GuidePedia

0


Η κλιματική αλλαγή και τα ζητήματα του ομαλού ενεργειακού εφοδιασμού αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές για τη διεθνή ασφάλεια σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές.

Στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι επιστήμονες έχουν συνδέσει την «Αραβική Άνοιξη» με την αύξηση των τιμών των τροφίμων που προκλήθηκε μετά την πολύ χαμηλή συγκομιδή σιταριού στη Ρωσία το 2010. Εκτιμάται ότι οι η κλιματική αλλαγή θα πλήξει ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες, ενισχύοντας τη σημασία της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανάγκης βελτίωσης των υποδομών.

 Ας δούμε κάποια καυτά γεωπολιτικά σημεία στον πλανήτη τα οποία θα αντιμετωπίσουν τις επικίνδυνες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και των τρεχουσών ενεργειακών πολιτικών.

Υεμένη και Μέση Ανατολή.
Τα κοιτάσματα πετρελαίου της Μέσης Ανατολής αποτέλεσαν σημείο ανάφλεξης συγκρούσεων, με τους στρατιωτικοί ηγέτες να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την Υεμένη. Η χώρα περνάει μια περίοδο αστάθειας, εν μέρει λόγω της έλλειψης νερού η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί με την κλιματική αλλαγή.

Η κύρια γραμμή μεταφοράς ενέργειας στην περιοχή περνά ακριβώς έξω από τις ακτές της Υεμένης, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη σε επίθεση ή σε αποκλεισμό από πειρατές και άλλες ομάδες ανταρτών. “Είναι επτά μίλια από την ακτή της Υεμένης μέχρι τη ναυτική εμπορική γραμμή. Ένα σκάφος μπορεί να αποπλεύσει χωρίς καν να χρησιμοποιήσει κινητήρα” επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Νιλ Μορισέτι, υποναύαραχος στο Υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας και απεσταλμένος της χώρα του για θέματα κλιματικής και ενεργειακής ασφάλειας. Πρόσθεσε μάλιστα πως η διακοπή της μεταφοράς πετρελαίου στο σημείο αυτί θα μπορούσε να καθηλώσει την παγκόσμια οικονομία.

Αρκτική
Η τήξη του θαλάσσιου πάγου δημιουργεί πολλές και πρωτόγνωρες προκλήσεις στις αμυντικές αποστολές και στην παγκόσμια οικονομία, ειδικά όταν ολόκληρα κομμάτια πάγου αναμένεται να εξαφανιστούν μέσα στις ερχόμενες δεκαετίες.
"Όταν συμβεί αυτό, το παιχνίδι αλλάζει», δήλωσε ο Μπομπ Κορέλ, επικεφαλής της έρευνας στο Παγκόσμιο ίδρυμα Περιβάλλοντος & Τεχνολογίας, ο οποίος ήταν επικεφαλής στην αμερικανική Υπηρεσία για την Παγκόσμια Ενεργειακή Αξιολόγηση έχοντας μελετήσει την περιοχή της Αρκτικής.
Ο Κορέλ σημείωσε πως οι ασιατικές χώρες, ανάμεσα τους η Κίνα και η Νότια Κορέα, σχεδιάζουν ήδη νέες θαλάσσιες αρτηρίες και κατασκευή φορτηγών πλοίων που θα μπορούν να διαπεράσουν τον εποχιακό πάγο. Η εξέλιξη αυτή θα μειώσει τη θαλάσσια κίνηση στα στενά της Μαλάκα, μεταξύ της Μαλαισίας και της Ινδονησίας, όπου η πειρατεία παραμένει ενεργή. Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στην Ασία να αναλάβει τον έλεγχο του παγκόσμιου εμπορίου.
Την ίδια στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εργάζεται για την ανάπτυξη των κατάλληλων εργαλείων που να μπορούν να αντέξουν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στην Αρκτική.

Αφρική
“Λαμβάνοντας υπόψη την έκταση που έχει πάρει η έλλειψη τροφίμων και νερού σε πολλά μέρη της Αφρικής, η Αφρικανική ήπειρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ξηρασίες συνδεδεμένες με την κλιματική αλλαγή” δήλωσε ο Κορέλ.
Η μακροχρόνια ξηρασία στο Σουδάν έπαιξε ρόλο στην εθνοκάθαρση που έλαβε χώρα στο Νταρφούρ, πρόσθεσε. Τα γεγονότα στο Νταρφούρ έδειξαν πόσο απροετοίμαστη ήταν η Διεθνής κοινότητα απέναντι σε τέτοιου είδους γεγονότα.
Ο Κορέλ προειδοποίησε ότι ανάλογα σενάρια θα συμβούν πολλά στο μέλλον σε διάφορες περιοχές.
Μπανγκλαντές και Νότια Ασία

Μεταξύ των πλημμυρών στις παράκτιες πλημμύρες και το λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια, ο πληθυσμός στις νότιες χώρες της Ασίας ήδη αντιμετωπίζει καταστροφές και μείωση στην προμήθεια πόσιμου νερού.

Το Task Force για την κλιματική αλλαγή φοβάται ότι πλημμύρες ή ελλείψεις τροφίμων στο Μπαγκλαντές θα μπορούσε να προκαλέσουν μαζικές μεταναστεύσεις προς την Ινδία και την αύξηση των εθνοτικών συγκρούσεων, καθώς οι οικογένειες θα ανταγωνίζονται όχι μόνο για τους φυσικούς πόρους αλλά και για την ίδια την επιβίωση τους.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top