H Toυρκία παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στη Συρία και φοβάται ότι η βία στη γειτονική χώρα ίσως να επεκταθεί πέρα από τα σύνορά της. Ωστόσο, από αρκετούς αναλυτές εκφράζονται φόβοι ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται πλήρως το τι πραγματικά συμβαίνει στη Συρία.
Αμέσως μετά την υπόσχεση του προέδρου της Συρίας για εκδημοκρατισμό της χώρας μέσω αναθεωρήσεων του Συντάγματος, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει πλήξει τη χώρα του, η Τουρκία δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας "ανθρωπιστικής παρέμβασης", δηλώνοντας ότι θεωρεί καθήκον της να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψει έναν εμφύλιο πόλεμο.
Λόγω της συνεχιζόμενης εδώ και μήνες κρίσης στη Συρία, και εξαιτίας της βίαιης νέας πραγματικότητας στη χώρα, όλα δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος η βία να αρχίσει να επεκτείνεται και πέρα από τα σύνορα της χώρας.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η γειτονική Τουρκία, η οποία κάποτε δήλωνε "φίλη" του συριακού καθεστώτος, έχει τώρα εξελιχθεί σε αυστηρό κριτή της Δαμασκού.
"Η πρώτη προτεραιότητα της Συρίας θα πρέπει να είναι να ακούει προσεκτικά τον λαό της και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Αντί να σφαγιάζει τον λαό της, είναι προτιμότερο να τον ακούσει", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο Φαρούκ Λόγκογλου, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, ασκεί επίσης σκληρή κριτική, αλλά κυρίως στην τουρκική κυβέρνηση.
Η Άγκυρα τάσσεται με το μέρος του "Ελεύθερου Συριακού Στρατού" (των αντιφρονούντων), καθώς και με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο - μια στρατιωτική και διπλωματική πολιτική δύναμη, η οποία έχει ως στόχο της την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Είναι υπέρ της δημιουργίας μιας "ουδέτερης ζώνης" και ενός "ανθρωπιστικού διαδρόμου", πράγμα που πολλοί φοβούνται ότι είναι πιθανόν να σημαίνει την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει στρατιωτική εισβολή σε συριακό έδαφος.
"Τι σημαίνει αυτό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο; Σημαίνει βίαιη εισβολή σε μια χώρα και την έναρξη ενός πολέμου", μας δήλωσε ο Φαρούκ Λόγκογλου.
Όποια παρέμβαση και αν υπάρξει, θα είναι σίγουρα διαφορετική από εκείνη της Λιβύης, αφού η Ρωσία και η Κίνα έχουν ήδη καταστήσει σαφές το ότι δεν θα δεχθούν τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων ως επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος περιφερειακών "παικτών", όπως η Τουρκία, ίσως να αυξηθεί σημαντικά.
Ωστόσο, κατά τον Φαρούκ Λόγκογλου, η στάση που επιδεικνύει η Τουρκία είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη.
"Θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν οι ευρύτερες επιπτώσεις, πέρα από το διμερές περιβάλλον Τουρκίας και Συρίας. Η κατάσταση στη Συρία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη προσοχή από όλες τις δυνάμεις. Και δυστυχώς δεν βλέπω να δίδεται η απαραίτητη αυτή προσοχή, ιδιαίτερα εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης", υπογράμμισε ο Λόγκογλου.
Συνομιλήσαμε επίσης με τον Οϋτούν Ορχάν, συνεργάτη αναλυτή στο Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών για τη Μέση Ανατολή (ORSAM), που εδρεύει στην Άγκυρα.
Το κέντρο χρηματοδοτείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και παίζει ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Η θέση του για τη Συρία υποτίθεται ότι είναι σαφής.
Σύμφωνα με δήλωση του Ορχάν: "Το καθεστώς στη Συρία σκοτώνει τον ίδιο τον λαό της χώρας".
Άλλοτε πάλι δεν είναι και τόσο σαφής.
"Κανείς δεν διαθέτει αντικειμενικές πληροφορίες για το τι συμβαίνει σήμερα στη Συρία", μας δήλωσε ο ίδιος αναλυτής.
Σημειωτέον ότι οι ειδικοί συνεργάτες του ORSAM έχουν να πατήσουν στη Συρία πάνω από ένα χρόνο.
Αυτό σημαίνει ότι οι περιγραφές και οι απόψεις τους για αξιωματούχους της Άγκυρας είναι πολύ πιθανό να μην είναι ακριβείς.
Επίσης, οι πηγές βίντεο που διαθέτουν είναι συχνά αμφισβητήσιμες, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να πλανώνται ή να σχηματίζουν εσφαλμένη εντύπωση για το τι συμβαίνει πραγματικά στη γειτονική χώρα.
Αυτό, ωστόσο, δεν αποτρέπει τους ερευνητές από το να εξάγουν διάφορα συμπεράσματα.
"Η στρατιωτική επέμβαση είναι η τελευταία επιλογή που επιθυμεί η Τουρκία. Ωστόσο, παραμένει μια επιλογή", μας εξήγησε ο Οϋτούν Ορχάν.
Το ότι η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί μια στρατιωτική λύση στην συριακή κρίση δεν αποκλείει αυτόματα το ενδεχόμενο να προβεί τελικά σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Η Τουρκία αρέσκεται στο να παίζει το παιχνίδι του "εάν". Εάν υπάρξει μαζική εισροή προσφύγων λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη γείτονα, η Τουρκία δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί τον λαό της.
Το παράδοξο είναι ότι, την ίδια στιγμή που η Άγκυρα δηλώνει ότι επιθυμεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, ο στρατός της έχει ήδη παραταχθεί μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από τα συριακά σύνορα.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου