GuidePedia

0
Κωνσταντίνος Βλαχοδήμος
Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα της κρίσης οι πολίτες παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις. Προσπαθούν να μαντέψουν τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από μεγαλόστομες ανακοινώσεις από παράγοντες του κατεστημένου, περιλαμβανομένων και των μέσων ενημέρωσης αλλά και των εταιριών δημοσκοπήσεων που κυρίως παράγουν έργο κατ`εντολήν. Ανησυχούν γιατί η εικόνα που τους παρουσιάζεται γίνεται όλο και πλέον αντιδιαμετρική με τις γνώμες ξένων αναλυτών και αυτό για δυο κυρίως λόγους. Καταρχήν από τις προβλέψεις των ξένων η χώρα φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο αλλά το κυριότερο είναι ότι η βάση της αξιολόγησης, δηλαδή τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να σημειώσουν εφαρμογή των μέτρων, δεν είναι αυτή που τα εσωτερικά ΜΜΕ και εταιρείες δημοσκοπήσεων προσφέρει στους πολίτες.

Δεδομένων των συνθηκών ίσως είναι καιρός οι στρατηγικοί άξονες των δημοσκοπήσεων να ξεφύγουν από την μονοτονία τις σύγκρισης των διαστάσεων του κομματικού κατεστημένου με τις παραφυάδες του σε συχνά διαστήματα και να επικεντρωθούν σε πιο κρίσιμες και ουσιαστικές κατευθύνσεις που να μετρούν το βαθμό εφαρμογής των μέτρων για δομικές αλλαγές και μάλιστα με κάποιο χρονικό σχεδιασμό και καταμερισμό του έργου μεταξύ των. Θα έλεγα δηλαδή ότι στην ευθύνη τους να ενημερώνουν τους πολίτες κάτω από τις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα θα πρέπει να χτίσουν έρευνες που να ρίχνουν φώς στις εξελίξεις στις ακόλουθες κατευθύνσεις:

* Αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης
* Αναμόρφωση της παιδείας
* Δημιουργία εθνικού πλαισίου οικονομικής ανάπτυξης των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας
* Δημιουργία διχτυού κοινωνικής ασφάλισης για τους αδύνατους
* Συγκρότηση σχεδίου μετανάστευσης συμβατό με τις τάσεις στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
* Εφαρμογή μίας αποτελεσματικής διαδικασίας πόθεν έσχες για όλους τους πολίτες
* Αποτελεσματικό σχέδιο σύλληψης και διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας.

Συστηματική προσέγγιση μιας τέτοιας θεώρησης υπεύθυνης ενημέρωσης του πολίτη στις εξελίξεις επί θεμάτων ουσίας αποτελεί, υπό της παρούσες συνθήκες εκτάκτου ανάγκης της χώρας, υποχρέωση του τομέα δημοσκοπήσεων που θα έπρεπε να προχωρήσει από καιρού και ιδίοις εξόδοις.

Σίγουρα μερικοί μπορεί να ισχυριστούν ότι τέτοιες δημοσκοπήσεις γίνονται. Το ζήτημα είναι πως και για ποιόν γίνονται και πόσον κοινωνός είναι ο μέσος Έλληνας πολίτης. Πόσο χρήσιμες είναι αυτές που υπάρχουν για την χώρα και όχι αυτούς που τις χρηματοδοτούν.

Ο τομέας των δημοσκοπήσεων, ένας νευραλγικός κόμβος στον χώρο των επικοινωνιών δεν μπορεί εσαεί να παραμείνει σε μια βολική σκιά και να μην παίζει τον κρίσιμο ρόλο του.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top