GuidePedia

0


Η Τουρκία δηλώνει ότι δεν μπορεί να πάρει το μέρος της Σαουδικής Αραβίας στο θέμα της εκτέλεσης του Σιίτη κληρικού και της κόντρας της με το Ιράν που ακολούθησε . Αν αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία συμμαχία Τουρκίας-Ιράν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας, τα πράγματα είναι σκούρα για τους Σαουδάραβες.

Να θυμίσω ότι τον Δεκέμβριο του 2015 η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει μία συμμαχία κατά της τρομοκρατίας, με πάρα πολλές άλλες Αραβικές, αλλά και μη Αραβικές Σουνιτικές χώρες. Βλέπε παρακάτω άρθρο του BBC. Σε αυτές τις χώρες υποτίθεται ότι συμπεριλαμβάνονται και η Τουρκία και το Κατάρ, γιατί υποτίθεται ότι ο πρώτος στόχος είναι το Ιράν, και γιατί δεν μπορεί η Σαουδική Αραβία να μην καλέσει την Τουρκία. Θα ήταν σαν να ισχυριζόταν η Σαουδική Αραβία ότι η Τουρκία υποστηρίζει τον ISIS. Αλλά και η Τουρκία δεν θα μπορούσε εκ των προτέρων να αρνηθεί την οποιαδήποτε συμμετοχή της σε μία συμμαχία που ως στόχο ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι έχει την τρομοκρατία, γιατί θα ήταν σαν να αποδεχόταν την στήριξη της στον ISIS.

Ο στόχος αυτής της Σουνιτικής συμμαχίας που προωθεί η Σαουδική Αραβία είναι σίγουρα πρώτα και πάνω απ’όλα το Ιράν, αλλά λειτουργεί και ανταγωνιστικά προς την Τουρκία. Αυτή η συμμαχία θα μπορεί να στρέφεται και κατά των Σουνιτών Ισλαμιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, όπου τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας αποκλίνουν από αυτά της Τουρκίας, και οι δύο χώρες συγκρούονται. Αυτός είναι ο λόγος που αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμμαχίας από την Σαουδική Αραβία, τον Δεκέμβριο του 2015, ο ISIS κήρυξε τον πόλεμο στην Σαουδική Αραβία. Βλέπε άρθρο του International Business Times.

Η Τουρκία και το Ιράν μπορούν να συνεργαστούν στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας, παρά τις διαφορές τους στην Συρία και το Ιράκ, και οι Τούρκοι να ξεσηκώσουν το Σουνιτικό στοιχείο της Σαουδικής Αραβίας, και οι Ιρανοί να ξεσηκώσουν το Σιιτικό της στοιχείο. Ένα 10-20% των Σαουδαράβων είναι Σιίτες. Αυτά μάλιστα σε μία στιγμή που η Σαουδική Αραβία αναγκάζεται να προβεί σε μεγάλη μείωση των κοινωνικών παροχών, λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου, κάτι που θα δημιουργήσει δυσφορία στο εσωτερικό της, και την κάνει ακόμη πιο ευάλωτη.

Αν πράγματι συμβαίνει αυτό, αν πράγματι η Τουρκία και το Ιράν έχουν αποφασίσει να χτυπήσουν την Σαουδική Αραβία στο εσωτερικό της, εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί κάποιοι αναλυτές μιλούν για την χειρότερη περίοδο της Σαουδικής Αραβίας μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους τον Σεπτέμβριο του 2001 (9/11), και την κρίση που ακολούθησε στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ. Να θυμίσω ότι 15 από τους 19 τρομοκράτες που έλαβαν μέρος στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους ήταν Σαουδάραβες (βλέπε Independent παρακάτω), κάτι που οδήγησε στην αποχώρηση των Αμερικανικών βάσεων από την Σαουδική Αραβία το 2002, και την μεταφορά τους στο Κατάρ.

Η κρίση αυτή στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ σίγουρα επηρέασε την συμπεριφορά των ΗΠΑ προς το Ιράν, αλλά και την απόφαση τους να χτυπήσουν τον Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράκ το 2003, κάτι που λειτούργησε ευεργετικά για το Ιράν και καταστροφικά για την Σαουδική Αραβία. Δεν λέω φυσικά ότι οι ΗΠΑ χτύπησαν τον Σαντάμ Χουσέιν για να εκδικηθούν την Σαουδική Αραβία. Αλλά δεν νομίζω να το είχαν κάνει αν δεν είχε πληγωθεί τόσο πολύ η σχέση τους με την Σαουδική Αραβία, λόγω της στροφής της Σαουδικής Αραβίας προς την Κίνα, και λόγω των πολλών Σαουδαραβικών επιθέσεων προς τις ΗΠΑ, με σκοπό να διώξουν τις Αμερικανικές βάσεις από την Σαουδική Αραβία.

Για τις ΗΠΑ το να χτυπήσουν τον Σαντάμ είχε μόνο θετικά. Έβγαλαν από την μέση έναν διεθνή τρομοκράτη που χρηματοδοτούσε όποια τρομοκρατική οργάνωση κυκλοφορούσε, υποστήριξαν τους πλούσιους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο συμμάχους τους Κούρδους που καταπίεζε ο Σαντάμ, αλλά και απελευθέρωσαν από τον Σαντάμ την Σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ, την οποία καταπίεζε ο Σαντάμ, και η οποία στην συνέχεια μετατράπηκε σε σύμμαχο των ΗΠΑ.

Επαναλαμβάνω όμως ότι παρά τα μεγάλα οφέλη που είχε για τις ΗΠΑ η ανατροπή του Σαντάμ, δεν νομίζω ότι θα το είχαν κάνει αν δεν είχαν πληγωθεί τόσο πολύ οι σχέσεις τους με την Σαουδική Αραβία. Όπως δεν το έκαναν μετά τον πόλεμο του 1991 και την εισβολή του Σαντάμ στο Κουβέιτ, όταν οι ΗΠΑ έφτασαν έξω από την Βαγδάτη αλλά δεν ανέτρεψαν τον Σαντάμ Χουσέιν. Οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι αν ανέτρεπαν τον Σαντάμ, την εξουσία στο Ιράκ θα έπαιρναν οι Σιίτες Ιρακινοί, που ήταν η πλειοψηφία στο Ιράκ, και θα άνοιγε στο Ιράν διάπλατα ο δρόμος προς το Ιράκ. Ενώ ο σοσιαλιστής Σουνίτης Άραβας Σαντάμ Χουσέιν μπορεί να μην είχε καλές σχέσεις με τους Ισλαμιστές Σουνίτες Άραβες του Περσικού Κόλπου, αλλά είχε πολύ χειρότερες σχέσεις με τους Ισλαμιστές Σιίτες Πέρσες του Ιράν, τους οποίους είχε πολεμήσει όλη την δεκαετία του 80, σε έναν από τους πιο αιματηρούς πολέμους της Μέσης Ανατολής.

Αν λοιπόν οι Σαουδάραβες έχουν να αντιμετωπίσουν στο εσωτερικό τους Τούρκους και Ιρανούς, με παράλληλες μεγάλες μειώσεις κοινωνικών παροχών, κάτι στο οποίο δεν είναι συνηθισμένοι οι καλομαθημένοι Σαουδάραβες, χωρίς παράλληλα να έχουν την προστασία των ΗΠΑ, τότε υπάρχει η περίπτωση η Σαουδική Αραβία να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της την Αραβική Άνοιξη. Να θυμίσω ότι η Σαουδική Αραβία σε κάποιους από τους πολέμους της Αραβικής Άνοιξης ήταν στους επιτιθέμενους πχ Συρία, Ιράκ, Λιβύη, και σε κάποιους ήταν στους αμυνόμενους πχ Αίγυπτος, Υεμένη, Μπαχρέιν. Δεν λέω ότι όντως η Σαουδική Αραβία θα αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της την Αραβική Άνοιξη, και ούτε είμαι σε θέση να προβλέψω κάτι τέτοιο. Αλλά από το 2011 πάρα πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται αν θα φτάσει η Αραβική Άνοιξη και στην Σαουδική Αραβία. Και νομίζω ότι το ερώτημα τίθεται ακόμη πιο έντονα τώρα.




πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top