GuidePedia

0


του Νίκου Στέλγια*
Ημέρες γεμάτες με αγωνία για το επιτελείο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Μια από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις για το μέλλον του Κυπριακού συμπίπτει με την νέα κρίση στις σχέσεις Άγκυρας - Παρισιού, με αφορμή τον νέο γαλλικό νόμο σχετικό με την αρμενική γενοκτονία. Την ίδια στιγμή, η τουρκική κυβέρνηση προβληματίζεται για τις μελλοντικές προθέσεις και κινήσεις της Τεχεράνης καθώς και για την τροπή των γεγονότων στην Συρία.


Σε ό,τι αφορά το «περσικό μέτωπο» της Τουρκίας, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα, στον τουρκικό τύπο εμφανίζονται πληροφορίες με ανακάλυψη ιρανικών φορτίων και αποθηκών με όπλα και εκρηκτικά σε διάφορες επαρχίες της Τουρκίας. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ακινητοποίηση ύποπτων ιρανικών φορτίων στην ανατολική Τουρκία, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην Άγκυρα, οι δυνάμεις ασφαλείας ανακάλυψαν εκρηκτικά τύπου ΤΝΤ σε κατοικία Ιρανού πολίτη.

Η νέα αποκάλυψη έρχεται σε μια στιγμή που δια του στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, η Άγκυρα υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά την σημασία της αλλαγής εξουσίας στην Συρία, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Παράλληλα με την «ένταση» στα ανατολικά και νότια σύνορα της, σήμερα, η Τουρκία συζητά την νέα κρίση στις σχέσεις της με το Παρίσι, με αφορμή το νέο γαλλικό νόμο σχετικά με την αρμενική γενοκτονία.
Συγκεκριμένα, όλος ο Tύπος προβάλλει με πρωτοσέλιδα την απόφαση της ολομέλειας της Γαλλικής Γερουσίας να ψηφίσει το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση γενοκτονίας.

Η «Turkiye», η οποία υποστηρίζει την κυβερνητική παράταξη, υπογραμμίζει ότι η Γαλλική Γερουσία με την απόφασή της ποδοπάτησε μια θεμελιώδη αξία της Γαλλικής Δημοκρατίας, την ελευθερία της έκφρασης, καθώς σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο που ψήφισε, όποιος εκφράζεται κατά της ύπαρξης της αρμενικής γενοκτονίας τιμωρείται με πρόστιμο που μπορεί να φθάσει τα 60.000 δολ.

Μια άλλη φιλοκυβερνητική εφημερίδα, η «Sabah» αναφέρει ότι η Γαλλική Γερουσία ψήφισε το νομοσχέδιο παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, αλλά και παρά τις ισχυρές επιφυλάξεις και προειδοποιήσεις έγκριτων Γάλλων νομικών. Η «Zaman» και η «Vatan» κάνουν λόγω για «ιστορική ντροπή» και υπογραμμίζουν ότι η Γαλλία ψήφισε το νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι ιστορικά υπήρξε η πρώτη χώρα που προώθησε την ελευθερία της έκφρασης.

Η «Milliyet» επισημαίνει ότι το επίμαχο νομοσχέδιο ψηφίστηκε με σχεδόν άδεια τα έδρανα της Γερουσίας καθώς παρόντες κατά τη συνεδρίαση ήταν μόνο 60 από τα 348 μέλη της και το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 127 ψήφους υπέρ και 86 κατά. Έτσι φαίνεται -τονίζει η εφημερίδα- ότι πολλά μέλη της Γαλλικής Γερουσίας ψήφισαν δια αντιπροσώπου.

Από την άλλη, ο ημερήσιος Τύπος αναφέρει ότι αναμένεται να ανακοινωθούν οι κυρώσεις που θα επιβάλλει η Τουρκία στην Γαλλία για την ψήφιση του επίμαχου νόμου. Ο Τύπος αναφέρει ότι στα τουρκικά αντίποινα πιθανότατα θα περιλαμβάνονται ο περιορισμός των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, ο αποκλεισμός γαλλικών εταιρειών από κρατικούς διαγωνισμούς καθώς και πάγωμα των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, αφού πιθανότατα ο Τούρκος πρέσβης στην Γαλλία θα ανακληθεί. Η «Hurriyet» συμπληρωματικά αναφέρει ότι και ο Τούρκος ακόλουθος Άμυνας θα ανακληθεί από το Παρίσι. Επίσης ότι θα κλείσει ο εναέριος χώρος , τα χωρικά ύδατα και τα λιμάνια της Τουρκίας για τα γαλλικά στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top