Το φυσικό αέριο των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αναδεικνύεται πλέον και επισήμως ως ακόμα μία αφορμή περαιτέρω διαταραχής των έτσι κι αλλιώς εύφλεκτων, εμπόλεμων σχέσεων Λιβάνου-Ισραήλ, με τις ΗΠΑ εδώ και μήνες παρεμβαίνουσες για να αποτρέψουν την έκρηξη μιας νέας πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η γραμμή των χωρικών υδάτων του Λιβάνου προχωρά νοτιότερα και ότι η χώρα έχει οικειοποιηθεί ισραηλινή θαλάσσια περιοχή. «Οι καθορισμένες από το Λίβανο θαλάσσιες οριογραμμές αντιβαίνουν και προς την υπογραφείσα συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και προς εκείνη μεταξύ του Λιβάνου και της Κύπρου», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου.
Με απώτερο στόχο τον τελικό καθορισμό θαλάσσιας οριογραμμής, αλλά και ΑΟΖ, αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των συμφερόντων του και κατ’ επέκταση και δικαιωμάτων υφαλοκρηπίδας, ο Λίβανος είχε υποβάλει στα Ηνωμένα Εθνη τον περασμένο Αύγουστο τις τελικές συντεταγμένες του χώρου ευθύνης του. Τον Νοέμβριο του 2010 είχε υποβάλει και προς τη Λευκωσία τις αντίστοιχες συντεταγμένες για τα θαλάσσια σύνορά του προς δυσμάς. Τα ίδια στοιχεία η λιβανική κυβέρνηση απέστειλε και προς την Ουάσιγκτον.
Τα μονομερώς καθορισμένα από τη Βηρυτό σύνορα δεν επεκτείνονται προς τα μεγάλα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου Tamar και Leviathan, στα οποία ήδη διενεργούνται εξορύξεις από την ισραηλινή εταιρεία Delek Energy και την αμερικανική Noble Energy. Ομως, οι Ισραηλινοί αμφισβητούν τη λιβανική θαλάσσια οριοθέτηση, πιστεύοντας ότι εντός της βρίσκονται άλλα κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Αμερικανοί που έχουν αποδεχτεί τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων του Λιβάνου και ανησυχούν για μια νέα πολεμική αναμέτρηση, επιδίδονται από τον Απρίλιο σε μεσολαβητικές προσπάθειες προς τις δύο χώρες.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου