GuidePedia

0

Τραγικό εθνικό λάθος η εγκατάλειψη της Κύπρου στην …τύχη της, έστω μπαίνοντας σε δεύτερη μοίρα

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου
Πολλές φορές η Ελλαδική πολιτική ελίτ της Αθήνας δίνει δυστυχώς την εντύπωση ότι για αυτήν το Κυπριακό, το εθνικό μας θέμα που απασχολεί και πολύ σωστά την εξωτερική μας πολιτική για πάνω από 68 χρόνια είναι ένα «βαρίδι» που θα πρέπει να το ξεφορτωθούμε!

Χθες 20 Ιουλίου, μία άλλη αποφράδα ημέρα για τον Ελληνισμό, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν βρέθηκε στην κατεχόμενη Κύπρο για να συνεορτάσει με τον εγκάθετο του Ερσίν Τατάρ την επέτειο της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής και όχι «στρατιωτικής επέμβαση» (όπως γράφτηκε σε κείμενο πολιτικής τους ΕΛΙΑΜΕΠ) Και να «χαρεί» την κατοχή του 36% της Μεγαλονήσου! Για μία ακόμα φορά ο Ερντογάν διέλυσε τα συννεφάκια της εικονικής πραγματικότητας που σώνει και καλά δημιουργούνται στην αμήχανη Αθήνα επιμένοντας στη λεγόμενη λύση των δύο κρατών και ξεκαθαρίζοντας την θέση της Άγκυρας η οποία κατέχει το ένα από τα δύο κλειδιά του Κυπριακού. Εδώ να πούμε ότι το άλλο κλειδί το έχει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία η οποία πιέζεται χάριν μίας λύσης, οποιασδήποτε λύσης, να αυτοκαταργηθεί.

Και σε μία τέτοια ημέρα, με τον Ερντογάν να προκαλεί και πάλι Κυβέρνηση και η πλειονότητα του ελλαδικού πολιτικού κόσμου για να μην χαλάσουν το «καλό κλίμα» στα ελληνοτουρκικά ξέχασαν να μνημονεύσουν ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα «εισβολής και κατοχής»! Με ένα «Δεν ξεχνώ» και 2-3 ευχολόγια ξεμπέρδεψαν. Και όμως στην 20η Ιουλίου 1974 άρχισε να συντελείται η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία μετά την μικρασιατική καταστροφή!

Ευτυχώς που βρέθηκε και πάλι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και είπε αυτό που δεν τόλμησαν να πουν στην Αθήνα: «49 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, η συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Δημοκρατίας παραμένει μια προσβολή για το Διεθνές Δίκαιο, τα αμέτρητα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τον κυπριακό λαό. Η επίθεση της Τουρκίας ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται μέχρι σήμερα. Καταδικάζω απερίφραστα τη συνεχιζόμενη επιθετική και ανταγωνιστική συμπεριφορά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της προκλητικής δράσης στην Αμμόχωστο. Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να αποσύρει αμέσως τα περισσότερα από τα 40.000 στρατεύματα από το έδαφος της (Κυπριακής) Δημοκρατίας και να επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου»

Πιστεύω ότι όσοι θέλουν να πιστεύουν ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ περνάει μέσα από τα «ελληνοτουρκικά» και το Κυπριακό απλά υποβάλλονται σε μία ευφραντική ψευδαίσθηση για να απαλλαγούν από τις ευθύνες που δημιουργεί η σκληρή πραγματικότητα. Ο ισλαμιστής και αντιδυτικιστής Ερντογάν με την στρατηγική κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί την τελευταία 20αετία και εμποτίζει μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου και του λαό ουδόλως επιθυμούν κάτι τέτοιο. Αυτή η… ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας χρησιμοποιήθηκε από τον Ερντογάν μέχρι το 2010-2011 για να «ξεδοντιάσει» το μετακεμαλικό καταστημένο και επανέρχεται σήμερα πρωτίστως για να αναθεωρηθεί η Συμφωνίας της Τελωνειακής Ένωσης του 2005, για να απελευθερωθεί η βίζα και να ενισχυθεί μέσω αυτής της …πορείας η τουρκική οικονομία. Πέρα από τις «ενέσεις» ενίσχυσης που της κάνουν ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία, οι… «σύμμαχοι μας» όπως του αποκαλούν κάποιοι κύκλοι. Για αυτό λοιπόν ας μην ονειρεύονται στην Ελλάδα κάποιοι σημιτοτραφείς νέα … «Ελσίνκια»!

Δυστυχώς πολλά γεγονότα μας δείχνουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση με την Αντιπολίτευση να παρακολουθεί αμήχανη και κατατονική, όπως άλλωστε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, επιδιώκει την αποσύνδεση του Κυπριακού από τα λεγόμενα «ελληνοτουρκικά»!

Πρόκειται για τεράστιο και τραγικό εθνικό λάθος αφήσουμε την Κύπρο μόνη της μαζί με τα ευχολόγια της διεθνούς κοινότητας. Στην πρόσφατη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον ΣΚΑΙ που σήκωσε κουρνιαχτό με τις ασάφειες και την εισαγωγή επικίνδυνων όρων στην ατζέντα των θεμάτων με τη Τουρκία δεν έγινε καμία αναφορά στο Κυπριακό. Μήπως τελικά θεωρείται ένα «αγκάθι» που θα το αφήσουμε στην τύχη του μη αντιλαμβανόμενοι τι σημαίνει διάρρηξη του Ελληνισμού και το να αφεθεί στην τύχη της η Μεγαλόνησος

Η Ελλάδα ως Εγγυήτρια Δύναμη αλλά και λόγω στρατηγικών και πανεθνικών συμφερόντων θα πρέπει να παίξει τον δικό της ρόλο, τον ρόλο που επιβάλλει η Ιστορία, οι Διεθνείς Συμβάσεις και η υφιστάμενη γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και να παραμείνει ενεργή και δίπλα στην Κύπρο. Έχουμε στην πλάτη μας το άγος του προδοτικού πραξικοπήματος της δικτατορίας Ιωαννίδη και της μη υπεράσπισης της όπως οφείλαμε το 1974 !

Αν και το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα, κυβέρνηση, πολιτικός κόσμος και λαός θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι μία δυσμενής για τα ελληνικά συμφέροντα λύση στην Κύπρο, είτε το θέλουμε, είτε όχι, επηρεάζει δυσμενώς όλο το φάσμα των λεγομένων ελληνοτουρκικών προβλημάτων που δημιουργούνται από την αναθεωρητική πολιτική της γειτονικής μας χώρας. Θα μου πείτε βέβαια μα τι λες, εδώ δεν πρέπει να χαλάσουμε το καλό κλίμα με την Τουρκία και να μην εκτροχιάσουμε τον διάλογο όπως υποστηρίζουν οι γνωστοί «ναταβρουμενάκηδες».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top