GuidePedia

0


Εν όψη της επικείμενης αναχώρησης του δεύτερου στολίσκου της «Μη Κυβερνητικής» Οργάνωσης IHH στα τέλη Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προέβη στις αγαπημένες του προκλητικές δηλώσεις, πάντα στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικών προβλημάτων»!
Και όλα αυτά, σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος σε βάρος του Ισραήλ, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση των Παλαιστινίων.
Σε δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι «η Τουρκία θα δώσει την απαιτούμενη απάντηση σε οποιαδήποτε επανάληψη πρόκλησης από το Ισραήλ στα διεθνή ύδατα. Αυτοί που πιστεύουν ότι η Τουρκία θα πρέπει να λάβει μέτρα για να σταματήσει τον στολίσκο, θα πρέπει πρώτα να προειδοποιήσουν το Ισραήλ να μην επαναλάβει την ανθρώπινη τραγωδία που προκάλεσε πέρυσι.»
Ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να υποστηρίξουν τη συμφωνία για συνεργασία μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς και πως αν σταματήσει να υπάρχει διχασμός μεταξύ των παλαιστινιακών αρχών, θα σταματήσει να υπάρχει δικαιολογία για το Ισραήλ το οποίο αποκλείει περιοχές, άρα δε θα υπάρχει ανάγκη για στολίσκο βοηθείας.

Θα μπορούσε κανείς να το δει και λίγο διαφορετικά όμως το θέμα: Το αν θα τα βρουν η Χαμάς και η Φατάχ, δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο θα πρέπει να αποτελεί δικό μας πρόβλημα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Α. Νταβούτογλου; Εάν οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν ότι με τον τρόπο αυτό δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουν τη δική τους πατρίδα, τότε είναι άξιοι της μοίρας τους. Και οι αραβικές χώρες της περιοχής γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένα ζήτημα που ακούγεται σήμερα αστείο, στο μέλλον μπορεί να τους απασχολήσει πολύ σοβαρά.
Αυτό είναι ο «παλαιστινιακός αλυτρωτισμός»! Προς το παρόν έχουν το Ισραήλ να παίζει τον ρόλο του «κακού» και να συγκεντρώνει, όχι πάντα αδίκως, για να είμαστε δίκαιοι, τα πυρά του αραβικού κόσμου. Σε έναν κόσμο όμως που αλλάζει με τους ρυθμούς που βλέπουμε τελευταία, δεν είναι και πολύ μακριά η ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θα ζητήσουν μέρος της Ιορδανίας και θα εγείρουν θέματα με τον Λίβανο κατηγορώντας τον για την επί δεκαετίες καταπίεση και την καταπάτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είπαμε όμως, προς το παρόν υπάρχει «ο κακός Εβραίος» και όλοι είναι χαρούμενοι. Το πρόβλημα με το Ιράν είναι που ανέτρεψε άρδην την κατάσταση και οι αραβικές ηγεσίες καλούνται να επανεξετάσουν πολιτικές κατευθύνσεις, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, οι οποίες τους βόλεψαν επί δεκαετίες…
Όσον αφορά το πρόβλημα με τον στολίσκο, σε ένα μήνα περίπου θα δούμε αν η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε απάντηση δώσουν οι Ισραηλινοί στις προκλήσεις του, προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσει την πίεση που δέχεται το Ισραήλ για το Παλαιστινιακό. Αν βέβαια η ισραηλινή κυβέρνηση δε σκεφτεί αποκλειστικά με τυφλά ένστικτα αυτοσυντήρησης θα μπορούσε να επιτύχει πολλά περισσότερα.
Από την άλλη θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως ο Α. Νταβούτογλου θα απαντήσει σε οποιασδήποτε άλλης μορφής πρόκληση. Έχει την πρόθεση να συνοδεύσει με πολεμικά πλοία τον στολίσκο (;), γιατί διαφορετικά δεν προλαβαίνει να βρεθεί σε σύντομο διάστημα στην περιοχή. Εναλλακτικά, έχει την πρόθεση να διαμαρτυρηθεί στη διεθνή κοινότητα; Αν ναι, θα ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να τεθούν κι άλλα ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατικότητα και τις απειλές πολέμου της Τουρκίας, καθώς και την κατοχή της Κύπρου, στα πλαίσια μιας νομικίστικης διαπραγμάτευσης.
Και αρκεί να μην προσπαθήσουν κάποιοι να καταστήσουν τα ελληνικά και κυπριακά λιμάνια βάσεις αναχώρησης των πλοίων του στολίσκου, συγχέοντας καταστάσεις.
Αλήθεια, τι θα έκανε ο φασιστικός μηχανισμός ασφαλείας του τουρκικού κράτους εάν κάποιος ανθρωπιστικός οργανισμός έφτιαχνε το «καραβάνι της ειρήνης» για να πάει να συναντήσει τους Κούρδους στη Νοτιοανατολική Τουρκία;

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top