Για την «Αγορά του Αιώνα» έχει γραφεί πλήθος άρθρων σε περιοδικά και ιστότοπους.Κοινή συνισταμένη των περισσοτέρων άρθρων αποτελούσε πως το ΚΥΣΕΑ παρά τις αντίθετες εκθέσεις του Γενικού Επιτελείου της Αεροπορίας αποφάσισε την προμήθεια δύο διαφοερτικών τύπων μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου. Η διχοτόμηση της προμήθειας είχε και έχει μέχρι σήμερα αρνητικές συνέπειες και για το επιχειρησιακό σκέλος της Πολεμικής Αεροπορίας. Η διχοτόμηση της προμήθειας είχε ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της διχοτόμησης των επόμενων προμηθειών, αεροσκάφη, όπλα, εκπαίδευση και ανταλλακτικά.Η «αγορά του αιώνα» ήταν ένα λάθος, σε στρατηγικό επίπεδο, όχι τόσο για την διχοτόμηση της προμήθειας ή για το επιχειρησιακό σκέλος της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά για τις ανύπαρκτες προσπάθειες ένταξης της ελληνικής αεροναυπηγκής βιομηχανίας στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Eurofighter, ή στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Rafale της Dassault. Το 1985!.Στο βιβλίο Παρακαταθήκες Αετών γίνεται ιδαίτερη μνεία στο πως η απόφαση αυτή υπονόμευσε το ακαταμάχητο -μέχρι το 1982- της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο και την κυριαρχία της στην περιοχή. Ακολουθεί άρθρο απο τον Ιστότοπο ISKRA.GR το οποίο προσεγγίζει την «Αγορά του Αιώνα» απο μια άλλη οπτική γωνία αυτής της διείσδυσης του ξένου κεφαλαίου στην ελληνική οικονομία με τη χορήγηση δανείων σε συνάλλαγμα, στο κράτος, στις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις αλλά και της επιβάρυνσης του εξωτερικού δανεισμού της χώρας
ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟ 1987 ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, η οποία εμφανίστηκε το 2007 στις ΗΠΑ με τη μορφή της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και με αφορμή τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο χρηματοδότησαν με τρισεκατομμύρια δολάρια τις τράπεζες οι ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις τις Ε.Ε. –προκειμένου να τις διασώσουν- επωμιζόμενες τη μέγγενη του δημόσιου χρέους, αλλά και το PSI και πρόσφατα την επαναγορά ομολόγων και το σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο ενισχύονται οι τράπεζες και εξαθλιώνεται ο κόσμος της εργασίας στη χώρα μας, έχουν γραφεί πολλά άρθρα τα οποία αποκαλύπτουν το ρόλο των τραπεζών, τη σκανδαλώδη και παράνομη λειτουργία τους κ.ά.
Με αφορμή όλη αυτήν την αποκαλυπτική αρθρογραφία, όπου επιτέλους θίγονται τα ιερά και όσια του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, το οποίο είχε θεοποιηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες, την προβολή από την αριστερά του αναγκαίου αιτήματος για εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ανέτρεξα (ως συνδικαλίστρια στο χώρο των τραπεζών, που έζησα από μέσα την πορεία απελευθέρωσης του χρημ/κού τομέα) σε ένα παλιό τεύχος που εξέδωσε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων της Ελλάδος (ΟΤΟΕ) το Μάη του 1987, με εξώφυλλο «ΞΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΜΕΡΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ». Στο τεύχος αυτό, στη συλλογή των στοιχείων και στη συγγραφή του οποίου ήταν καθοριστική η συμμετοχή του σ. Σωτήρη Σιώκου, μέλους της Διοίκησης της ΟΤΟΕ τότε, αναφέρονται με λεπτομέρειες οι σχέσεις των ΤΟΤΕ (το επισημαίνω) μεγάλων αμερικάνικων τραπεζών με τα στρατιωτικά-βιομηχανικά συμπλέγματα και συνδέονται με το ζήτημα της παγκόσμιας ειρήνης.
Ας δούμε λοιπόν μερικά στοιχεία (αντιγράφω από το τεύχος):
BANK OF AMERICA (BOFA):
Η ΒOFA διοικείται από 32μελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από επώνυμους δισεκατομμυριούχους και διευθυντικά στελέχη γνωστών πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπως:
GENERAL DYNAMICS: κατασκευάζει τα μαχητικά αεροπλάνα F-16 που θα αγοράσει (σ.σ. επισημαίνω ότι το κείμενο γράφτηκε το 1987) η Ελλάδα στα πλαίσια της «Αγοράς του Αιώνα». Επίσης, παράγει τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Atlas, πυρηνικά υποβρύχια κλπ. Ο διευθυντής της, είναι μέλος του Δ.Σ. της BOFA.
BECHTEL CORPORATION: Ναυπηγική επιχείρηση, και με ειδίκευση στην κατασκευή αεροπορικών βάσεων των ΗΠΑ σε δεκάδες χώρες. Πρόεδρός της είναι ο σημερινός (σ.σ. το 1987) υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζορτζ Σούλτς, και αντιπρόεδρος ο Κ. Ουάϊνμπέργκερ.
LITTON INDUSTRIES: Ηλεκτρονική βιομηχανία στη Chillicon Valley της Καλιφόρνια, που προμηθεύει ηλεκτρονικά συστήματα για τα μαχητικά αεροσκάφη και τους πυρηνικούς πυραύλους.
LOCKHEED: Παράγει τους πυραύλους Κρουζ, βαλλιστικούς πυραύλους για τα υποβρύχια, τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα TR-1, τα πυρηνικά υποβρύχια Polaris, τα γιγαντιαία μεταγωγικά αεροπλάνα C-130 Hercules.
WALT DISNEY PRODUCTIONS: Είναι η εταιρεία μέσα από την οποία η BOFA ελέγχει το Hollywood. Συνέβαλε στην ανάδειξη του Ρ. Ρήγκαν ως ηθοποιού, αλλά και ως Προέδρου των ΗΠΑ, αφού η ΒOFA αποτελεί την οικονομική βάση της λεγόμενης «ομάδας της Καλιφόρνια», χωρίς την υποστήριξη της οποίας θα ήταν αδύνατη η εκλογή του Ρ. Ρήγκαν.
HOWARD HUGHES AIRCRAFTS: Θεωρείται ο βασιλιάς της ηλεκτρονικής. Όμως ταυτόχρονα, παράγει μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικό υλικό.
STANDARD OIL COMPANY: εταιρεία με τεράστιο δίκτυο πετρελαιοειδών, και άλλες εταιρείες.
Όλοι αυτοί οι πολυεκατομμυριύχοι συμμετέχουν σε μια ομάδα 400 συναδέλφων τους, που απαρτίζουν τη λέσχη της «φωλιάς της κουκουβάγιας», συσκέπτονται αδιάλειπτα κάθε βδομάδα σ΄ένα δάσος στα περίχωρα του Σαν Φραντσίσκο για να αποφασίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της αμερικάνικης πολιτικής.
Η Bank of America αποτελεί ένα οικονομικό-πολιτικό-στρατιωτικό σύμπλεγμα από το οποίο σήμερα επανδρώνεται η κυβερνητική μηχανή των ΗΠΑ. Μέσω του Hollywood (Rambo, Top Gan κλπ.) και του τεράστιου δικτύου μέσων μαζικής ενημέρωσης που ελέγχει, προσπαθεί να επηρεάσει τις συνειδήσεις ολόκληρων λαών και να προωθεί τα συμφέροντα επιχειρηματικών κύκλων που τα κέρδη τους εξαρτώνται άμεσα από τους πολεμικούς εξοπλισμούς.
Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι το όνομα της BOFA είναι στενά συνδεδεμένο με τη χούντα της Γουατεμάλας.
CHASE MANHATTAN BANK (CMB):
Η CMB είναι η γνωστή τράπεζα των Rockfellers. O Henry Kissinger έχει προσληφθεί στη διεύθυνση της Τράπεζας. Οι Rockfellers έχουν άμεση συνεργασία με τον πρώτο προμηθευτή του Πενταγώνου, τη General Dynamics (F-16, διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Atlas, πυρηνικά υποβρύχια κ.ά.). Επίσης, η CMB και άλλες τράπεζες, ελεγχόμενες από τους Rockfellers, εξασφαλίζουν την οικονομική ευχέρεια της Mc Donnell Douglas (που αποτελεί τη δεύτερη εταιρεία σε σειρά παραγγελιών του Πενταγώνου), η οποία παράγει πυραύλους, τα κάθετης απογείωσης μαχητικά αεροπλάνα Harrier, τα καταδιωκτικά/βομβαρδιστικά F-15.
Το όνομα της Chase Manhattan Bank έχει συνδεθεί και με δραστηριότητες στις οποίες συμμετοχή έχει και η Μαφία.
Σχετικά με τη χώρα μας, μπορούμε να πούμε ότι η Chase και η Bofa έχουν άμεσο ενδιαφέρον από την υλοποίηση της πώλησης στην Ελλάδα των 60 πολεμικών αεροσκαφών F-16 (περιλαμβάνονται στην «Αγορά του Αιώνα»), αφού τα συμφέροντά τους συμβαδίζουν με της General Dynamics που τα παράγει.
Έτσι, οι δύο τράπεζες θα έχουν τριπλό συμφέρον:
Από τα κέρδη από την πώληση των F-16
Από τα δάνεια, αφού αυτές θα δώσουν τις πιστώσεις που απαιτούνται για μια τόσο δυσβάστακτη αγορά και θα διεκπεραιώσουν όλες, της πάσης φύσεως εργασίες που θα προκύψουν
Από τη βαθύτερη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα πολεμικά μονοπώλια, μιας και οι εξοπλισμοί αυτοί απορροφούν τεράστια κονδύλια από τον προϋπολογισμό και αφαιρούν κάθε δυνατότητα εξοικονόμησης κεφαλαίων για παραγωγικές επενδύσεις.
σ.σ. Αξίζει νομίζω στο σημείο αυτό να θυμίσω ότι η Αγορά του Αιώνα αφορούσε 80 πολεμικά αεροσκάφη και επιβάρυνε σημαντικά τον εξωτερικό δανεισμό της χώρας. Πωλήτριες εταιρείες ήταν η General Dynamic (Φάντομ), η γαλλική Ντασό (Μιράζ) και η γερμανική ΜΒΒ (Τορνέιντος).
Η αναφορά της ΟΤΟΕ συνεχίζει και με άλλες τράπεζες όπως η Continental Illinois, First Chicago, και η γνωστή σε όλους μας CitiBank για την οποία αναφέρει ότι:
Xειρίζεται τις μετοχές της αεροδιαστημικής United Technologies, πρόεδρος της οποίας υπήρξε και ο Αλεξάντερ Χαίηγκ, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ και πρ. υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ. Επί Ρήγκαν η United Technologies παράγει τους κινητήρες των γνωστών κατασκοπευτικών Awacs, τους κινητήρες των μαχητικών αεροσκαφών F-14, F-15 και F-16, αντιαρματικά ελικόπτερα και μεγάλη γκάμα πολεμικού υλικού. Η ομάδα της CITIBANK ελέγχει επίσης τη Boeing, η οποία, εκτός από τα επιβατικά αεροπλάνα, κατασκευάζει τα γιγαντιαία βομβαρδιστικά Β-52, που στον πόλεμο του Βιετνάμ έριχναν καθημερινά χιλιάδες τόνους βόμβες, καθώς και τους πυραύλους Cruise.
Στα συμπεράσματα της έκδοσης της ΟΤΟΕ, αναφέρονται μεταξύ άλλων:
Η προσφυγή της χώρας μας σε δανεισμό από την ΕΟΚ, μέσα στο 1986 (στην ουσία από ξένες τράπεζες με την εγγύηση της ΕΟΚ), έχει και την έννοια να μην επαναληφθεί μια περίπτωση «λατινοαμερικανοποίησης» του εξωτερικού χρέους. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής εξωτερικού δανεισμού είναι ο πειθαναγκασμός για την εφαρμογή της σκληρής πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας και η περικοπή των κοινωνικών δαπανών που αποτελούν τις απαραίτητες εγγυήσεις, με αυτόν τον τρόπο, στους κύκλους αυτούς. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε, ότι η χώρα μας πλέον συμμετέχει στον οργανισμό εγγυήσεων κεφαλαίων, που σημαίνει όχι μόνον σοβαρές οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά και κοινωνικοοικονομικές δεσμεύσεις.
Το ξένο κεφάλαιο παλιότερα ερχόταν στη χώρα μας με τη μορφή επενδύσεων. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το ξένο κεφάλαιο διεισδύει στην ελληνική οικονομία με τη χορήγηση δανείων σε συνάλλαγμα, στο κράτος, στις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις. Δηλαδή, ο χαρακτήρας του από κεφάλαιο επενδύσεων μετεξελίχθηκε σε δανειακό-τοκογλυφικό κεφάλαιο.
Ένας ακόμη επικερδής τομέας δραστηριοποίησης, ειδικά των αμερικάνικων τραπεζών, είναι η «αγορά του αιώνα», που θα οδηγήσει τη χώρα μας σε νέα τεράστια εξωτερικά δάνεια, που περικλείουν σοβαρούς κινδύνους στην οικονομική και εξωτερική πολιτική.
Αυτά μεταξύ άλλων, σοβαρότατων συμπερασμάτων και ενημερωτικών στοιχείων, περιέχονταν στο τεύχος του Μάη 1987 της ΟΤΟΕ, όταν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, με καθοριστική τη δική μας συμμετοχή, μπορούσαν να είναι ρηξικέλευθες, ριζοσπαστικές, πρωτοπόρες.
Γιατί με αυτής της ποιότητας και πολιτικής αξίας ενημέρωση των εργαζομένων αλλά και της κοινωνίας, αποσαφηνίζεται η λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, αποκαλύπτεται ο ταξικός αντίπαλος και τα μέσα που χρησιμοποιεί, αφυπνίζονται και ωριμάζουν οι συνειδήσεις των εργαζομένων.
Πέραν όλων αυτών, νομίζω πως και από αυτήν την οπτική του ζητήματος, της διασύνδεσης του χρηματοπιστωτικού τομέα με το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, μεταξύ άλλων, προκύπτει αναμφίβολα ως κορυφαίο αίτημα μιας αριστερής πολιτικής, η εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών, και καταρρίπτονται οι μύθοι περί τραπεζών δημόσιων πυλώνων, διότι στην κορύφωση της εξέλιξης του καπιταλιστικού συστήματος, πολύ απλά δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν ή θα αποτελούν φενάκη άσκησης δημόσιας πολιτικής μέσα σε ένα σύστημα που θα καθορίζει τα πάντα και θα λεηλατεί τα πάντα.
Συνολικότερα, για την αριστερά και για το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, οι εξελίξεις οδηγούν σε μια αδιαπραγμάτευτη επιλογή, που είναι η ακύρωση των μνημονίων, η διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους, η εφαρμογή ενός προγράμματος ανόρθωσης της οικονομίας με επίκεντρο έναν νέο δημόσιο τομέα, με εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών, δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών.
*Η Χριστίνα Σουλτανίδου είναι μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου