλος του για τη Γάζα, που εξόργισε τους Ισραηλινούς.
Το ακανθώδες θέμα διαφωνίας, η διαφορά των δυο πλευρών για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, μπορεί να μοιάζει αγεφύρωτη, όμως η διπλωματία ενίοτε κάνει θαύματα και εφευρίσκει τρόπους να υπερβαίνει τις διαφορές με συμβιβαστικές λύσεις που επιτρέπουν σε όλες τις πλευρές να υποστηρίξουν ότι πέτυχαν τους στόχους τους.
Αυτή τη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν, οι δυο πλευρές ανέσυραν μια πρόταση επίλυσης από την εποχή των συμφωνιών του Όσλο του 1993, που περιλάμβανε ένα σημαντικό κατασκευαστικό έργο, ενώ τον επόμενο χρόνο είχαν υπογραφτεί μάλιστα και συμφωνίες για την έναρξή του.
Η προσέγγιση αμφοτέρων περιγράφεται ως αν μη τι άλλο είναι «εποικοδομητική», κάτι που δείχνει αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξομάλυνση, αν και οι σχέσεις προφανώς δεν θα βρεθούν στο σημείο που είχαν βρεθεί στο παρελθόν, ενδεχομένως και ποτέ ξανά. Βέβαια, όπως εξηγήθηκε και παραπάνω, ποτέ μη λες ποτέ στη διεθνή πολιτική…
Η ενδιαφέρουσα λύση που βρίσκεται λοιπόν στο τραπέζι που θα επιτρέψει την άρση του αποκλεισμού από τη μία πλευρά και από την άλλη την άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου ώστε να αντιμετωπιστούν οι φόβοι ασφαλείας των Ισραηλινών, είναι η δημιουργία ενός τεχνητού νησιού στα ανοικτά της Γάζας (βλ. τη φωτογραφία από το Κόμπε της Ιαπωνίας, αν και σε μεγαλύτερη σαφως απόσταση), το οποίο μάλιστα εκτός από λιμένα ελέγχου, θα μπορούσε να έχει ακόμα και αεροδρόμιο!
Με δεδομένη την απόρριψη των λύσεων δημιουργίας ειδικών λιμένων είτε στην Αίγυπτο είτε στο Ισραήλ που θα γίνεται η υποδοχή όλων των φορτίων που έχουν προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, το τεχνητό νησί που βρίσκεται υπό συζήτηση θα μπορούσε να συνδέεται με την πόλη της Γάζας με μια γέφυρα, σε ένα κολοσσιαίο κατασκευαστικό έργο που θα μπορούσε να αναζωογονήσει την οικονομία της περιοχής και να δώσει δουλειά σε πολλούς Παλαιστίνιους.
Το Ισραήλ θα διατηρήσει την αρμοδιότητα θαλάσσιας ασφάλειας και διενέργειας ελέγχων – επιθεωρήσεων ασφαλείας στο λιμάνι, ενώ ο έλεγχος της γέφυρας θα περάσει σε κάποιον διεθνή φορέα που θα συσταθεί, ώστε να προσπεραστούν τα μη αποδεκτά σενάρια και των δυο πλευρών…
Ασφαλώς, η διατύπωση υπερβολικής αισιοδοξίας για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος είναι ακόμα εξαιρετικά παρακινδυνευμένη, δεδομένου μάλιστα του ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε ανέκαθεν επιφυλάξεις, καθώς τέτοιες ρυθμίσεις είναι φυσικό να αφήνουν μεγάλα περιθώρια για την έγερση σοβαρών τριβών οι οποίες στο τέλος καταλήγουν να ενταφιάζουν τις υπερβολικές αρχικές προσδοκίες…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου