Στην πρόσφατη ομιλία του προς τους πιο σημαντικούς πετρελαϊκούς παράγοντες στο Χιούστον του Τέξας ο ηλικίας 81 ετών πολύπειρος Υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί Αλ Ναΐμι υπήρξε μέχρι ωμότητος σαφής.
” Μειώσεις παραγωγής δεν πρόκειται να γίνουν. Η παραγωγή θα μείνει στα επίπεδα που είναι σήμερα και οι ασύμφοροι παραγωγοί πρέπει ή να μειώσουν το κόστος τους, ή να αντλούν επί ζημία, ή να χρεοκοπήσουν”
Οι Άραβες και ιδιαίτερα αυτός ο Υπουργός δεν μιλούσαν μέχρι τώρα με τέτοια αμεσότητα, ιδιαίτερα στο Τέξας των ΗΠΑ, πρωτεύουσα των αμερικανικών πετρελαϊκών συμφερόντων.
Γιατί οι Σαουδάραβες έχουν αλλάξει συμπεριφορά, τόσο στο πετρέλαιο όσο και γενικότερα από τότε που άρχισε η βασιλεία Σαλμάν;
Ο κύριος λόγος είναι ο φόβος. Οι Σαουδάραβες έχουν αντιληφθεί την στροφή των ΗΠΑ προς το Ιράν και ότι οι μόνοι σύμμαχοι τους είναι οι Τούρκοι και τα Εμιράτα του Κόλπου και αυτά όχι όλα.
Η απειλή που αισθάνονται είναι διπλή, απώλεια αγορών λόγω εξαγωγών των ΗΠΑ σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου και απώλεια της Γεωπολιτικής τους ισχύος εξ’ αυτού του γεγονότος.
Και τα δύο είναι αληθή και η Σαουδική Αραβία με την εμπλοκή της στους πολέμους της Συρίας, της Υεμένης και αλλού και η ιδέα τους τώρα να επιτεθούν στις Σιϊτικές εθνοφυλακές του Ιράκ που μερικές είναι Ιρανικής προέλευσης επιταχύνει την απώλεια της Γεωπολιτικής της και της Γεωοικονομικής της αξίας και κατευθύνεται προς εξωτερική περιθωριοποίηση και εσωτερικές ταραχές σε πολύ λίγα χρόνια.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα μετά από 40 χρόνια έκανε άρση της απαγόρευσης εξαγωγών πετρελαίου και αερίου και οι ελάχιστες ποσότητες που άρχισαν να εξάγονται τρομοκράτησαν την Σαουδική Αραβία η οποία κήρυξε πόλεμο τιμών με το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο.
Την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2016 το τάνκερ “Theo T” έγραψε ιστορία εξάγοντας αμερικανικό πετρέλαιο από το Τέξας στη Γαλλία. Ακολούθησαν πρόσφατα και εξαγωγές αερίου.
Για τους Σαουδάραβες και τον ΟΠΕΚ πού ελέγχουν το 40% του υπάρχοντος πετρελαίου, η ιδέα και μόνο ότι αμερικανικό αργό πετρέλαιο κατευθύνεται προς τα διυλιστήρια της Ευρώπης, αδυνατίζει ακόμη περισσότερο τον έλεγχο τους στις Αγορές και τις τιμές. Αυτό αδυνατίζει και την Ρωσία, αλλά η Ρωσία έχει πολυσχιδή και όχι μονοδιάστατη Οικονομία και το μέσο κόστος άντλησης εκεί είναι 17 δολάρια το βαρέλι.
Οι Άραβες κήρυξαν τον πόλεμο στο αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο αλλά δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους όλες τις παραμέτρους.
Η πρώτη ήταν ότι αποτελεί Στρατηγική απόφαση των ΗΠΑ να απεξαρτηθούν από εισαγωγές Ενέργειας. Η απόφαση αυτή είχε αρχίσει να διαμορφώνεται κατά την κρίση του 2008.
Η δεύτερη είναι ότι το σχιστολιθικό πετρέλαιο είναι νέα τεχνολογία που το κόστος της συνεχώς μειώνεται.
Γκρεμίζοντας την τιμή τού πετρελαίου οι Σαουδάραβες ακύρωσαν μια σειρά ακριβών επενδύσεων από τον Βόρειο Πόλο μέχρι τον κόλπο του Μεξικού αλλά αυτό δεν επηρέασε την συνεχή πτώση του κόστους άντλησης του αμερικανικού πετρελαίου.
Οι Αμερικανοί παραγωγοί θα μειώσουν το κόστος του παραγόμενου σχιστολιθικού πετρελαίου φέτος στο μισό. Έκλεισαν από τις 1,600 περίπου πετρελαιοπηγές οι 1,000 αλλά η συνολική παραγωγή των ΗΠΑ έφτασε σε υψηλό 43 ετών στα 9.6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον περασμένο Ιούνιο.
Ίδια είναι και η περίπτωση του αερίου. Από τις 1200 πηγές μείνανε 200 αλλά το κόστος έπεσε από 8 δολάρια το 2009 στα 2.78 σήμερα και η παραγωγή ανέβηκε πάνω από 30%.
Στα τέλη Φεβρουαρίου το πρώτο LNG Carrier έφυγε από τις ΗΠΑ με προορισμό την Βραζιλία. Οι Αμερικανοί υπολογίζουν να γίνουν καθαροί εξαγωγείς αερίου το 2017.
Η Γεωπολιτική σημασία του γεγονότος είναι πολύ μεγάλη .
Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι μεγάλοι εξαγωγείς υδρογονανθράκων, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν την παροχή υδρογονανθράκων ως όπλο. Ιδιαίτερα θα μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι ελλειμματικοί πλέον προϋπολογισμοί των παραδοσιακών εξαγωγέων υδρογονανθράκων δεν θα τους επιτρέπουν να χρηματοδοτούν η να συμμετέχουν εύκολα σε πολέμους και η Γεωπολιτική τους σημασία θα μειωθεί.
Οι χώρες της Δύσης με την ίδια τιμή θα προτιμούν παραδόσεις από τις ΗΠΑ ως ασφαλέστερες.
Η πρώτη χώρα που θα υποφέρει είναι η Σαουδική Αραβία η οποία θα αναγκασθεί να αναθεωρήσει την εξωτερική της πολιτική σε λιγότερο βίαια και λιγότερο δαπανηρή.
Επίσης η μειωμένη της ικανότητα να βοηθά στην οικονομία άλλες χώρες θα μειώσει και την Γεωπολιτική της αξία.
Απειλές προς το πετρέλαιο υπάρχουν και άλλες, οι συμφωνίες για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι ΑΠΕ και η οικονομικότερη χρήση του πετρελαίου.
Η παγκόσμια ανακατάταξη των Δυνάμεων Γεωπολιτικά θα ολοκληρωθεί σε μία δεκαετία όμως θα είναι ανεπίστροφη.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση των εντάσεων. Ο ρόλος των υδρογονανθράκων θα διαφοροποιηθεί. Το αέριο θα συνεχίσει να αυξάνει την κατανάλωση του. Η παροχή διεθνώς αμερικάνικού αερίου θα φτάσει πάνω από το 30% της παγκόσμιας αγοράς. Αυτό θα απειλήσει άμεσα τις εξαγωγικές χώρες και κυρίως την Ρωσία και την σχέση της με την Ευρώπη. Για το πετρέλαιο ο χάρτης αλλάζει. Ο ΟΠΕΚ δεν θα έχει την ισχύ που είχε στον καθορισμό των τιμών. Η ενεργειακή και οικονομική ισχύς των Αραβικών χωρών θα μειωθεί. Η δυνατότητα του ΟΠΕΚ να ελέγχει τιμές και παραδόσεις θα μειωθεί όπως και τα έσοδα του.
Έρχεται μία νέα πετρελαϊκή και εξ’ αυτού και μια νέα Γεωπολιτική εποχή.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου