Η Pravda.Ru με αφορμή την επίσκεψη Πούτιν στη Τουρκία πήρε συνέντευξη από τον ειδικό για την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή στο «Κέντρο Αναλυτικών Ερευνών», Σεμιόν Μπαγντασάροφ, οποίος είναι και πολιτικός (μέλος της Δούμα). Ο αποκαλυπτικός τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος είναι «Η Ρωσσία ριψοκινδυνεύει την ασφάλεια σχετιζόμενη με τη Τουρκία»…
ΠΗΓΗ: http://www.pravda.ru/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Σωτήρης Δημόπουλος
Η ερώτηση που του ετέθη εκτός τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσσίας αφορούσε τις δηλώσεις Τσαβούσογλου προ ολίγων ημερών από το Κίεβο της Ουκρανίας, ότι η Τουρκία θα κάνει επιθεώρηση στην Κριμαία για να διαπιστώσει το πώς ζουν οι Τάταροι!
«Ας ξεκινήσουμε από την Κριμαία, ότι λέει αυτά τα πράγματα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνιστά πρόβλημα για την Τουρκία. Τι σημαίνει να κάνεις επιθεώρηση στο έδαφος της Ρωσσικής Ομοσπονδίας για να δεις πως ζει μια από τις εθνότητες. Πρόκειται για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσσίας. Ζουν καλά, απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα του πολίτη της Ρωσσικής Ομοσπονδίας.
»Η Τουρκία φυσικά ενδιαφέρεται για τις σχέσεις με την Ουκρανία, καθώς είναι κράτος της Μαύρης Θάλασσας. Και δεν είναι μυστικό ότι ο πρώην επικεφαλής του συμβουλίου των Τατάρων ο κ. Τζεμίλεφ είναι ο ειδικός αντιπρόσωπος του κ. Ποροσένκο (πρόεδρος της Ουκρανίας) στους Τάταρους της Κριμαίας. Η δράση του, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Τουρκία, κι αυτό δεν είναι μυστικό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα τους δώσουμε και τη δυνατότητα να κάνουν επιθεώρηση».
Για να συνεχίσει: «Εμείς τους προμηθεύουμε φυσικό αέριο, τώρα αυξάνουμε τον όγκο του αερίου, το οποίο μέρος δεν πηγαίνει μόνον για τις ανάγκες της Τουρκίας, αλλά προωθείται στην Ευρώπη. Εμείς τους κατασκευάζουμε πυρηνικό σταθμό. Ενδιαφέρονται για την αγορά μας, γι’ αυτό πρέπει να έχουμε σκληρότερη, καθορισμένη θέση. Πολύ περισσότερο που έχουμε σοβαρές διαφωνίες για τη Συρία.
»Για εμάς είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα της ασφάλειας. Από το έδαφος της Τουρκίας πηγαίνουν στη Συρία και στο Ιράκ και δικοί μας υπήκοοι, και υπήκοοι της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, εκμεταλλεύονται το καθεστώς της εύκολης βίζας, περνούν από στρατιωτική εκπαίδευση και επίσης συμμετέχουν στον πόλεμο, και μετά επιστρέφουν εδώ, γι’ αυτό μια σειρά από ζητήματα πρέπει να συζητηθούν, και δεν πρέπει να αποκοπούν τα γεωπολιτικά από τα οικονομικά και τα προβλήματα ασφάλειας».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου του Pravda.Ru ποιές οι επιδιώξεις της Ρωσσίας στη Τουρκία, ο εμπειρογνώμων απάντησε: «1) φυσικό αέριο, 2) έξοδος στο λιμάνι Τζεϊχάν, στη Μεσόγειο, 3) εμπορικές ανταλλαγές στο τοπικό νόμισμα».
πηγή
Δημοσίευση σχολίου