GuidePedia

0
Picture 0 for Η Noble Energy προτιμά την Κύπρο για μεταφορά του αερίου

H τουρκική προπαγάνδα δούλεψε για να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη, πως η Κύπρος παρακάμπτεται στο φυσικό αέριο

Αμέσως μετά την αιτηθείσα συγγνώμη του κ. Νετανιάχου και την αποδοχή της από τον κ. Ερντογάν, «δούλεψε» ασταμάτητα η τουρκική προπαγάνδα για να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη, πως η Κύπρος παρακάμπτεται στο φυσικό αέριο, και πως η  συνεργασία Τούρκων και Ισραηλινών θα δημιουργήσει ένα δίπολο πανίσχυρο στον τομέα της ενέργειας, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η αλήθεια είναι, πως διαθέτει το επιχείρημα για να το υποστηρίξει αυτό, αφού ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» (18.9.2011) είχε δηλώσει -επί λέξει- για το κυπριακό φυσικό αέριο: «Μπορεί να μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω Ναμπούκο». Δεν είναι ο μόνος οπαδός διοχέτευσης του φυσικού αερίου μέσω κατοχικής Τουρκίας (ελπίζεται πως με τη νέα του θέση, θα παύσει να το υποστηρίζει), αλλά προηγήθηκε η π. υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης Χριστόφια, κα. Πραξούλα Αντωνιάδου-Κυριάκου, από το 2008.
Η κα Αντωνιάδου, μαζί με την κα Fiona Mullen και την Τουρκοκύπρια κα Ozlem Ogun, είχαν εκπονήσει μια «μελέτη» με τον τίτλο “The day after I: commercial opportunities following a solution to the Cyprus problem”. Στην «μελέτη» αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία αναφερόταν απλώς ως «νότιο τμήμα του νησιού». Η π. υπουργός του κ. Χριστόφια επιχειρηματολογεί πως μετά τη λύση του Κυπριακού, το διζωνικό κρατικό μόρφωμα που θα προκύψει θα επωφεληθεί από την ύπαρξη αγωγών στο έδαφος της Τουρκίας.
Σ’ αυτές τις απόψεις όμως, αντιτίθεται ο πρόεδρος και ανώτατος εκτελεστικός σύμβουλος της Noble Energy, κ. Τσαρλς Ντέιβιντσον, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε εχθές στη Λευκωσία. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο διοχέτευσης του ισραηλινού αερίου με αγωγό προς την Τουρκία, διευκρίνισε ότι άποψη της εταιρείας του είναι πως οι εξαγωγές τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Κύπρο είναι καλύτερα να γίνουν μέσω ενός τερματικού σταθμού υγροποίησης LNG.
Αυτό, όπως ανέφερε, είναι και η εισήγηση προς τις αρχές των δύο χωρών, σημειώνοντας πως ως εταίρος τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Κύπρο, η Noble Energy έχει υποδείξει στους συνεργάτες πως το LNG είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και μεταφοράς του στις αγορές.
Η εφημερίδα της Λευκωσίας «Καθημερινή» γράφει πως η Noble Energy βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυπριακή Κυβέρνηση για την υλοποίηση των υποδομών του τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά όπως επισήμανε πρέπει να προηγηθεί μία συμφωνία εμπορικού πλαισίου με την Κυβέρνηση ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο της επένδυσης.
Διαφορετικά, όπως άφησε να νοηθεί, θα ήταν ρίσκο για την Noble Energy να προχωρήσει με την εξόρυξη του φυσικού αερίου. Αυτή είναι και η διαφορά με το Ισραήλ, το γεγονός δηλαδή ότι εκεί οι ανάγκες για την εσωτερική αγορά είναι πολύ μεγαλύτερες κι ως εκ τούτου προχώρησε η εκμετάλλευση του εν λόγω κοιτάσματος.
Είναι γεγονός βέβαια, ότι στην Κύπρο, η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου είναι συνώνυμη με τις εξαγωγές -λόγω της μικρής εσωτερικής αγοράς- κι ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές για εξαγωγή.
Έγινε πάντως και συζήτηση, ακόμη και για την τοποθεσία κατασκευής του Τερματικού. Ο κ. Ντέιβιντσον αναγνώρισε ότι η Κύπρος έχει εξεύρει πρώτη ένα βιώσιμο χώρο, προσθέτοντας όμως ότι και το Ισραήλ ψάχνει για να εξεύρει πιθανές τοποθεσίες ανέγερσης τερματικού υγροποίησης. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπάρξει κάποια συνεργασία θα έχουμε καλύτερες εξοικονομήσεις και αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στην χρηματοδότηση και στη ανέγερση (του τερματικού) και την προώθηση του αερίου», είπε.
Τέλος, ο κ. Ντέιβιντσον υποστήριξε πως η εμπορική συμφωνία της εταιρείας του με την Κυβέρνηση θα βοηθήσει στο μέλλον να εισέλθουν ως εταίροι στο τερματικό LNG και άλλες εταιρείες όπως για παράδειγμα η ENI και η Total. Ανέφερε πως όσο πιο μεγάλο είναι το τερματικό σε μέγεθος τόσο το καλύτερο.
Η Τουρκία φυσικά θα εξακολουθήσει να πιέζει για την μεταφορά από το έδαφός της του κυπριακού και ισραηλινού αερίου, εκμεταλλευόμενη αφενός την υποστήριξη της Βρετανικής Αρμοστείας (η οποία και χρηματοδότησε μελέτη της κας Πραξούλας Αντωνιάδου), όσο και το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) κ. Φατίχ Μπιρόλ, είναι Τούρκος. Ο οποίος προπαγανδίζοντας κι αυτός υπέρ της χώρας του, είχε δηλώσει: «Η κίνηση (συγγνώμης) που έκανε το Ισραήλ θα βοηθήσει τη συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας (…) και θα μεταφέρουν ενεργειακά αποθέματα στην παγκόσμια αγορά».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top