GuidePedia

0

Απειλές Ερντογάν σε Ελλάδα για Αιγαίο και Κύπρο για τα Κατεχόμενα. Όσα είπε στο τετ α τετ που είχε με τον Τατάρ.

Βολές από τον Ερντογάν για Αιγαίο και Κατεχόμενα παντώντας το πόδι στο ψευδοκράτος. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στα κατεχόμενα της Κύπρου, στην πρώτη του στάση στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στις 28 Μαΐου. Ξεκίνησε το ταξίδι του καταθέτοντας στεφάνι στο Μνημείο Ατατούρκ στη Λευκωσία (Λευκωσία) και υπέγραψε το βιβλίο μνήμης.

Ο πρόεδρος του ψευδροκράτους υποδέχθηκε αργότερα τον Ερντογάν με επίσημη τελετή στην προεδρία. Οι διμερείς σχέσεις, οι περιφερειακές εξελίξεις και τα πιθανά μελλοντικά βήματα στο Κυπριακό ήταν στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών που διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Η επίσκεψη Ερντογάν έχει ιδιαίτερη σημασία για το ψευδοκράτος, το οποίο βασίζεται στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το Anadolu ο Ερντογάν στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε πως «Οι Τουρκοκύπριοι δεν υπήρξαν ποτέ μειονότητα».

Αν υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αυτό θα γίνει με την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, λέει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να υποστηρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Βόρειας Κύπρου», τονίζει ακόμα ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Η διασφάλιση της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στη Βόρεια Κύπρο μέσω καλωδίου θα είναι το πιο σημαντικό βήμα της Άγκυρας για την αποφυγή διακοπών ρεύματος», σχολίασε.

Απειλές και στην Ελλάδα για το Αιγαίο

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό στα κατεχόμενα της Κύπρου μετά τις εκλογές, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσουν τα δικαιώματά τους στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τέλους σημειώνοντας ότι «εάν υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να εμποδίσουν την ειρήνη, θα πρέπει να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό σχέδιο. Δεν θέλουμε τα εμπόδια να σταθούν στο δρόμο μας. Ας αφήσουμε το Αιγαίο Πέλαγος να δώσει το μήνυμά του στον κόσμο ως θάλασσα ειρήνης».

Όπως σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια πανδαισία δημοκρατίας, με τρόπο που αρμόζει στο τουρκικό έθνος για να προσθέσει ότι «συνεχίζουμε την παράδοσή μας, πραγματοποιώντας την πρώτη μας επίσκεψη στο εξωτερικό στην «ΤΔΒΚ» μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας. Από εδώ θα μεταβούμε στο Αζερμπαϊτζάν, κάτι που αποτελεί επίσης δική μας παράδοση».
Στην συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι «η τουρκική πλευρά ακολουθεί πάντα μια εποικοδομητική και προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα στάση στο Κυπριακό».

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ μειονότητα. Όσοι αγνοούν αυτά τα γεγονότα συνεχίζουν να ονειρεύονται ότι είναι ο μοναδικός κυρίαρχος του νησιού. Συμβουλεύω όσους πιστεύουν σε αυτό να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα» είπε επίσης ο Ερντογάν για να προσθέσει ότι «κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλα 50 χρόνια. Εάν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ». Η τελευταία συνάντηση του κ. Τατάρ στη Γενεύη συνίσταται σε αυτό».

Αναφερόμενος στα συμφέροντα τα Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως εγγυήτρια χώρα, πάντα δίναμε προτεραιότητα στο διάλογο. Η ειρήνη και η ασφάλεια των αδελφών μας στο νησί σημαίνει και δική μας ειρήνη» για να προσθέσει ότι «θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην «ΤΔΒΚ». Θα διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας εδώ θα λαμβάνουν ίσες υπηρεσίες υγείας με τους πολίτες μας στην Τουρκία. Περισσότερος από μισός αιώνας έχει χαθεί λόγω των ασυμβίβαστων και μαξιμαλιστικών προσεγγίσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς. Κανείς δεν έχει την ανοχή να χάσει άλλα 50 χρόνια».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα ο Ερντογάν δήλωσε ότι «ο οδικός μας χάρτης βασίζεται στην ειρήνη. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από αυτές τις θάλασσες εκτός από την ειρήνη. Εάν υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να αποτρέψουν την ειρήνη, θα πρέπει να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό σχέδιο. Δεν θέλουμε κανένα εμπόδιο μπροστά μας. Ας αφήσουμε το Αιγαίο Πέλαγος να δώσει το μήνυμά του στον κόσμο ως θάλασσα ειρήνης».

Συνέχεια με επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν

Τον Τούρκο Πρόεδρο συνόδευαν η πρώτη κυρία Εμινέ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Οραλογλου, ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) Ιμπραχίμ Καλίν, ο διευθυντής Επικοινωνίας Φαχρεντίν Αλτούν, ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών Χαλούκ Γκοργκούν και ο εκπρόσωπος του κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ.

Σημειώνεται πως μετά τα Κατεχόμενα, ο Ερντογάν θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν, όπου την Τρίτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ. Ο Ερντογάν και ο Αλίγιεφ αναμένεται να συζητήσουν περαιτέρω μέτρα για την προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν και να ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top