Σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου σήμερα, σε στροφή 180 μοιρών στη στρατηγική τους για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωπεριφέρεια και ειδικότερα στην Ελλάδα, αναμένεται να προχωρήσουν οι χώρες της ευρωζώνης. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες είναι πλέον η γερμανική πρόταση για ανταλλαγή ομολόγων, καθώς και η πρόταση των τραπεζών για την επαναγορά χρέους από τη δευτερογενή αγορά, ενώ το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης του χρέους, μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.
Οι τελευταίες εξελίξεις και η στάση που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά συζητήθηκαν την Παρασκευή σε κλειστή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζαννιάς και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γ. Γλυνός. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η γαλλική πρόταση για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους είναι ασύμφορη για τη χώρα, ενώ αντίστοιχες θέσεις συμμερίζονται και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Η κυβέρνηση ζητεί τη μείωση των επιτοκίων κάτω από το 4% ενώ βλέπει και με καλό μάτι την πρόταση για επαναγορά χρέους από τη δευτερογενή αγορά, όπου οι τιμές των ομολόγων διαπραγματεύονται με έκπτωση 50% κατά μέσο όρο σε σχέση με την ονομαστική τους αξία.
Ευρωομόλογο προτείνουν 30 Γάλλοι οικονομολόγοι
Εν τω μεταξύ, οι 30 κορυφαίοι Γάλλοι οικονομολόγοι, πρώην και νυν πανεπιστημιακοί, μέλη του «Κύκλου των οικονομολόγων», στη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης που πραγματοποίησης στην Εξ-Αν-Προβένς της Νότιας Γαλλίας, υποστήριξαν τη στενότερη οικονομική διακυβέρνηση και την έκδοση ευρωομολόγου ως τις μόνες λύσεις στο πρόβλημα δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη.
Τα μέλη του «Κύκλου» δεν πιστεύουν ότι η νέα στήριξη της Ελλάδας θα επιλύσει το πρόβλημα της Ευρωζώνης. «Δεν επιλύεται το συνολικό πρόβλημα με επιμέρους λύσεις στις περιπτώσεις της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας, χρειάζεται συνδιαχείριση ενός μέρους του δημόσιου χρέους μέσω των ευρωομολόγων, διαφορετικά σε 10 χρόνια το ευρώ δεν θα υπάρχει», προειδοποίησε ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος, Ζακ Αταλί. Στη διάσκεψη είχε προσκληθεί και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Νίρουπ Ρασμούσεν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των ευρωομολόγων, όχι μόνο στη διαχείριση του χρέους, αλλά και τη χρηματοδότηση μεγάλων ευρωπαϊκών έργων υποδομής.
Επιμήκυνση για την Ελλάδα προτείνει ο Γκουρία
Την επιμήκυνση της περιόδου λήξης των ελληνικών ομολόγων κατά επτά χρόνια, προτείνει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Άνχελ Γκουρία, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι αργότερα μπορεί να εξετασθεί ακόμα και το ενδεχόμενο «κουρέματος», εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο του συνεδρίου στη νότια Γαλλία, ο κ. Γκουρία περιέγραψε τις ιδέες του για τον τρόπο επίλυσης της ελληνικής κρίσης, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει την επέκταση της χρονικής διάρκειας των ομολόγων έως επτά χρόνια, προκειμένου να προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο αν υπάρχει η ανάγκη και «κούρεμα».
Αυτό θα αφορά «το χρέος που λήγει σήμερα, αύριο, τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό πάει για τα επόμενα επτά χρόνια. Στη συνέχεια θα γνωρίζουμε καλύτερα αν υπάρχει η ανάγκη για κάποια μείωση στην ονομαστική αξία του χρέους» σημείωσε.
Σχολιάζοντας τις συζητήσεις για τη συμμετοχή των επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, είπε ότι η ανταλλαγή ομολόγων (που ξανα-προτείνουν οι Γερμανοί) θα προκαλούσε χρεοκοπία, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις όπως η τροποποίηση της ρήτρας των ομολόγων, που εκδίδονται βάσει του ελληνικού δικαίου, για την επιμήκυνση της περιόδου λήξης.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου