GuidePedia

0
Βουτιά στην ανάπτυξη - Στα ύψη το έλλειμμα Έρχεται μπαράζ νέων φόρων και περικοπών

Βουτιά στην ανάπτυξη ως -2% και έλλειμα τουλάχιστον 6% του ΑΕΠ η προβλέπει έκθεση «καταπέλτης» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παράλληλα, προτείνει πάγωμα μισθών και περικοπές στις δαπάνες για να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση ενώ η κυβέρνηση μιλά για «κρίσιμη διετία», ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για μπαράζ νέων φόρων και περικοπών. Το κλιμάκιο του ΔΝΤ προβλέπει διεύρυνση του ελλείμματος και απότομη αύξηση του δημόσιου χρέους, ενώ εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει στα τέλη του 2010.
Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία και τις τρέχουσες προοπτικές ανάπτυξης και εφόσον δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, το ΔΝΤ προβλέπει έλλειμμα τουλάχιστον 6% του ΑΕΠ το 2009, το οποίο θα αυξηθεί πάνω από 7% το 2010.
«Κλειδί» για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης είναι το «λιγότερο» κράτος, ενώ βασικές προϋποθέσεις για την βελτίωση της οικονομίας είναι η εξυγίανση του δημόσιου τομέα και η πάταξη της φοροδιαφυγής.....

Τα στελέχη του Οργανισμού θεωρούν ότι δεν έχουν προχωρήσει οι διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα μας, οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση των δομών, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις κρίσεων να είναι εντονότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και των μελών του Ταμείου.
Οι εμπειρογνώμονες εμφανίζονται εναντίον της αύξησης της έμμεσης φορολογίας, καθώς τέτοιες κινήσεις ανεβάζουν τις τιμές των αγαθών και καθιστούν τα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες λιγότερο ανταγωνιστικά.
Οι στόχοι
Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ συναντήθηκε με παράγοντες των βασικών υπουργείων και με εκπροσώπους απ' όλους τους κοινωνικούς φορείς, προτού καταλήξει σε συμπεράσματα.
Η έκθεση θεωρεί απαραίτητους τους ακόλουθους στόχους:
Τη μείωση των δαπανών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο δημοσιονομικό τομέα.
Την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με στόχο την άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας.
Την πάταξη της γραφειοκρατίας, για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και την εισροή ξένων κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων.
Συνίσταται ακόμα ριζική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και η πλήρης χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλο το δημόσιο τομέα.
Πάταξη της φοροδιαφυγής
Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ διαπίστωσαν ότι η φοροδιαφυγή αντί να καταπολεμάται αυξάνεται και για το λόγο αυτό όσα μέτρα και υποδείξεις είχαν γίνει στο παρελθόν για την αντιμετώπιση του προβλήματος επαναλαμβάνονται.
Βεβαίως το μεγάλο ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι κατά πόσο θα μπορέσουν να μειωθούν τα ελλείμματα σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Για να «πειστούν» αναμένουν τα μέτρα κυβερνητικής πολιτικής τα οποία θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα μετά τις ευρωεκλογές.
Θεωρούν επίσης απαραίτητες τις μεταρρυθμίσεις στον ασφαλιστικό τομέα, έτσι ώστε να προληφθούν μεγάλες δαπάνες που θα προκύψουν στο μέλλον για την καταβολή συντάξεων και αύξησης των δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Εξυγίανση του δημόσιου τομέα
ΤΟ ΔΝΤ ασκεί έντονη κριτική για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και τη γραφειοκρατία, που επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και στην πραγματοποίηση επενδύσεων από το εξωτερικό.



Δημοσίευση σχολίου

 
Top