Δύο ζητήματα ταμπού σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας ως μέλος της ευρωζώνης τέθηκαν ανοιχτά, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να καλεί την Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή και τον Ολλανδό ομόλογό του να μιλά για προσωρινό έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων.
Του Marc Gilbert
ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ: Bond Markets Bet on Grexit (Οι αγορές ομολόγων στοιχηματίζουν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ), 20 Μαρτίου 2015
ΠΗΓΗ: http://www.bloombergview.com/articles/
ΑΠΟΔΟΣΗ: Παντελής Καρύκας
Το ότι ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν είναι ενθουσιασμένοι με την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και με τον έλεγχο κεφαλαίων, δεν αποτελεί έκπληξη. Ωστόσο, το γεγονός ότι πλέον συζητείται ανοικτά αποδεικνύει την έλλειψη προόδου μεταξύ δανειστών και νέας ελληνικής κυβέρνησης. Το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας μοιάζει ολοένα και πιο επικίνδυνο.
Οι αγορές ομολόγων δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, διπλασιάζοντας το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, και ανεβάζοντας αυτό του τριετούς στο 23%. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως οι αγορές δίνουν το μήνυμα πως η χώρα δεν είναι ικανή να αποπληρώσει τα χρέη της και δεν μπορεί να παραμείνει για πολύ ακόμα στο κοινό νόμισμα.
Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρόταση ως «φανταστικό σενάριο», και ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως οι καταθέσεις είναι εγγυημένες. Τι άλλο θα μπορούσε να πει; Οι ελληνικές τράπεζες αιμορραγούν, με 400 εκατ. ευρώ να φεύγουν μόνο την προηγούμενη Τετάρτη, ποσό πενταπλάσιο του συνήθους. Όχι τυχαία τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών έχουν χάσει το ήμισυ της αξίας τους, εντός του έτους.
Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες δεν έφερε την Ελλάδα πιο κοντά σε συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να επανέλθει με ένα πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες οι δανειστές θα πρέπει να κρίνουν ως λογικές, ώστε περαιτέρω οικονομική βοήθεια να παρασχεθεί στην Ελλάδα. Κατόπιν θα πρέπει να βρει τρόπο να «πουλήσει» το πισωγύρισμα από τις εξαγγελίες του στο εσωτερικό ελληνικό ακροατήριο.
Την ίδια ώρα το τραπεζικό σύστημα και η χώρα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρευστότητα. Η επιβολή ελέγχου κεφαλαίων θα βοηθούσε, ίσως, στον περιορισμό των εκροών, αλλά πιθανόν να καταδίκαζε και το τραπεζικό σύστημα της χώρας σε υποχείριο του κράτους, κάτι που η χώρα δεν μπορεί να αντέξει.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα έπρεπε να γνωρίζει πως σε περιόδους κρίσης, τα σχόλια μπορεί να μετατραπούν εύκολα σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες.
Δημοσίευση σχολίου