Του Σωτήρη Σιδέρη
Με το Ουρούτς Ρέις, όταν απειλήθηκε ελληνοτουρκική κρίση, ο γγ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ δεν βρήκε χρόνο να ασκήσει διπλωματία και φυσικά εξίσωσε , όπως πάντα, επιτιθέμενο και αμυνόμενο. Τώρα που η Τουρκία τους έχει τρελάνει στα παζάρια για την ένταξη της Σουηδίας, ζήτημα πολύ ανώδυνο σε σχέση με το Αιγαίο, ο ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος είναι υπερκινητικός.
Ανακοίνωσε ότι συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στις αρχές της εβδομάδας και δήλωσε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στο εγγύς μέλλον», προκειμένου «η Σουηδία να γίνει μέλος της Συμμαχίας το συντομότερο δυνατό». Ο Στόλτενμπεργκ διανύει τους τελευταίους μήνες της θητείας του στο ΝΑΤΟ καθώς θα αντικατασταθεί τον Ιούλιο. Στους διαδρόμους της Συμμαχίας συζητείται ως ανέκδοτο ότι κανείς δεν ρωτάει τον Στόλντεμπεργκ τη γνώμη του για οποιοδήποτε θέμα , γιατί ακόμη και αν ερωτηθεί θα ζητήσει χρόνο για να πάρει οδηγίες από τις ΗΠΑ.
Αλλά δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ο Στόλτενμπεργκ, πειθήνιο όργανο της αμερικανικής πολιτικής και της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ είπε επίσης από το Όσλο, όπου διεξάγεται η διήμερη σύνοδος υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.
«Όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η Μόσχα δεν έχει δικαίωμα βέτο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ», επεσήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Προχωράμε, οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος».
Φυσικά δεν μπορεί να θέσει βέτο η Ρωσία στην ένταξη της Ουκρανίας. Έχουμε όμως κάποια ερωτήματα. Θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όλη η Ουκρανία δηλαδή και τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από την Ρωσία και είναι μια έκταση, περίπου όση η Αγγλία, ή θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μόνο η υπόλοιπη Ουκρανία;. Γιατί αν συμβεί και ενταχθεί μόνο η διαιρεμένη Ουκρανία, κάτι που θυμίζει Ανατολική και Δυτική Γερμανία, σημαίνει ότι ΝΑΤΟ, οδήγησε την Ουκρανία σε έναν καταστροφικό πόλεμο που έφερε την διχοτόμησή της. Αν όμως το ΝΑΤΟ δηλώσει ότι θα ενταχθεί όλη η Ουκρανία, με την διευκρίνισε ότι τα υπό κατοχή εδάφη θα είναι λειτουργικά εντός του ΝΑΤΟ μετά την απελευθέρωσή τους, τότε λίγο απέχουμε από τον πυρηνικό πόλεμο. Δεν ξέρουμε αν τελικά θα πάρουν τέτοιες αποφάσεις, για ένταξη της Ουκρανίας, αλλά η λογική όλο και λιγοστεύει στη Δύση.
Το ΝΑΤΟ παραβίασε όλες τις συμφωνίες με την Ρωσία μετά το 1991 και επεκτάθηκε προς Ανατολάς για να την περικυκλώσει. Η Μόσχα δεν αντέδρασε έγκαιρα, δεν χρησιμοποίησε αρκετά την διπλωματία και οδηγήθηκε και εκείνη σε έναν πόλεμο, από τον οποίο πολύ δύσκολα θα βγει. Από την άλλη το ΝΑΤΟ, μπαίνει όλο και πιο βαθιά, όλο και πιο κοντά στα σύνορά της Ρωσίας και σίγουρα ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ασταθής.
ΥΓ. Η θέση της Ελλάδας ποια είναι ακριβώς στις συνόδους του ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε πως η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν και είναι “ό,τι πουν οι ΗΠΑ”. Συνεχίζουμε την εμπλοκή μας σε πολέμους και περιπέτειες; αυτό ψηφίζουμε;
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου