GuidePedia

0


Η κατάρριψη του ρώσικου μαχητικού από την Τουρκία
- είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή στον τετραετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
Όμως, στο πλαίσιο της αυξανόμενης έντασης στις διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα και στον κίνδυνο κλιμάκωσης, οι δυτικοί συμμάχοι της Τουρκίας θα προχωρήσουν με προσοχή.

Μια κρίση σαν και αυτή ήταν σχεδόν αναπόφευκτη γράφει η αγγλική εφημερίδα Telegraph. Η Τουρκία διαμαρτύρεται εδω και καιρό για επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ρωσικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να εκδώσει ανακοίνωση και το ΝΑΤΟ. Ας μην ξεχάσουμε οτι πριν περίπου ένα μήνα η Τουρκία κατέρριψε ενα αεροσκάφος που τελικά ηταν ενα ρώσικο μη επανδρωμένο αεροσκάφος και οχι μαχητικό αεροσκάφος.

Στους αιθέρες της Συρίας αεροσκάφη της Ρωσίας, της Συρίας, των ΗΠΑ της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά, και αραβικά αεροσκάφη “συνωστίζονται”. Με τα ρωσικά αεροσκάφη να βρίσκονται σε μικρή απόσταση απο τα αεροσκάφη των αμερικανών, και με τη Ρωσία να επαναλαμβάνει την απαραδεχτη συμπεριφορά που εχει παρατηρηθεί τελευταια όσο αφορά τις παραβιάσεις εναέριου χώρου, ήταν δεδομένο οτι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είχαν συμφωνήσει σε πρωτόκολλα ασφαλείας στα τέλη Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένης και μιας γραμμής επικοινωνίας στο έδαφος για εικοσιτετράωρη επαφή, αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Όπως αναφέρει η αρθρογράφος της Telegraph είναι ζωτικής σημασίας να βλέπουμε τα πράγματα όπως ειναι και όχι με την φαντασία μας. Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που ρωσικά αεροσκάφη έχουν καταρριφθεί από Αμερικανικά αεροσκάφη (Αμερικανικής κατασκευής), χωρίς να ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Αμερικανικής κατασκευής F-16 του Πακιστάν κατέρριψαν σοβιετικά αεροσκάφη στα τέλη της δεκαετίας του 1980, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Πακιστάν στο Αφγανιστάν. Επιπλέον ενα αμερικανικό Κ-8 Seminole που πετούσε από την Τουρκία κατερρίφθει πάνω απο την Αρμενία, η οποία τότε ηταν σοβιετικό έδαφος. Το πιο γνωστό περιστατικό είναι φυσικά η κατάρριψη του κατασκοπευτικού αεροσκάφους τύπου U2 του πιλότου της CIA Γκάρι Πάουερς το 1962. Οι πιλότοι της Σοβιετικής Ένωσης έπαιξαν επίσης ενα σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας το 1950 - 1953. Ρώσικες πηγές αναφέρουν οτι κατέρρψαν 1.100 έως 1.300 αμερικανικά αεροσκάφη.

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που μέλος του ΝΑΤΟ κατέρριψε ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία θα επιμείνει ότι είχε το δικαίωμα να καταρρίψει το αεροπλάνο στον εναέριο χώρο της, μετά από τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά του προηγούμενου μήνα, οι εταίροι της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, θα θέλουν να επικεντρωθούν σε αποκλιμάκωση. Οι σχέσεις μεταξύ Δύσης - Ρωσίας είχαν αναθερμανθεί, αν και θα ήταν μάλλον πρόωρο να μιλάμε για κάποια επαναπροσέγγιση.

Στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την πρόθεσή να συναντήσει τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με την πρόθεση του σχηματισμού “ενός μεγάλου συνασπισμού”. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον Πούτιν, και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει περάσει ψήφισμα που αναφέρει οτι πρέπει να ενεργοποιηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα για να “εξουδετερώσουν το Ισλαμικό Κράτος” (αν και αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό μια πολιτική χειρονομία ).

Οι συνομιλίες στη Βιέννη εχουν καταφέρει επίσης μια μικρή πρόοδο προς μια ειρηνευτική συμφωνία για τη Συρία. Αν και το ΝΑΤΟ σίγουρα θα διαμαρτυρηθεί μετα την έκτακτη σύνοδο που γινεται με αίτημα της Τουρκίας σίγουρα οι δυτικοί Συμμαχοι της Τουρκίας δε θα θέσουν σε κίνδυνο την διπλωματική πρόοδ που εχει επιτευχθεί με την Ρωσία τις τελευταίες μέρες.

Τι θα κάνει η Ρωσία τώρα; Όπως κάθε ηγέτης, ο κ. Πούτιν θα είναι υπό πίεση για να απαντήσει. Αλλά είναι πιθανό ότι θα διατηρήσει την στάση του, οτι δηλαδη τα αεροσκάφη της Ρωσίας ήταν στο εναέριο χώρο της Συρίας - παρά τη δήλωση της Τουρκίας περί του αντιθέτου, και τα αποδεικτικά στοιχεία από τα ραντάρ - και θα βρει μια συμβιβαστική λύση, σύμφωνα με την οποία ο Πούτιν θα κατευθύνει την οργή του στους αντάρτες της Συρίας και όχι προς την Τουρκία .
Η ιστοσελίδα RT (που πρόσκειται με τις απόψεις του Κρεμλίνου) επιμένει οτι το αεροσκάφος το έριξαν πυραύλοι εδάφους αέρους. Παραδόξως, αυτό μπορεί να έχει θετική επίδραση.

Πολλά σίγουρα θα εξαρτηθεί από την τύχη των δύο Ρώσων πιλότων, ένας εκ των οποίων φέρεται να είναι στα χέρια των Τουρκμένων. Από την άλλη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να μην θέλει να βοηθησει μια χώρα που "παραβιάζει επανειλλειμένα" τον εναέριο χώρο της Τουρκίας απλώς για να προστατεύσει την διπλωματική διαδικασία για την Συρία που ο ίδιος, ένας απο τους μεγαλύτερους αντιπάλους του Άσαντ, ουτως ή άλλως βλέπει αρνητικά.

Η Μόσχα και η Άγκυρα είναι πιθανό να αποφύγουν μια κλιμάκωση για αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό. Αλλά η υποκείμενη αιτία θα παραμείνει, και τέτοια επεισόδια θα επαναλαμβάνονται εκτός αν η Ρωσία καταλάβει οτι δεν πρέπει να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια στα σύνορα του ΝΑΤΟ.

Η Μέση Ανατολή φέρνει τις Μεγάλες Δυνάμεις για πρωτη φορά κοντά μετα απο τον πόλεμο του Κοσσόβου το 1999 και το κάνει με ενα πολύ επικίνδυνο τρόπο. Ο πόλεμος στη Συρία δεν δημιουργεί μόνο τεράστιες ροές προσφύγων και παράλληλα την πιο ισχυρή τρομοκρατική ομάδα στον κόσμο είναι επίσης ένα πεδίο όπου οι μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου έρχονται σε σύγκρουση.

The Telegraph
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top