GuidePedia

0

Η ένταξη αναμένεται να ενισχύσει τους δεσμούς της Σαουδικής Αραβίας με τις χώρες των BRICS και ιδίως με την Κίνα

Η Σαουδική Αραβία έχει αρχίσει συνομιλίες για να ενταχθεί στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο δήλωση της τράπεζας.
«Στη Μέση Ανατολή, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και επί του παρόντος έχουμε αρχίσει τις επαφές για το σκοπό αυτό», δήλωσαν αξιωματούχοι της τράπεζας στο δημοσίευμα.

Η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των μελών της τράπεζας, η οποία δημιουργήθηκε από «τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου ως εναλλακτική λύση στα θεσμικά όργανα του Bretton Woods, τα οποία διευθύνονται από τη Δύση», σημειώνει η εφημερίδα.
Η ένταξη αναμένεται να ενισχύσει τους δεσμούς του Ριάντ με τις χώρες των BRICS σε μια εποχή που η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, επιδιώκει επίσης στενότερες σχέσεις με την Κίνα.
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping έκανε λόγο λόγο για την έναρξη μιας «νέας εποχής» στους δεσμούς των χωρών όταν επισκέφθηκε το βασίλειο στα τέλη του περασμένου έτους και το Πεκίνο τον Μάρτιο μεσολάβησε σε συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων.

Η πολιτική απόφαση για τη δημιουργία μιας Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας στο πλαίσιο των BRICS ελήφθη το 2013 σε μια σύνοδο κορυφής στο Durban της Νότιας Αφρικής.
Το 2014, υπογράφηκε συμφωνία για την δημιουργία της τράπεζας στην σύνοδο κορυφής στην πόλη Fortaleza της Βραζιλίας.
Επισήμως η τράπεζα ξεκίνησε να υπάρχει με την εναρκτήρια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της που έγινε στις 7 Ιουλίου 2015 στη Μόσχα.
Ο κύριος στόχος του ιδρύματος είναι η χρηματοδότηση έργων υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης στις χώρες μέλη των BRICS και στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι BRICS συγκεντρώνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Αρκετές άλλες χώρες επιδιώκουν να ενταχθούν στο οικονομικό μπλοκ, όπως η Αργεντινή, το Ιράν και, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ινδονησία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες του 2022, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε ότι το βασίλειο δήλωσε ότι θέλει να ενταχθεί στην οικογένεια των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), κι ότι το αίτημά του θα εξεταστεί από τους εταίρους των BRICS κατά τη σύνοδο της Νοτίου Αφρικής που θα γίνει εντός του 2023.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top