Τελειωμό δεν έχουν οι τουρκικές προκλήσεις… Για να δούμε την αντίδραση της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ… Θα κινηθεί δυναμικά για τα δίκαια της Κύπρου ή θα σιγοντάρει και αυτή τις προδοτικές βλέψεις του Νίκου Ανα(ν)στασιάδη (σχέδιο «Ανάν 2″) όπως η προηγούμενη των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου…
Αποκαλύπτουμε την επιστολή του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων προς την Ευρωβουλή στην οποία υποστηρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έπαψε να υφίσταται και ως εκ τούτου δεν νομιμοποιείται να κηρύσσει ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.
Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι από το 1963 μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κυβέρνηση που να εκπροσωπεί νόμιμα όλο το νησί. Σε διάταξη μάχης οι κύπριοι ευρωβουλευτές. Χωρίς επιπτώσεις οι τουρκικές προκλήσεις.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Αγγελία «κρατικού θανάτου» της Κυπριακής Δημοκρατίας περιλαμβάνει επιστολή που απέστειλε η Άγκυρα προς την ΕΕ, αμφισβητώντας για δεύτερη φορά μέσα σε επτά μήνες την υπόσταση ενός κράτους-μέλους της κοινότητας με τον πλέον επίσημο τρόπο και υποστηρίζοντας ότι ως αποτέλεσμα η «ανύπαρκτη» Κυπριακή Δημοκρατία δεν νομιμοποιείται να «κηρύσσει ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας» στην ΑΟΖ της, να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους. Σύμφωνα με την επιστολή, την οποία υπογράφει ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ και εξασφάλισε ο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», η Κυπριακή Δημοκρατία «έχει πάψει να υφίσταται από το 1963» (has ceased to exist) και τα ζητήματα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων αλλά και του «διαμοιρασμού των εσόδων» πρέπει να αποφασιστούν από τους «δύο λαούς», οι οποίοι καλούνται να εγκαθιδρύσουν έναν «νέο συνεταιρισμό» στο νησί, στη βάση της δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου 2014.
Η επιστολή Μποζκίρ αποτελεί το δεύτερο χτύπημα της Άγκυρας κατά της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά την Γραπτή Δήλωση της Τουρκίας προς στο Συμβούλιο Σύνδεσης και τον ισχυρισμό περί «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας, που απεκάλυψε ο «Φ», τον Ιούνιο του 2014. Η Άγκυρα, η οποία δεν υπέστη καμιά επίπτωση για τον προκλητικό ισχυρισμό της περί «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας, παρεμβαίνει αυτή τη φορά προς την εισηγήτρια της Ευρωβουλής για την Τουρκία Κάτι Πίρι (Kati Piri), η οποία είναι η αποδέκτρια της επιστολής Μποζκίρ. Ο Τούρκος υπουργός ζητά από την εισηγήτρια όπως η υπό διαμόρφωση έκθεσή της περιλάβει υποδείξεις «όχι μόνο προς την Τουρκία, αλλά προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να επιτύχουν μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο».
Η επιστολή Μποζκίρ στάλθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2015 και υποστηρίζει ότι από το 1963 μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμιά κυβέρνηση η οποία να εκπροσωπεί νόμιμα όλο το νησί. Συνεπώς, προσθέτει ο κ. Μποζκίρ, «οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα να ορίσουν και να κηρύξουν μονομερώς ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα ανοικτά των ακτών του νησιού και να επιδοθούν σε έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων παραβλέποντας τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αυτές οι ενέργειες είναι παράνομες», ισχυρίζεται ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρει το σκηνικό στην επίλυση του Κυπριακού, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι ατυχές ότι αντί να επικεντρώνονται στις προσπάθειες του ΟΗΕ για λύση, οι οποίες εισήλθαν σε μια κρίσιμη φάση μετά τη συνάντηση των ηγετών στις 17 Σεπτεμβρίου 2014, οι Ελληνοκύπριοι άρχισαν ένα νέο γύρο εξορύξεων στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, στις ούτω καλούμενες περιοχές αδειοδότησης, οι οποίες συμπίπτουν με εκείνες των Τουρκοκυπρίων». Σύμφωνα με την επιστολή του Τούρκου αξιωματούχου, οι ενέργειες της ε/κ πλευράς «βρίσκονται σε αντίθεση με το πνεύμα της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου».
Ο κ. Μποζκίρ ισχυρίζεται ακόμη ότι «η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, στηρίζει πλήρως και ενεργώς τις συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ στο νησί, με στόχο την εγκαθίδρυση ενός νέου κρατικού συνεταιρισμού, όπως αντανακλάται στη δήλωση των ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου 2014». Προσθέτει ότι «οι ‘δύο λαοί’ στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού πώς να αξιοποιήσουν τα υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου», επαναφέροντας τις γνωστές προτάσεις που υπέβαλε η τουρκική πλευρά στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 και στις 29 Σεπτεμβρίου 2012. Αφού σημειώνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τοποθετήθηκε επί των τουρκικών προτάσεων, ο κ. Μποζκίρ σημειώνει ότι οι εν λόγω προτάσεις «εξακολουθούν να ισχύουν», ενώ φροντίζει να διευκρινίσει ότι στις κοινές αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι «δύο λαοί» εντάσσεται και ο «διαμοιρασμός των εσόδων»…
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας ισχυρίζεται ακόμη: «Επιθυμούμε ειλικρινά μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, το οποίο υφίσταται για περισσότερο από πενήντα χρόνια». Μια τέτοια εξέλιξη, επισημαίνει, θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Στην επιστολή του, συνολικής έκτασης τεσσάρων σελίδων, ο κ. Μποζκίρ αναφέρεται σε έξι ακόμη θέματα, πέραν του Κυπριακού. Καλεί, μεταξύ άλλων, την εισηγήτρια να καταγράψει στην έκθεσή της ότι το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση, στη βάση λίστας που εξέδωσε η ΕΕ, ενώ επιχειρεί να αντικρούσει τις αναφορές του προσχεδίου έκθεσης για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και τις μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία.
Στο απυρόβλητο η Άγκυρα
Οι τουρκικές υποτιμητικές αναφορές και η εργολαβική προσπάθεια υπόσκαψης της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας μένουν χωρίς ουσιαστικές επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της υποψήφιας χώρας. Η ΕΕ ουδέποτε ήγειρε θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τον προκλητικό χαρακτηρισμό της περί «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της Γραπτής Δήλωσης που είχε καταθέσει η τουρκική πολιτειακή ηγεσία στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την ΕΕ, τον περασμένο Ιούνιο. Ανάλογη αναμένεται να είναι η στάση των Βρυξελλών και στην επιστολή που έστειλε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ προς την εισηγήτρια της Ευρωβουλής Κάτι Πίρι, υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «έχει πάψει να υφίσταται από το 1963». Τουρκικοί κύκλοι θεωρούν ότι «η θέση αυτή έχει ήδη αρχίσει να γίνεται κατανοητή» και εκτιμούν ότι σταδιακά θα εμπεδωθεί από την ΕΕ, όπως για παράδειγμα με την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο ή να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου