GuidePedia

0
Ακτιβιστές και αντιφρονούντες παρακολουθούνται, οι επισκέπτες ελέγχονται, δημοσιογράφοι απομακρύνονται, οι Μητέρες της Τιεντανμέν τίθενται υπό περιορισμό, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπλοκάρεται. Αυτά είναι τα μέτρα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για την 20ή επέτειο της σφαγής στην Τιενανμέν.

Κάθε χρόνο την επέτειο της καταστολής ακτιβιστές τίθενται υπό παρακολούθηση ή κατ' οίκον περιορισμό, ακόμη και οι Μητέρες της Τιενανμέν. Η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να καταπνίγει τη δημόσια συζήτηση για τη στρατιωτική καταστολή του φοιτητικού κινήματος στην πλατεία Τιενανμέν τη νύχτα της 3ης προς 4η Ιουνίου του 1989. Καμία ανεξάρτητη έρευνα, απούσα η Δικαιοσύνη για τους νεκρούς, καμία αναφορά μέχρι σήμερα σε εφημερίδες, σχολικά βιβλία και δικτυακούς τόπους.
Διαφωνούντες αναφέρουν ότι εν όψει της 20ής επετείου από την καταστολή, που συμπληρώνεται την Πέμπτη, κλήθηκαν να απομακρυνθούν από το Πεκίνο ή τους απαγορεύθηκε να εξέλθουν από τα σπίτια τους. Η αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους στους επισκέπτες σε ειδικά σημεία γύρω από την πλατεία• ελέγχονται οι τσάντες και τα έγγραφα που κρατούν οι άνθρωποι που διέρχονται από την Τιενανμέν. Ορισμένοι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι τους απομάκρυναν από την πλατεία......

Η Ντινκ Τσιλίν, επικεφαλής της ομάδας που αποκαλείται Μητέρες της Τιενανμέν και την απαρτίζουν γυναίκες που έχασαν τα παιδιά τους στη στρατιωτική καταστολή- έχει κατά πληροφορίες τεθεί ήδη υπό κατ' οίκον περιορισμό. Το ίδιο και η σύζυγος του φυλακισμένου Κινέζου αντιφρονούντα Χου Ζία. Ο γνωστός Κινέζος ακτιβιστής και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τιμήθηκε φέτος με το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου, σε ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα στο Πεκίνο κατά του αυταρχισμού και της καταστολής. Την παραμονή της 20ής επετείου οι κινεζικές Αρχές έχουν μπλοκάρει επίσης την πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Flickr, αναφέρει το BBC.
Ακόμη και ο διάσημος αρχιτέκτονας της «Φωλιά του Πουλιού», του Ολυμπιακού Σταδίου της Κίνας, δηλώνει ότι τα blogs του είναι εκτός λειτουργίας.Το Χονγκ Κονγκ, δε, αρνείται σε ορισμένους διαφωνούντες την είσοδο. Ο Ζιανγκ Ζιαόγι, πρώην ηγέτης του φοιτητικού κινήματος που ζει σήμερα στις ΗΠΑ, προσπάθησε να μεταβεί στο Χονγκ Κονγκ για να μετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης, ωστόσο δεν του επετράπη η πρόσβαση και επέστρεψε στη Νέα Υόρκη.
Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται στο Χονγκ Κονγκ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι για να τιμήσουν τη μνήμη των εκατοντάδων ανθρώπων που σφαγιάσθηκαν από τις Ενοπλες Δυνάμεις που εισέβαλαν με τανκς στην πλατεία Τιενανμέν, πνίγοντας στο αίμα τις διαδηλώσεις για τη δημοκρατία. Στο Πεκίνο, τα μέτρα ασφαλείας είναι κάθε χρόνο δρακόντεια και φυσικά δεν πραγματοποιείται καμία δημόσια εκδήλωση.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top