GuidePedia

0

Όταν για ένα σημαντικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής, που εμπλέκει τόσο τα οικονομικά συμφέροντα όσο και τον ευρύτερο τομέα της εθνικής ασφάλειας διαφωνούν κορυφαίοι υπουργοί μιας κυβέρνησης, τότε το ζήτημα είναι αρκούντως σοβαρό, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η χώρα αυτή είναι η οικονομική «ατμομηχανή» στον ευρωπαϊκό χώρο…
Η διαφωνία αφορά τη γερμανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα την πολιτική απέναντι στη Ρωσία, με έμφαση τη διαχείριση της κρίσης του ρουβλίου, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί και οι υπουργοί που διαφωνούν είναι ο πολύς υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το εξαιρετικά σοβαρός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Σόιμπλε εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στη Ρωσία, λέγοντας πως ναι μεν η Γερμανία ανησυχεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να γίνει ανεκτή η απόπειρα επιβολής των ρωσικών συμφερόντων με στρατιωτικά μέσα.
Οπότε προς το παρόν, επιμένει στις κυρώσεις… Ερωτώμενος για τις δυνητικές συνέπειες στην Ευρώπη, ενδεχόμενης ρωσικής χρεοκοπίας, περιορίστηκε να δηλώσει, ότι αυτό είναι στο χέρι της Μόσχας να το προλάβει.

Σε διαφορετικό όμως μήκος κύματος κινείται ο προερχόμενος από την κεντροαριστερά του σοσιαλιστικού SPD υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, θεωρώντας ενδεχόμενη ρωσική κατάρρευση εξαιρετικά επικίνδυνη.
Μπορεί η τρέχουσα κατάσταση να μην επιτρέπει στη Δύση να συνεχίσει τις επαφές με τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα σα να μη συμβαίνει τίποτα, όμως ο Σταϊνμάγερ διατύπωσε την ανησυχία του, μαζί με την αντίθεσή του σε περεταίρω ενίσχυση των κυρώσεων, καθώς μια ρωσική οικονομία «στα γόνατα» δεν θα φέρει περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη.
Διαμαρτυρήθηκε δε, ότι ακόμα και στις πιο «μαύρες» σελίδες του Ψυχρού Πολέμου, οι Σοβιετικοί συναντούσαν τους ΝΑΤΟϊκούς και φρόντιζαν ώστε να υπάρχει ένα μίνιμουμ κατανόησης, ώστε να μην υπάρξει κάποια παρανόηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες.
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε όμως και η απόρριψη κάθε σκέψης για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στο κοντινό μέλλον, υπονοώντας ότι το σύνολο των ΝΑΤΟϊκών δεν το επιθυμεί, κάτι που φάνηκε από τη συστηματική αποφυγή κάθε σχετικής αναφοράς στην τελευταία σύνοδο.

Παρά τη σταθεροποίηση του ρουβλίου, σε πολύ χαμηλά βέβαια επίπεδα απέναντι στο δολάριο, ο κίνδυνος νέας υποτίμησης της αξίας του παραμένει σημαντικός, ενώ ο οίκος Standard & Poor’s, προειδοποίησε ανήμερα τα Χριστούγεννα ότι με τον καινούργιο χρόνο θα μπορούσε να υποβαθμίσει την αξία των ρωσικών ομολόγων στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk bonds).
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top