Την Κυριακή 28 Ιουλίου η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκάλυπτε το αμερικανικό σχέδιο για επιμήκυνση των πληρωμών του ελληνικού χρέους κατά 50 χρόνια, έως δηλαδή το 2063.
Η επιμήκυνση θα συνοδευτεί με μείωση των επιτοκίων, γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να ανακουφίσει τον ελληνικό Προϋπολογισμό, ο οποίος καταβάλλει ετησίως ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τόκους δημόσιου χρέους. Αν οι πληρωμές των τόκων πήγαιναν πίσω θα απελευθερώνονταν πόροι, που θα μπορούσαν με αξιώσεις να διατεθούν στην ανάπτυξη.
Τα όσα αποκάλυπτε η «κυριακάτικη δημοκρατία» είναι η απάντηση στο «κούρεμα» του χρέους που προωθεί το ΔΝΤ και πολεμούν με μανία οι Γερμανοί.
Χθες (έπειτα από παρέλευση επτά ημερών) στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρονταν δύο άλλες κυριακάτικες εφημερίδες, υπογραμμίζοντας ότι έχει πολλές πιθανότητες να υιοθετηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του συγκεκριμένου σχεδίου.
Οπως ανέφερε η «κυριακάτικη δημοκρατία», οι Αμερικανοί έχουν χάσει την υπομονή τους με τους Γερμανούς και θεωρούν επικίνδυνη πολυτέλεια την αναμονή έως την άνοιξη του 2014 προκειμένου να αρχίσουν οι συζητήσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Αξιολογούν προσεκτικά την κατάσταση στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ανησυχούν για τη ρευστότητα σε Συρία, Αίγυπτο, Τουρκία και επειδή θεωρούν την Ελλάδα, παρά τα προβλήματά της, όαση σταθερότητας (stability story), αποφάσισαν να κινηθούν στη μόνη χρονική συγκυρία που κρίνουν ότι οι Γερμανοί μπορούν να εκβιαστούν: κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας. Η καγκελάριος Μέρκελ, που δίνει τη μάχη για την επανεκλογή της στο αξίωμα με τους δικούς της όρους, δεν θέλει με τίποτε την επιστροφή του ελληνικού θέματος στην καρδιά των εκλογών.
Στα βασικά του σημεία το αμερικανικό σχέδιο κλιμακώνεται σε έξι άξονες:
-Μετάθεση -και όχι διαγραφή- της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους προς τον επίσημο κρατικό τομέα κατά 50 χρόνια (OSI) με έκδοση νέων ομολόγων, λήξης 2063.
-Νέα μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής κατά 50%, προκειμένου να ανασάνει ο κρατικός Προϋπολογισμός σε ετήσια βάση.
-Επιστροφή των 9 δισ. ευρώ που κέρδισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της.
-Σύσταση επενδυτικού fund αλληλεγγύης γενεών κατά το πρότυπο της Νορβηγίας, στο οποίο θα διοχετεύεται τμήμα των μελλοντικών εσόδων από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων του ελληνικού φυσικού αερίου προκειμένου να είναι εγγυημένη σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή των δανείων.
-Ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της δωρεάν παραχώρησης στρατιωτικού υλικού.
-Αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα στα τέλη του 2013 και ανάθεση της επιτήρησης εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος στο μέλλον αποκλειστικά από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την «Τask Force».
πηγή
Δημοσίευση σχολίου