GuidePedia

0

Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Λέσβος, Κρήτη… Αυτά τα νησιά, που μοιάζουν πολύ με τις ακτές της Ανατολίας με τον ίδιο πολιτισμό, την ίδια θάλασσα και τον ίδιο καιρό
Ησυμφωνία για ταξίδια στα ελληνικά νησιά με 7ήμερη βίζα κατά την άφιξη έχει τονώσει τους εγχώριους τουρίστες, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Τα έξοδα διαμονής και διακοπών στα 10 νησιά που περιλαμβάνονται στην συμφωνία ξεκινούν από περίπου 10 χιλιάδες TL.
Όταν ανακοινώθηκε ότι θα ισχύει απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για 7 ημέρες για τους Τούρκους πολίτες που θα επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά, το πρώτο ερώτημα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν: «Ποιο είναι το σημερινό κόστος για τέτοιες διακοπές;».

Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο πλευρές της ίδιας θάλασσας… Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Λέσβος, Κρήτη… Αυτά τα νησιά, που μοιάζουν πολύ με τις ακτές της Ανατολίας με τον ίδιο πολιτισμό, την ίδια θάλασσα και τον ίδιο καιρό, και έχουν τη συνέπεια ενός καλοκαιρινού θέρετρου, ήταν οι αγαπημένες τοποθεσίες των ντόπιων παραθεριστών μέχρι τη δεκαετία του 2020.

Ωστόσο, λόγω της ραγδαίας αύξησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην απόκτηση βίζας για τις ευρωπαϊκές χώρες, οι εγχώριοι τουρίστες έχουν στραφεί σε εγχώρια τουριστικά κέντρα τα τελευταία χρόνια.

Αυτή η νέα απόφαση, που επιτρέπει την είσοδο σε 10 νησιά της Ελλάδας με βίζα κατά την άφιξη, έχει κάνει τα νησιά μία από τις δημοφιλείς επιλογές για σχέδια διακοπών και πάλι.

Αυτή τη φορά, η εύρεση ενός «προσιτού προγράμματος» για τους παραθεριστές είναι πολύ πιο σημαντική από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με όσους έχουν εμπειρία διακοπών και στις δύο πλευρές της θάλασσας, οι διακοπές στα ελληνικά σύνορα είναι φθηνότερες από ό,τι σε δημοφιλείς περιοχές όπως η Αλικαρνασσός, το Τσεσμέ και το Κας, παρά τη συναλλαγματική διαφορά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα echedoros.gr.

Ο Gizem Temel Erin, ειδικός πωλήσεων και μάρκετινγκ στην Κωνσταντινούπολη, είναι της άποψης ότι οι διακοπές στα ελληνικά νησιά είναι φθηνότερες από το να πηγαίνεις σε πολλούς κόλπους στην Τουρκία:

«Είναι πιο φθηνές οι διακοπές»

«Παρά την υψηλή αξία του ευρώ έναντι της TL, φανταστείτε ότι μπορείτε να κάνετε διακοπές χαμηλότερου προϋπολογισμού στα νησιά από το να πάτε στην Αλικαρνασσό, αυτό είναι δυνατό. Μπορείτε να περάσετε όμορφες διακοπές με περίπου 15 χιλιάδες λίρες. Η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι ακριβά νησιά, αλλά η Θάσος, η Ρόδος και η Κρήτη είναι πιο προσιτές.

Υπάρχουν πολλοί όμορφοι όρμοι στην Τουρκία, ειδικά στις ακτές του Αιγαίου και της Μεσογείου. Πηγαίναμε στους όρμους των Δαρδανελίων (Τσανάκκαλε) για διακοπές. Πληρώνουμε υψηλά εποχιακά ενοίκια για ένα κάμπινγκ κάπου στην ακτή. Ένα τραπέζι σε μια ταβέρνα κοστίζει από 5 χιλιάδες λίρες έως 8 χιλιάδες λίρες. Ανεβάζουν τις τιμές όλο και περισσότερο γιατί οι Τούρκοι έρχονται συχνά εδώ. Υπάρχει τέτοια κατάσταση στα τουριστικά κέντρα.

Τα νησιά δεν είναι έτσι, δεν υπάρχει αύξηση τιμών ανάλογα με την προσφορά. Όταν τα υπολογίσαμε όλα αυτά, καταλάβαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε διακοπές με λιγότερο μπάτζετ αν πηγαίναμε στα νησιά αντί στις ακτές των Δαρδανελίων.
Πλήρης εξυπηρέτηση στις ταβέρνες

Τα περισσότερα νησιά είναι σαν το Αϊβαλί. Τα μέρη δεν είναι πολύ φανταχτερά ή θορυβώδη. Έχει μια διασκεδαστική ατμόσφαιρα θέρετρου. Οι τιμές των καταλυμάτων είναι λογικές παρά τη συναλλαγματική διαφορά.

Για παράδειγμα, η ημερήσια διαμονή δύο ατόμων στη Θάσο κοστίζει 25 ευρώ. Οι μεζέδες στις ταβέρνες είναι νόστιμοι και υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Κολοκυθάκια, μύδια, καλαμάρια, γαρίδες… Οι μερίδες είναι μεγάλες, νόστιμες και χορταστικές. Τα θαλασσινά ιδιαίτερα ήταν τεράστια. Πίνετε το παραδοσιακό τους ποτό, ούζο, ή άλλο ποτό. Στο πιο ακριβό νησί πληρώνεις 40 ευρώ για δύο άτομα και φεύγεις από το τραπέζι. Σε νησιά σε λογικές τιμές πληρώνετε 20 ευρώ. Είναι πιο ακριβό να βγεις το βράδυ στην Τουρκία, ειδικά σε δημοφιλείς περιοχές διακοπών. Όταν πήγαμε στην ταβέρνα στο Kaş το καλοκαίρι, πληρώσαμε σχεδόν 4 χιλιάδες λίρες. Κοιτάς την απόδειξη, προσθέτουν τέλος εξυπηρέτησης, χρέωση κάλυψης και προσθέτουν άλλα.

Πρόταση: Γεμίστε το ρεζερβουάρ σας από την Τουρκία!

Η βενζίνη είναι πιο ακριβή στα νησιά από ό,τι στην Τουρκία. Στην Τουρκία όμως, όταν γεμίζεις το ρεζερβουάρ του οχήματος με βενζίνη και πας, είναι αρκετό για τη διάρκεια των διακοπών σου στο νησί. Δεν χρειάζεται να ξαναγεμίσετε εκεί ξανά. Όσοι αγοράζουν βενζίνη από την Τουρκία την αγοράζουν φθηνότερα και αποφεύγουν επιπλέον έξοδα. Η μεταφορά είναι άνετη. Επιβιβαστήκαμε στο πλοίο με δικό μας όχημα. Η τρέχουσα τιμή εισιτηρίου είναι 80 ευρώ μετ’ επιστροφής. Γυρίσαμε όλο το νησί και επιστρέψαμε με μια δεξαμενή βενζίνης στο αυτοκίνητο. Δεν μπορούσαμε να πάμε από την Κωνσταντινούπολη στην Αλικαρνασσό και πίσω με ένα γέμισμα. Είναι δύσκολο να το εξερευνήσετε με τα πόδια γιατί τα νησιά είναι μεγάλα και έχουν πολύ απότομες πλαγιές. Μοτοσικλέτες μπορούν να ενοικιαστούν. Υπάρχουν επίσης παραθεριστές που έρχονται με τα δικά τους αυτοκίνητα ή νοικιάζουν αυτοκίνητο ή ATV. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι επίσης μια εναλλακτική λύση. Αλλά μερικές φορές είναι πολύ απασχολημένα και δεν υπάρχει χώρος.
Ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν είναι κερδοσκοπικός

Οι Έλληνες γενικά δεν τους αρέσει να εργάζονται σκληρά. Για το λόγο αυτό, ο τουρισμός στα νησιά δεν είναι ιδιαίτερα κερδοσκοπικός. Δεν υπάρχουν κράχτες που πηγαινοέρχονται ή να πηδούν ξαφνικά μπροστά σας. Νοικιάζεις σπίτι, κάνεις τα ψώνια σου. Μπορείτε να το μαγειρέψετε και να το φάτε μόνοι σας.

Υπάρχουν πολύ μεγάλες παραλίες και γενικά δεν υπάρχει χρέωση εισόδου στις παραλίες, αλλά σας ζητείται να ξοδέψετε ένα συγκεκριμένο ποσό. Σε κάποια από αυτά χρεώνονται 25 ευρώ για ενοικίαση σε ομπρέλες και ξαπλώστρες. Επιπλέον, ένα τμήμα κάθε παραλίας προορίζεται για το κοινό. Καμία διεύθυνση παραλίας ή ξενοδοχείου δεν μπορεί να πει «Αυτή είναι μια ιδιωτική επιχείρηση» και να κλείσει την παραλία στο κοινό. Μπορείτε εύκολα να πάτε σε μια ιδιωτική παραλία, να ρίξετε μια πετσέτα στην παραλία και να χρησιμοποιήσετε τη θάλασσα δωρεάν. «Αυτός που πηγαίνει εκεί δεν χρειάζεται να νοικιάσει τίποτα».

Η Leyla Tütüncü, υπεύθυνη εστιατορίου στην Αττάλεια, εφιστά την προσοχή στα αυξανόμενα επαγγέλματα στη νότια ακτή και πιστεύει ότι η κύρια διαφορά μεταξύ των ελληνικών νησιών είναι η κανονική δομή τους.

«Υπάρχει Μαφία σε πολλές παραλίες στον (τουρκικό) νότο»

«Στο νότο, σε παραθεριστικές περιοχές όπως το Kaş, το Kemer, η Alanya και η Αλικαρνασσός, τα ξενοδοχεία και οι ιδιωτικές παραλίες έχουν προσαρτηθεί με σιδερένιες πλατφόρμες στους κόλπους όπου δεν μπορεί να πατηθεί ούτε ένα καρφί γιατί είναι φυσικά προστατευόμενες περιοχές.

Υπάρχει απίστευτη διαρροή και αυξάνεται. Η μαφία κατέβηκε σε πολλές παραλίες. Ενώ η πρόσβαση του κοινού σε αυτούς τους κόλπους είναι συνταγματικό δικαίωμα, οι φρουροί σας υποδέχονται στην είσοδο και επιβάλλεται η υποχρέωση να δώσετε το αυτοκίνητο στον παρκαδόρο.

Μόλις το ξεπεράσετε, ο διευθυντής στέκεται μπροστά σας, δεν μπορείτε να μπείτε με το κατοικίδιό σας, πληρώνετε υπέρογκο ποσό για ξαπλώστρες και ομπρέλες και αντιμετωπίζετε και την υποχρέωση να ξοδέψετε ένα συγκεκριμένο ποσό.

Εάν αντιταχθείτε σε αυτές τις πρακτικές και πείτε, «Πρόκειται για φυσική προστατευόμενη περιοχή και οι παραλίες ανήκουν στο κοινό», απειλείστε.

Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο χαρακτηριστική διαφορά στις διακοπές στα νησιά. Όσοι έρχονται στην παραλία μπορούν να κολυμπήσουν δωρεάν. Οι κανόνες είναι σαφέστατοι, οι ποινές βαριές και επιβάλλονται. Οι παράνομες πρακτικές αποτρέπονται επίσης από την κυβέρνηση. «Οι παραλίες είναι σαν τους κόλπους της Αττάλειας, μόνο με πολύ κόσμο.»

Ο διοργανωτής της Κωνσταντινούπολης Serkan Erin προειδοποιεί επίσης τους παραθεριστές για πιθανές ουρές στις πύλες μετά την απελευθέρωση της βίζας
«Προετοιμαστείτε για ουρές»

«Η βίζα στην πόρτα θα πληρώνεται μεταξύ 120-200 ευρώ ανά άτομο κάθε φορά. Την τελευταία φορά που έκανα αίτηση για κανονική βίζα, ήταν 100 ευρώ και ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οπότε τώρα είναι πιο δαπανηρό. Η είσοδος στα νησιά είναι πλέον λίγο πιο δύσκολη. Υπάρχουν πάρα πολλές ουρές στην είσοδο και κινούνται αργά. Έχει πολύ κόσμο, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Πρέπει να πας νωρίς. Αν το πλοίο θα αναχωρήσει στις 9 το πρωί, πρέπει να είστε εκεί λίγες ώρες νωρίτερα. Όσοι σχεδιάζουν διακοπές θα πρέπει να κάνουν κράτηση για τα πάντα εκ των προτέρων. Εισιτήρια μεταφοράς, κρατήσεις ξενοδοχείων, κρατήσεις εστιατορίων… Όλα να είναι έτοιμα. Για να μπείτε στα νησιά με βίζα στην πύλη, πρέπει να πάτε με πλοίο. Για το λόγο αυτό δεν θα είναι δυνατή η μετάβαση σε απομακρυσμένα νησιά όπως η Μύκονος με βίζα στην πόρτα.

Πολιτική λογικών τιμών

Οι τιμές διαμονής ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία, αλλά το μέσο κόστος για ένα δίκλινο δωμάτιο ξενοδοχείου είναι μεταξύ 150 – 200 ευρώ. Σήμερα, το Τσεσμέ, το Alaçatı, το Kaş και την Αλικαρνασσό είναι αρκετά ακριβοί προορισμοί.

Τα ελληνικά νησιά είναι πολύ πιο βολικά. Μπορείτε να βρείτε όμορφες τοποθεσίες με νόστιμα θαλασσινά που μπορείτε να φτάσετε πολύ πιο γρήγορα από το να πάτε στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Όταν πήγα στην Καβάλα πριν από ένα μήνα, συνάντησα μια πολύ λογική πολιτική τιμών. Αυτό ισχύει και για ένα νησί όπως η Σαντορίνη. Επιτρέψτε μου να δώσω ένα παράδειγμα από τα εστιατόρια που πήγαμε.

Πλήρωσα 25 ευρώ για 800 γραμμάρια κρέας σε ένα εστιατόριο. Το ποσό που πλήρωσα για 2 χταπόδια, καλαμάρια, σαλάτα και 4 μπύρες στην ταβέρνα ήταν 27 ευρώ, δηλαδή περίπου 900 λίρες. Στην Τουρκία πληρώνουμε 600 λίρες μόνο για τις μπύρες αυτού του τραπεζιού, δεν μπορούμε να φύγουμε από μια παμπ με λογαριασμό λιγότερο από 5 χιλιάδες λίρες. Όταν πας σε ένα πολύ πολυτελές εστιατόριο στα νησιά, μπορεί να πληρώσεις από 100 έως 200 ευρώ, αλλά η μόνη εναλλακτική δεν είναι τα ακριβά μενού.
«Κοκτέιλ σε δημοφιλή παραλία με 4-5 ευρώ»

Για τους Έλληνες η ζωή ξεκινάει από το βράδυ. Σε κάποια νησιά η διασκέδαση ξεκινά από το βράδυ και συνεχίζεται μέχρι το πρώτο φως του πρωινού.

Όμως δεν υπάρχουν μακροχρόνιες νυχτερινές διασκεδάσεις ή πάρτι στα νησιά με στόχο τον θαλάσσιο τουρισμό.

Στην Ελλάδα οι παραλίες ανήκουν στο λαό. Έτσι, κάθε επιχείρηση ιδιωτικής παραλίας πρέπει να κάνει μια θέση στην άκρη για το κοινό. Ένα μέλος του κοινού μπορεί να εισέλθει και να επωφεληθεί από τη θάλασσα και την παραλία χωρίς να πληρώσει κανένα κόστος λειτουργίας.

Όταν πήγα στην παραλία, πλήρωσα 25 ευρώ το άτομο για ξαπλώστρες και ομπρέλες και 50 ευρώ για δύο άτομα. Όταν μπαίνεις σε μια παραλία στο Τσεσμέ, γίνεται λόγος για πολύ υψηλά νούμερα. Όταν συγκρίνω μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στο Τσεσμέ με μια παραλία ίδιου μεγέθους στη Μύκονο, σίγουρα υπάρχει μεγάλη διαφορά ως προς το τι πληρώνετε. «Τα κοκτέιλ που έπινα στη Μύκονο ήταν 4-5 ευρώ, δεν υπάρχουν κοκτέιλ κάτω από 500 λίρες στις δημοφιλείς παραλίες μας».
120 – 200 Ευρώ το κόστος της βίζας

Η αίτηση βίζας επτά ημερών κατά την άφιξη εγκρίθηκε επίσης από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα νησιά Ρόδος, Κως, Σάμος, Χίος, Καστελόριζο, Σύμη, Λέρος, Λήμνος, Λέσβος και Κάλυμνος για 7 ημέρες

Προς το παρόν, το κόστος μιας βίζας, συμπεριλαμβανομένου του τέλους εξυπηρέτησης της μεσιτικής εταιρείας, κυμαίνεται μεταξύ 120-200 ευρώ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top