GuidePedia

0


Τεράστια αίσθηση προκάλεσε η νέα παρέμβαση του Μανόλη Γλέζο ο οποίος επιχείρησε χθες να προκαταλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των εδρών «μπόνους» που δίνει ο εκλογικός νόμος, ενώ έχει θέσει κι άλλα θέματα που προβληματίζουν έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ.
Του Μιχαήλ Βασιλείου
«Δεν θα δεχθούμε το μπόνους των 50 εδρών, δεν το θέλουμε», είπε χωρίς περιστροφές ο Μανόλης Γλέζος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 FM, θέτοντας το θέμα του εκλογικού νόμου, όχι τόσο απευθυνόμενος προς το πολιτικό σύστημα, αλλά προς το δικό του κόμμα.
Η αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει διότι το ιστορικό στέλεχος με τη διατύπωση που επέλεξε επιχείρησε να δεσμεύσει την πολιτική του κόμματος, έχοντας βέβαια πλήρως καλυμμένα τα νώτα του, αφού η θέση αυτή προκύπτει από την πάγια θέση του κόμματος υπέρ της απλής αναλογικής, η οποία δεν έχει αλλάξει από κάποια νεότερη απόφαση, ενώ φέρνει αντιμέτωπους όσους επιμένουν σε ιδεολογικά ζητήματα αρχής και αυτούς που προτάσσουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση του κόμματος στις επόμενες εκλογές.
Υπενθυμίζεται, ότι και ο Δημήτρης Παπαδημούλης έχει προαναγγείλει από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2012 πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέσπιση της απλής αναλογικής αποκαλώντας το ζήτημα ως θέμα αρχής και ζήτημα αξιοπιστίας (http://www.defence-point.gr/news/?p=65382). Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2012 (στις αρχές του δευτέρου δεκαημέρου) ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλέξης Τσίπρας, είχε ζητήσει εκλογές με απλή αναλογική, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα, «η Δημοκρατία σε κρίση», που διοργάνωσε η εφημερίδα «Αυγή» στη Θεσσαλονίκη (http://www.defence-point.gr/news/?p=63330).

Σχολιάζοντας μάλιστα τις αναφορές – εκτιμήσεις ότι παίρνει αποστάσεις από το κόμμα του, είπε ότι «ο Μανώλης Γλέζος δεν παίρνει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παίρνει αποστάσεις από εκείνους που θέλουν να καταντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ένα μονολιθικό κόμμα». Το πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο για την Κουμουνδούρου, εάν αναλογιστεί κανείς ότι έχει θέσει θέμα και για τον τρόπο λήψης αποφάσεων.
Ας μην επιχαίρει όμως η κυβέρνηση για ένα θέμα που διχάζει αυτή τη στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι εάν είναι ζήτημα αρχής για τη σημερινή αντιπολίτευση να στηρίξει την πάγια θέση της για την απλή αναλογική, άλλο τόσο είναι ζήτημα αρχής για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν την ενισχυμένη αναλογική, την οποία και παγίως υποστήριζαν με το όχι αμελητέο επιχείρημα της ανάγκης εξασφάλισης όσο είναι δυνατό ισχυρών κυβερνήσεων για να μην υπάρχουν φαινόμενα ακυβερνησίας, σε μια περίοδο που θα ήταν οικονομικά «θανατηφόρο».
Ωστόσο, οι εποχές σίγουρα έχουν αλλάξει, οπότε δεν θα εκπλήξει ούτε η μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς την κατεύθυνση της ενισχυμένης αναλογικής, ούτε αυτή των σημερινών κυβερνητικών εταίρων στην αντίθετη. Θα μπορούσε ακόμα και να υπάρξει και ένα «μη ιδεολογικό» επιχείρημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της απλής αναλογικής.
Έχοντας συναίσθηση ότι κάποια τουλάχιστον στοιχεία του προγράμματός του έχουν προεκλογικό χαρακτήρα και δεν πρόκειται να εφαρμοστούν διότι… απλώς δεν γίνεται, μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει θα μπορούσε να αποτελεί άλλοθι για τακτική υπαναχώρηση με ελαχιστοποίηση των απωλειών τόσο στο εσωκομματικό μέτωπο, όσο και στο ευρύτερο πολιτικό.

Ίσως είναι μεγάλη ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα να συμφωνήσει κάπου στη μέση, αφού είναι εθνική ανάγκη να περιορίσουμε τα θέματα που μας διχάζουν στα απολύτως απαραίτητα…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top