Την προηγούμενη εβδομάδα, η δολοφονία τριών ακτιβιστριών του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος στην γαλλική πρωτεύουσα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία. Την στιγμή που το αυτονομιστικό κίνημα έβαλλε κατά της τουρκικής κυβέρνησης σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, η τουρκική κυβέρνηση επιχείρησε να συσχετίσει την ένοπλη πτέρυγα του κινήματος με την δολοφονία των ακτιβιστριών.
Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της είδησης της δολοφονίας των τριών ακτιβιστριών, τα υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) πραγματοποίησαν δηλώσεις στους Τούρκους δημοσιογράφους και τοποθετήθηκαν για την δολοφονία των ακτιβιστριών καθώς και το μέλλον του Κουρδικού Ζητήματος. Ο κουρδικής καταγωγής αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Χιουσεγίν Τσελίκ, ισχυρίστηκε δημοσίως ότι η δολοφονία των ακτιβιστριών μπορεί να επεξηγηθεί μόνο υπό το πρίσμα των εσωτερικών ισορροπιών του κινήματος. Σύμφωνα με τον κ. Τσελίκ, μια μερίδα, η οποία δεν συμφωνεί με την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος, ενδέχεται να κρύβεται πίσω από την δολοφονία των τριών γυναικών. Λίγες ώρες μετά την βαρυσήμαντη τοποθέτηση του κ. Τσελίκ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς εξέφρασε δημοσίως την λύπη του για την δολοφονία των τριών γυναικών στην γαλλική πρωτεύουσα. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αισθάνθηκε την ανάγκη να τοποθετηθεί δημοσίως επί του θέματος. Από ό,τι φαίνεται, ο κ. Ερντογάν συμμερίζεται την άποψη του αντιπροέδρου του κόμματός του. Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, η δολοφονία των τριών γυναικών ήταν μια καλά οργανωμένη επιχείρηση, η οποία ενδέχεται να είναι έργο διάφορων ομάδων του αυτονομιστικού κινήματος.
Η ένοπλη και η πολιτική πτέρυγα αρνείται κατηγορηματικά κάθε είδους σχέση του κουρδικού κινήματος με την δολοφονία των τριών διακεκριμένων στελεχών του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το κουρδικό κίνημα, το οποίο αποδίδει μεγάλη σημασία στην δολοφονία των μελών του, υπογραμμίζει την πολιτική συγκυρία, μέσα στα πλαίσια της οποίας έλαβαν χώρα οι δολοφονίες των στελεχών του. Σύμφωνα με τους Κούρδους αντάρτες και πολιτικούς, οι δολοφονίες των ακτιβιστριών αποτελούν άμεσο πλήγμα στον νέο κύκλο συνομιλιών ανάμεσα στον φυλακισμένο αρχηγό του αυτονομιστικού κινήματος, Αμνπτουλάχ Οτζαλάν, και την τουρκική πρωθυπουργία. Οι συγκεκριμένες συνομιλίες ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες και στο τραπέζι των συνομιλιών την τουρκική πλευρά εκπροσωπούν οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ).
Τον εν λόγω προβληματισμό της κουρδικής πλευράς συμμερίζονται σύσσωμοι οι κύκλοι της τουρκικής πρωθυπουργίας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ» από την τουρκική πρωτεύουσα, εσωτερικοί παράγοντες και ξένες δυνάμεις, οι οποίοι δεν κρύβουν τις «εχθρικές διαθέσεις» τους απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση, ενδέχεται να κρύβονται πίσω από την ιστορική δολοφονία. Στο στόχαστρο αυτών των δυνάμεων ενδέχεται να βρίσκεται «ο τελευταίος άσος του Πρωθυπουργού Ερντογάν». Δηλαδή η προσπάθεια του κ. Ερντογάν να επιλύσει το κουρδικό πρόβλημα μέσα από το άνοιγμα ενός κύκλου συνομιλιών, λίγους μόλις μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του 2014.
Ποιες δυνάμεις επιχειρούν άραγε να πλήξουν τα σχέδια και το γόητρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του 2014; Σύμφωνα με την τουρκική πρωθυπουργία οι πιθανοί «ύποπτοι» είναι τέσσερεις: Πρώτον, οι μυστικές υπηρεσίες μιας μεγάλης χώρας της Ε.Ε., η οποία δεν επιθυμεί τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και το αυτονομιστικό κίνημα, ενδέχεται να ανέλαβαν την εν λόγω «ιστορική πρωτοβουλία». Δεύτερον, άμεσα ή έμμεσα, το Τελ Αβίβ ενδέχεται να κρύβεται πίσω από την «επίθεση» κατά των νέων συνομιλιών. Τρίτον, ο άξονας Ιράν – Συρίας ενδέχεται να επιχείρησε την αναχαίτιση των συνομιλιών. Τέταρτον, μια μερίδα των ανταρτών εντός του αυτονομιστικού κινήματος ενδέχεται να επιχείρησε να «μπλοκάρει» τις συνομιλίες. Η δράση της συγκεκριμένης ομάδας ανταρτών ενδέχεται να υποστηρίχθηκε και από κάποιες παρακρατικές ομάδες της Τουρκίας.
Οι πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι η παραπάνω «λίστα υπόπτων» απασχολεί εξίσου και το κουρδικό κίνημα. Ωστόσο, η ηγεσία του κινήματος διευρύνει την λίστα, προσθέτοντας σε αυτήν δυο ακόμη ύποπτους: Τον κύκλο του κινήματος του Φετχουλλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διαφωνεί με την ιδέα του νέου κύκλου των συνομιλιών αλλά και με την ίδια την πρωθυπουργία. Και επίσης τον ίδιο τον κ. Ερντογάν, ο οποίος ενδέχεται να έχει δρομολογήσει ένα σχέδιο χρήσης των συνομιλιών ως εργαλείου διάλυσης του κινήματος.
Όποιοι και αν είναι οι προβληματισμοί της πρωθυπουργίας και του κινήματος σχετικά με την ταυτότητα των δραστών των δολοφονιών του Παρισιού, η πραγματικότητα παραμένει μια και μοναδική: Στην παρούσα περίοδο, η Άγκυρα αισθάνεται την ανάγκη να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στο Κουρδικό για να εξέλθει από το πολιτικό και στρατιωτικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει οδηγηθεί το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το Κουρδικό Ζήτημα. Ο κ. Ερντογάν έχει πλέον ρίξει στο τραπέζι των συνομιλιών τον τελευταίο άσο από το μανίκι του, τις συνομιλίες με τον κ. Οτζαλάν.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου