Όπως αναφερει χαρακτηριστικά: «Μην αρρωστήσετε στην Ελλάδα! Νησιά γεμάτα τουρίστες, αλλά με σοβαρή έλλειψη γιατρών!».
«Τα ειδυλλιακά νησιά της Ελλάδας ξεχειλίζουν από τουρίστες, αλλά το ιατρικό τους σύστημα ραγίζει» γράφει η Νεκταρία Σταμούλη στο Politico.
Μάλιστα, στο άρθρο με ημερομηνία 14 Αυγούστου, γίνεται αναφορά και στον θάνατο της νεαρής σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και του αγέννητου παιδιού της, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μόνο για δύο από τους τουλάχιστον εννέα πιθανούς θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι λόγω χρόνιων ελλείψεων σε ασθενοφόρα και προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, ακόμη και πριν η χώρα τεθεί υπό πολιορκία από τις μαινόμενες πυρκαγιές».
«Ορισμένα νησιωτικά νοσοκομεία δεν έχουν μόνιμους γενικούς ιατρούς, βασιζόμενα εξ ολοκλήρου σε έναν κύκλο βραχυπρόθεσμης κάλυψης που καλύπτεται από προσωπικό από την ηπειρωτική χώρα, δελεασμένο από χρηματικά κίνητρα. Και οι υπηρεσίες ασθενοφόρων βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, μόλις ένα ασθενοφόρο είναι διαθέσιμο 24 ώρες την ημέρα. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι μοναδικό στα νησιά. Στην Αθήνα λειτουργούν περίπου 50 ασθενοφόρα, αντί για 85 με 90 που χρειάζονται» σημειώνει μεταξύ άλλων το Politco.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των κέντρων υγειονομικής περίθαλψης στα μικρά νησιά του Αιγαίου αγωνίζεται να αντεπεξέλθει, καθώς ο περιορισμένος αριθμός γιατρών πρέπει να εφημερεύει καθημερινά. Αλλά ακόμη και όταν το κράτος αποφασίζει να προσλάβει περισσότερους, οι προσπάθειες αποτυγχάνουν με το προσωπικό να αρνείται να μετακινηθεί στα νησιά, όπου το κόστος ζωής έχει γίνει αφόρητο λόγω της αύξησης του τουρισμού. Αυτό επιβαρύνει περισσότερο το ΕΚΑΒ»
Επίσης, γίνεται αναφορά και στις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, το Politico υπενθυμίζει πως «έχει υποσχεθεί να προσλάβει περίπου 10.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων 800 οδηγών ασθενοφόρων και 250 παραϊατρικών μοτοσικλετών. Ωστόσο, η Συνομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) λέει ότι αυτή η πρόσληψη αντικαθιστά μόνο τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις και δεν αρκεί για να βελτιώσει την ποιότητα της περίθαλψης. Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι περίπου 10.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν αποχωρήσει από τον δημόσιο τομέα τα τελευταία δυόμισι χρόνια και άλλοι 5.000 αναμένεται να φύγουν το 2023».
«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν έντονα την κυβέρνηση επειδή άφησε τα δημόσια νοσοκομεία σε χειρότερη κατάσταση από ό, τι πριν από την πανδημία, υποστηρίζοντας ότι ο κύριος στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας – κάτι που η κυβέρνηση αρνείται. Αλλά το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο από την έλλειψη χρηματοδότησης· Λίγοι γιατροί ή προσωπικό ασθενοφόρων θέλουν να εργαστούν στα νησιά» αναφέρει μεταξύ άλλων.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου