GuidePedia

0

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που έθεσε στην ατζέντα το Κυπριακό, καθώς επιθυμεί να συνεχίσει τη συζήτηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν για το εθνικό αυτό θέμα, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα.

Φυσικά, η θέση του κ. Μητσοτάκη για τη διχοτομική πρόταση των δύο κρατών είναι απορριπτική, καθώς πιστεύει ότι η λύση πρέπει να προβλέπει ένα λειτουργικό, ένα κανονικό κράτος χωρίς ξένες εγγυήσεις, όπου θα τηρούνται απόλυτα οι δημοκρατικές διαδικασίες. Είναι ξεκάθαρα εναντίον της διχοτόμησης.

Σίγουρα θα είναι μία συγκρουσιακή συζήτηση, αφού οι Τούρκοι αποκλείεται να υποχωρήσουν από την πρόταση τους για τα δύο κράτη και ο Έλληνας Πρωθυπουργός από τη δική του θέση.Σε ότι αφορά την Κύπρο, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει και τις τουρκικές απειλές για τα θέματα της ενέργειας, ενόψει των πληροφοριών για την επαναδραστηριοποίηση των τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Αν μου επιτρέπεται μία προσωπική γνώμη, είναι καλή και για την Κύπρο αυτή η προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αν και δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν σκέφτεται όπως ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας βγάζει από την εικόνα μονίμως την Κύπρο. Δεν την αντιμετωπίζει ως πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και δεν θεωρεί ότι πρέπει να ενοχλείται η Ελλάδα με τις προκλήσεις του στην Κύπρο.
Αν είναι δυνατόν.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι αυτή η προσπάθεια για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία μπορεί να τιναχθεί στον αέρα από τις προκλήσεις που ετοιμάζει η παρέα του Ερντογάν εναντίον της Κύπρου, με αφορμή την 50η μαύρη επέτειο από την άνανδρη τουρκική εισβολή.

Γι’ αυτό βλέπει αυτή τη βελτίωση των σχέσεων βήμα προς βήμα. Επίσης δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει οτιδήποτε που προσβάλει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Αυτό είναι εκτός κάθε συζήτησης.

Η προσωπική διαμάχη του Τζο Μπάιντεν με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου γίνεται θέμα της προεκλογικής εκστρατείας στην Αμερική, και αυτό θα εξελιχθεί σε πρόβλημα για τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Οι ψήφοι των Εβραιο-Αμερικανών είναι μερικά εκατομμύρια και επίσης διαθέτουν μεγάλη οικονομική δύναμη. Ο κάθε υποψήφιος πρόεδρος τα ζυγίζει όλα αυτά και τα υπολογίζει. Το ίδιο είναι αναγκασμένος να πράξει και ο κ. Μπάιντεν. Χωρίς τις ψήφους των Εβραιο-Αμερικανών θα χάσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.Γι’ αυτό και είδαμε τις τελευταίες 24 ώρες μία προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, κατέβασε πολύ τους τόνους και πρέπει να δοθεί σημασία στη δήλωση του ότι η Αμερική και το Ισραήλ μπορούν να εξαφανίσουν ακόμα και την ηγεσία της Χαμάς.

Στην ουσία η δήλωση του κ. Κίρμπι ήταν μία πρόσκληση προς τους Ισραηλινούς για να τελειώνουν με τη Χαμάς χωρίς να πειραχτούν οι άμαχοι. Η ανησυχία του Λευκού Οίκου είναι για τους αθώους ανθρώπους, όχι για τους ηγέτες και τα μέλη της Χαμάς. Είναι ξεκαθαρισμένα αυτά τα πράγματα.

Άρα, φαίνεται ότι θα συμβεί αυτό: Το Ισραήλ θα συνεχίσει την περιορισμένη χερσαία επιχείρηση με την έγκριση της Αμερικής, αλλά για το Λευκό Οίκο είναι κόκκινη γραμμή οι άμαχοι. Για το θέμα αυτό, ο κ. Μπάιντεν δεν υποχωρεί.

Όπως είναι γμνωστό, αποφασίστηκε ήδη η διεύρυνση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, αλλά τονίστηκε ότι δεν θα περάσει την κόκκινη γραμμή του Αμερικανού Προέδρου.

Φαίνεται επίσης ότι υπήρξε συνεννόηση και για την αντιμετώπιση -απ’ εδώ και πέρα- της ηγεσίας της Χαμάς.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη στην Ουάσιγκτον μετέδωσε σήμερα τα εξής:

Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχει αναδειχθεί για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η έκθεση που πρέπει -βάσει ενός νέου νόμου- να υποβάλει στο Κογκρέσο για το πως το Ισραήλ χρησιμοποιεί τα όπλα που λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες…

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και πολλές εβδομάδες στην αμερικανική κυβέρνηση γίνονται δύσκολες εσωτερικές συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ή μάλλον οι σωστές λέξεις για να ασκηθεί μεν σκληρή κριτική στο Ισραήλ χωρίς όμως να κατηγορηθεί επισήμως ότι παραβιάζει τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους και αποτρέπει την ροή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εμπόλεμη ζώνη.

Γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για τερματισμό πωλήσης όπλων.

Αυτή η έκθεση έρχεται στην δυσκολότερη δυνατή συγκυρία με τις σχέσεις των δυο χωρών να είναι ήδη εξαιρετικά τεταμένες.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ -προκειμένου να μην διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις του με το Ισραήλ αλλά και να μην εκτεθεί και το ίδιο για τις επιλογές του- θα πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά θα περιγράφει την συνολικότερη κατάσταση ως εξαιρετικά κρίσιμη, προσθέτοντας ότι ακόμη αξιολογούνται συγκεκριμένα περιστατικά.

Δεν θα καταλήξει δηλαδή ότι παραβιάζονται από το Ισραήλ οι ανθρωπιστικοί νόμοι όπως περιγράφονται στο συγκεκριμένο μνημόνιο για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής.

Κάποτε οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι πρέπει να συγγράψουν μία έκθεση για τον τρόπο με τον οποίο η κατοχική Τουρκία χρησιμοποιεί τα όπλα εναντίον της Κύπρου και άλλων χωρών.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top