Πάει Νέα Υόρκη για να εξασφαλίσει πενταμερή ο Έρογλου
Τον γνωστό τους αμανέ ξεκίνησαν οι Τούρκοι, όπως κάθε φορά που πλησιάζουν τριμερείς συναντήσεις. Κινούμενοι στο γνωστό μοτίβο, άρχισαν να ρίχνουν «σπόντες» περί εκπλήξεων, ώστε να δημιουργήσουν πανικό και να εμφανίζονται ως η πλευρά που ενθαρρύνει την επίτευξη προόδου. Ταυτόχρονα εξασκούν επιπλέον πίεση στην ελληνική πλευρά για υποχωρήσεις, λόγω των απειλών που εκτοξεύουν για πλήρη εγκατάλειψη της όποιας προσπάθειας και αλλαγή πορείας προς τη λύση δύο κρατών, καθιστώντας τις θέσεις τους πιο μαξιμαλιστικές και διευρύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο περισσότερο τις αποστάσεις, που ενδεχομένως να επιχειρήσουν τα ΗΕ να γεφυρώσουν, με τη μέθοδο της μέσης γραμμής.
Αν και συνήθως τα όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι πριν από τις τριμερείς συναντήσεις δεν επαληθεύονται στο σύνολό τους, εκείνο που μπορεί να θεωρηθεί αρκετά πιθανόν είναι όντως να διαθέτουν σχέδιο β’, όπως και σχέδιο γ’ και σχέδιο δ’. Σε αντίθεση με την Άγκυρα, που δηλώνει πανέτοιμη στον τομέα αυτό, η ύπαρξη σχεδίου β’ αποτελεί διακαή πόθο της αντιπολίτευσης στην Κύπρο, ο οποίος παραμένει ανεκπλήρωτος, αφού, μέχρι πρόσφατα, η Κυβέρνηση αρνιόταν πεισματικά να καταρτίσει κάτι τέτοιο, για επικοινωνιακούς, όπως ανέφερε, λόγους.
Σχέδιο β’ και δύο κράτη
Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της κατοχικής χώρας, υπεύθυνος για κυπριακές υποθέσεις Μπεσίρ Αταλάι, προσδοκία της Τουρκίας είναι στην επικείμενη συνάντηση στο Green Tree να καθοριστεί μια πενταμερής διάσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και ακολούθως, αν συμφωνηθεί λύση, να τεθεί σε δημοψηφίσματα προς έγκριση. Πρόσθεσε πως η Άγκυρα είναι υπέρ μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στο νησί, στη βάση ομόσπονδου συνεταιρισμού και τώρα η διαδικασία των συνομιλιών βρίσκεται στην τελική της φάση. Ως εκ τούτου, σημείωσε, η συνάντηση της Νέας Υόρκης πρέπει να θεωρείται ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επίτευξη θετικού αποτελέσματος. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, και λαμβάνοντας υπόψη ότι -όπως ισχυρίστηκε- η ε/κ πλευρά δεν επιδεικνύει θετική στάση και ζήλο, η Τουρκία έχει πάντοτε στην ημερήσια διάταξή της σχέδιο β’.
Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ, το σχέδιο β’, στο οποίο αναφερόταν ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, δεν είναι άλλο από «τροποποίηση των βασικών παραμέτρων λύσης» από την Άγκυρα. Κι αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση του Green Tree αποτύχει και η διεθνής διάσκεψη ή τα δημοψηφίσματα, δεν φέρουν τη λύση του Κυπριακού, πριν από την ανάληψη της κυπριακής προεδρίας της Ε.Ε. το καλοκαίρι. Ο ίδιος ο ΥΠΕΞ της χώρας, πάντως, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στους Τούρκους πρέσβεις, ανέφερε -χωρίς να το προσδιορίζει ως σχέδιο β’- ότι σε περίπτωση αποτυχίας, η Τουρκία θα εγκαταλείψει το μοντέλο λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και στη θέση του θα υιοθετηθεί ένα μοντέλο λύσης, βασιζόμενο σε δύο ανεξάρτητα κράτη.
Λύση πριν από τον Ιούλιο
Με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν οι Τούρκοι το ορόσημο της 1ης Ιουλίου, ως καταληκτικής ημερομηνίας για την τρέχουσα διαπραγματευτική διαδικασία. Χθες και ο ψευδοπροθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ εξέφρασε την ελπίδα όπως το Κυπριακό λυθεί πριν από την ανάληψη της Προεδρίας. Ανέφερε πως η τ/κ πλευρά προσδοκεί πολύ περισσότερα και καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες από την ε/κ πλευρά για την επίλυση του προβλήματος, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά δείχνει να είναι άνετη λόγω του ότι αποτελεί αναγνωρισμένο κράτος μέλος της Ε.Ε.
Από πλευράς του, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, δήλωσε πως η συνάντηση στη Νέα Υόρκη είναι σημείο καμπής. Υποστήριξε ότι η τ/κ πλευρά έδειξε καλή θέληση και εργάστηκε εποικοδομητικά για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης και πρόσθεσε ότι έχει την ίδια θετική προσέγγιση και όσον αφορά τη συνάντηση στο Green Tree και επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία με εξεύρεση συνολικής και τελικής λύσης. Ο Οζγκιουργκιούν επέκρινε την ε/κ πλευρά ότι δίνει αρνητικές απαντήσεις και αρνητικά αποτελέσματα σε δημοψηφίσματα, σε κρίσιμες καμπές και ευχήθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η ε/κ πλευρά να πάνε στη συνάντηση συνειδητοποιώντας ότι μια τελική συμφωνία θα φέρει ευημερία και στις δύο πλευρές και σταθερότητα στην περιοχή.
Και η πολυμερής χωρίς νόημα…
Στα βήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πάντως, βαδίζει ο σύμβουλός του Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος επεσήμανε χθες ότι, πέραν της συνάντησης του Green Tree, που επανειλημμένως ο Πρόεδρος δήλωσε πως δεν έχει νόημα, ούτε και η διεθνής διάσκεψη έχει νόημα στην παρούσα φάση. Η δήλωσή του μπορεί να εκληφθεί ως απάντηση στους όποιους σχεδιασμούς μεθοδεύονται για να οδηγηθεί η διαδικασία σε διεθνή διάσκεψη χωρίς να έχουν επιλυθεί οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, κάτι που επιδιώκει η τουρκική πλευρά, που θέλει να συζητηθεί το Εδαφικό, κυρίως, σε ένα τέτοιο πλαίσιο.
Αιτιολογώντας τη θέση του, ο Προεδρικός Επίτροπος ανέφερε ότι σημειώθηκε ελάχιστη πρόοδος μέχρι σήμερα σε σημαντικές πτυχές όπως το Περιουσιακό, το Εδαφικό και το ζήτημα της εκτελεστικής εξουσίας και οι σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζονταν «κορυφώνονται», λόγω της μη τήρησης από πλευράς Έρογλου των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στο Green Tree 1. «Αν τα πράγματα συνεχίσουν να είναι όπως τα βλέπουμε σήμερα, δεν υπάρχει λόγος να γίνει διεθνής διάσκεψη», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας, ταυτόχρονα, τη θέση της Κυβέρνησης, ότι στην πολυμερή θα πρέπει να συζητηθούν μόνο θέματα που άπτονται της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις εγγυήσεις, ο κ. Ιακώβου τόνισε ότι «δεν χρειάζονται», αφού άλλα ήταν τα δεδομένα το 1959 και άλλα σήμερα, που έχουμε ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, που διαθέτει πολύ καλούς κανόνες προστασίας της συνταγματικής τάξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ασφάλειας των κρατών-μελών.
Είτε θα επιτύχει είτε θα αποτύχει
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, μέρος της οποίας δημοσιεύθηκε χθες, δήλωσε ότι στόχος της επικείμενης συνάντησης στις 22-24 Ιανουαρίου είναι «ένα καλό αποτέλεσμα» στη Διακυβέρνηση, το Περιουσιακό και την Ιθαγένεια. Υποστήριξε πως είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία στα ουσιώδη θέματα, εάν υπάρχει πολιτική βούληση και πνεύμα για συμβιβασμό. «Η συνάντηση θα είναι είτε επιτυχία είτε αποτυχία», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν τα ΗΕ θα είναι βοηθητικός. Η δήλωση αυτή φαίνεται να σχετίζεται και με τις πρόσφατες αναφορές κυβερνητικών αξιωματούχων, ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές γεφυρωτικές προτάσεις ή παρόμοιου είδους διαμεσολάβηση από μέρους των ΗΕ. Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. διευκρίνισε ότι τα πιο βασικά ζητήματα που εκκρεμούν είναι:
«Πρώτον, ο τρόπος εκλογής του εκ περιτροπής προέδρου και του εκ περιτροπής αναπληρωτή προέδρου, δεύτερο ο τρόπος διευθέτησης της παραχώρησης ιθαγένειας και τρίτο το Περιουσιακό, το οποίο δεν μπορεί να καταλήξει, μέχρι να υπάρξει συμφωνία στο Εδαφικό». Για τον Ντάουνερ, πρόοδος που θα δημιουργήσει ένα περίγραμμα στα θέματα Διακυβέρνησης, Περιουσιακού και Ιθαγένειας, μεταφράζεται σε «κάτι καλό». Αντίθετα, δήλωσε, αν δεν υπάρξει συμφωνία επί αυτών των θεμάτων και οι διαφορές παραμείνουν πολύ μεγάλες, θα φθάσουμε πιθανόν σε ένα σημείο, όπου δεν θα μπορούμε να κάνουμε κάτι. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το Κυπριακό είναι το πιο δύσκολο θέμα που αντιμετώπισε στην καριέρα του.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιαγράμματα, λέγοντας ότι η διαδικασία «είναι απίστευτα δύσκολη και χρειάζεται επιμονή και θάρρος». Σημείωσε, πάντως, πως αν τα Η.Ε. δεν πίστευαν ότι υπήρχε πιθανότητα επιτυχίας, δεν θα διοργάνωναν το Green Tree 2. Καταλήγοντας, υποστήριξε πως θα ήταν «άδικο» κάποιος να ισχυριστεί πως είτε ο ένας είτε ο άλλος διαπραγματευτής δεν θέλουν την επίτευξη λύσης. Υπέδειξε, ωστόσο, ότι για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στο Κυπριακό, εξυπακούεται ότι «δεν μπορείς να εξασφαλίσεις όλα όσα ζητάς».
Λιλλήκας: Βεβαίως και μπορούμε να αρνηθούμε την πρόσκληση
Η επιστολή του κ. Μπαν Κι Μουν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποκαλύπτει τα αδιέξοδα μιας διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε πάνω σε απροσδιόριστη βάση αλλά και της στρατηγικής των μονομερών υποχωρήσεων, δήλωσε χθες ο πρώην ΥΠΕΞ Γιώργος Λιλλήκας. «Παραδειγματιζόμενοι από τις εμπειρίες του 2004, ο Πρόεδρος θα πρέπει να αρνηθεί να συμμετάσχει σε μια διαδικασία παγίδα, πριν δημιουργηθούν μεγάλες προσδοκίες στη διεθνή κοινότητα. Αν, αντίθετα, λάβει μέρος σε αυτήν και στο τέλος είτε ο ίδιος είτε ο λαός μας απορρίψει το αποτέλεσμά της διαδικασίας, οι συνέπειες θα είναι τραγικές», ανέφερε.
Πρόσθεσε πως η λογική, «δεν μπορούμε να αρνηθούμε πρόσκληση του Γ.Γ.», είναι εντελώς λανθασμένη και ανεδαφική. Είναι ένας από τους μύθους που μόνοι μας κτίσαμε και που μας κόστισαν ακριβά στο παρελθόν, γιατί μας αφαιρεί τη διεκδικητικότητα. Με αυτήν την λογική το 2002 είπαμε «δεν μπορούμε να απορρίψουμε ένα σχέδιο που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ως βάση για διαπραγμάτευση» και καταλήξαμε στο συνταγματικό έκτρωμα που ακούει στο όνομα «Ανάν 5» και το οποίο αναγκαστήκαμε να απορρίψουμε στο Δημοψήφισμα, τόνισε. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος μέλος του ΟΗΕ και έχει κάθε δικαίωμα να διαφωνήσει με τον Γ.Γ., εξήγησε, προσθέτωντας ότι η εμπλοκή του ΟΗΕ στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού, καθορίζεται από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι από την καλή διάθεση του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου