GuidePedia

0

Υπονοούμενα, ότι οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για επίτευξη προόδου στο κυπριακό άφησε ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. Ο Έρογλου δήλωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα παρέμβει περισσότερο κατά τη διάρκεια της συνάντησης και θα επιμένει όπως η ελληνοκυπριακή πλευρά «δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στις προτάσεις που τίθενται».
Ο κατοχικός ηγέτης απέδωσε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι οι τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να επιδείξει ευελιξία, με στόχο να επιτευχθούν συγκλίσεις, κάτι που θα γίνει μόνο αν πράξει το ίδιο και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Σχετικά με το εδαφικό είπε ότι οι χάρτες και οι αριθμοί θα συζητηθούν τελευταίοι και μετά τον καθορισμό ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη.

Υποστήριξε περαιτέρω ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά παρακάθεται στις συνομιλίες με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι της προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας δεν πρέπει να συνδέεται με αυτό της διασταυρούμενης ψήφου. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κινήσεις που αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού υπάρχει και απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου η οποία τον δεσμεύει, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Έρογλου είπε ότι αυτό θα το διαπιστώσει στο τραπέζι των συνομιλιών και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρακάθεται στο τραπέζι απαιτώντας την επιστροφή της Μόρφου και Καρπασίας.
Σχετικά με την κυπριακή προεδρία, ο Ερογλου είπε ότι δεν θα έχει κανένα νόημα η συνέχιση των συνομιλιών μετά την 1η Ιουλίου υπενθυμίζοντας ότι αμέσως μετά την προεδρία θα ακολουθήσουν οι προεδρικές εκλογές. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν υπάρχει καλή θέληση, το Κυπριακό μπορεί να οδηγηθεί κάπου στους επόμενους τέσσερις μήνες. Είπε ακόμη ότι το Κυπριακό συζητείται για 43 τώρα χρόνια ότι έχουν αναπτυχθεί όλες του οι πτυχές και ως εκ τούτου δεν έχει κανένα νόημα η παράταση των συνομιλιών. Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά όπως σε προηγούμενες συναντήσεις τότε ίσως εξαντληθεί η υπομονή του ΓΓ του ΟΗΕ και δηλώσει ότι το πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί στο πλαίσιο των καλών του υπηρεσιών.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top