GuidePedia

0

Μύδρους κατά της Τουρκίας και άλλων χωρών εξαπέλυσε η Δαμασκός κάνοντας σαφές πως η «συμφωνία» πολύ δύσκολα θα υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα η ένταση στη περιοχή να αυξάνεται.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) απαίτησε από την Τουρκία, την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν τις προσπάθειες υπονόμευσης της ειρηνευτικής αποστολής του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μέσω της χρηματοδότησης και υποστήριξης των αντικαθεστωτικών.
Ο Σύριος διπλωμάτης Μπασάρ Τζααφάρι υπογράμμισε πως οι αντικαθεστωτικοί θα πρέπει να προσκομίσουν έγγραφες δεσμεύσεις με τις οποίες θα διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να εκμεταλλευτούν την αποχώρηση των κυβερνητικών στρατευμάτων από τις πόλεις στις οποίες επικεντρώνονται οι συγκρούσεις.
Υπενθυμίζεται πως ο Κ. Ανάν δρώντας ως εκπρόσωπος τόσο του ΟΗΕ όσο και του Αραβικού Συνδέσμου έχει καταφέρει να αποσπάσει την αποδοχή της Δαμασκού σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο έξι μηνών αρχής γενομένης της 10ης Απριλίου όπου οι κυβερνητικοί θα είναι υποχρεωμένοι να αποσύρουν στρατεύματα από συγκεκριμένες πόλεις. Είναι σαφές πως η συνεχιζόμενη σφαγή δεν προδιαθέτει κανέναν πως σε λίγες ημέρες από σήμερα η Δαμασκός πρόκειται να αποσύρει τις δυνάμεις της από τις αστικές περιοχές τις οποίες ελέγχει.
Σίγουρα οι κατηγορίες του Μ. Τζααφάρι εναντίων των «πετροδολαρίων» των χωρών του Κόλπου και της Τουρκίας η οποία έχει μετατραπεί σε κέντρο οργάνωσης όλων των αντικαθεστωτικών δυνάμεων δεν καταδεικνύει κάποια πρόθεση επίδειξης καλής θέλησης από τον Μπασάρ Αλ-Άσαντ. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στο έδαφος εξακολουθεί να βαίνει προς το χειρότερο.
Είναι σαφές πως όσο η κατάσταση δεν οδηγείται προς μία ειρηνική λύση, και όσο οι στρατιές των προσφύγων θα κινούνται προς τα σύνορα με τη Τουρκία, η Άγκυρα θα τρίβει τα χέρια της αφού με τη κρίση στη Συρία βλέπει μία χρυσή ευκαιρία να πουλήσει «εκδούλευση» στη Δύση, να αποδείξει την αξία της τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο και να προχωρήσει σε μία ρεαλιστικού τύπου προσέγγιση με το Ισραήλ έτσι ώστε να εξασφαλίσει ανταλλάγματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το κατά πόσο θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά είναι συζητήσιμο. Το σίγουρο είναι πως εάν και εφόσον η κατάσταση οδηγηθεί σε επιλογές τύπου Λιβύης στην «συμμαχία των προθύμων» η Άγκυρα θα πρωταγωνιστήσει. Με λίγα λόγια οι εξελίξεις στη περιοχή είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top