GuidePedia

0
Μετά από σκληρές και πολύμηνες διαπραγματεύσεις το Κατάρ και η Πόρσε κατέληξαν στη τελική συμφωνία. Φημολογείται ότι ο ανώτατος άρχοντας του εμιράτου, σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι θα δώσει (δανεικά) 750 εκατ. ευρώ στη σπορ αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία έχει συγκεντρώσει χρέος ύψους 10 δισ. ευρώ. Η είσοδος των κεφαλαίων του εμιράτου στη σύνθεση της Ρorsche συνεπάγεται και την είσοδό τους στη σύνθεση της VW μετά την ήδη συμφωνηθείσα συγχώνευση των δύο εταιρειών. Διαθέτοντας το 17% των μετοχών της VW η κρατική εταιρεία επενδύσεων του Κατάρ θα γίνει ο τρίτος σε μέγεθος επενδυτής του ενοποιημένου ομίλου, μαζί με τις δύο οικογένειες και το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, που ελέγχει ένα σημαντικό μερίδιό της.
Το Κατάρ συστηματικά επενδύει σε έγκυρες φίρμες με ανάγκη ρευστού , μεταξύ άλλων είναι μέτοχος των Βarclays Ρlc, Sainsbury Ρlc και Credit Suisse ΑG. Η επιλογή της Πόρσε όμως δεν οφείλεται αποκλειστικά σε οικονομικά κριτήρια αλλά και στη γυναίκα που αποτελεί το «δυτικό» πρόσωπο του εμιράτου, τη δεύτερη από τις τρεις(!) αλλά αγαπημένη σύζυγο του εμίρη Μοζάχ μπιντ Νάσερ αλ Μισνέντ.... Τόσο η προτίμησή της για τα συγκεκριμένα πολυτελή οχήματα όσο και η επιθυμία της να αξιοποιήσει τη μηχανολογική τεχνογνωσία της Πόρσε για να ενισχύσει ένα επιστημονικό τεχνολογικό κέντρο, το οποίο υπάγεται στο Ίδρυμα του Κατάρ του οποίου προεδρεύει, την οδήγησαν να επηρεάσει τον σύζυγό της σε αυτή του την απόφαση.

Ικανότατη, δυναμική, καλλιεργημένη, σύγχρονης αντίληψης και αισθητικής, η αειθαλής 50χρονη «Lady Qatar», όπως την αποκαλούν, αποτελεί το σύμβολο της νέας εποχής του εμιράτου και πρότυπο σύγχρονης μουσουλμάνας. Είναι μητέρα πέντε αγοριών και δύο κοριτσιών, φοράει πάντα τουρμπάνι και σεμνά ρούχα που αναδεικνύουν τη θηλυκότητά της, ενώ καθηλώνει με την παρουσία της όπου κι αν βρεθεί.

Στους διεθνείς κύκλους έχει ξεχωρίσει για το σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, κυρίως σε θέματα εκπαίδευσης και μόρφωσης των παιδιών, είναι πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UΝΕSCΟ και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών, ενώ έχει αποδείξει ότι δεν φείδεται χρημάτων όταν πρόκειται για την προώθηση των τεχνών και των επιστημών. Σήμα κατατεθέν της θα μπορούσε να είναι το προοδευτικό πνεύμα της. Εκείνη ήταν που επέμεινε να ανοίξει με κάθε κόστος το Αλ Τζαζίρα, το πλέον φιλελεύθερο κανάλι της Μέσης Ανατολής, ενώ όταν τη ρώτησε ο διάσημος μαέστρος Κουρτ Μάιστερ, τον οποίο προσέλαβε για να συγκροτήσει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Κατάρ, αν επιθυμεί αποκλειστικά καλλιτέχνες αραβικής καταγωγής, η απάντησή της ήταν ενδεικτική: «Δεν με ενδιαφέρει η προέλευση, αρκεί να είναι οι καλύτεροι στον κόσμο».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top