Η γυναίκα στο Λευκό Οίκο που λειτουργεί υπέρ της Τουρκίας – Τι θα γίνει με τα F-35.
Κώστας ΣαρικάςΠαρά το γεγονός ότι η Αμερικανική κυβέρνηση επιλέγει-όχι τυχαία-να αποστείλει στο Κογκρέσο το αίτημα για τα Τουρκικά F-16 μαζί με αυτό για τα Ελληνικά F-35, ζήτημα σύνδεσης των δύο ζητημάτων στην απόφαση δεν τίθεται.
Η επίδοση της επιστολής από την Αμερικανική κυβέρνηση προς το Κογκρέσο εντός των επόμενων 24ωρων με την οποία θα ζητά έγκριση του αιτήματος της Άγκυρας για πώληση και αναβάθμιση μαζητικών F-16 σηματοδοτεί τόσο για το Ελληνικό λόμπι όσο κυρίως για τον σκληρό πυρήνα των Γερουσιαστών με πρώτο τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, την έναρξη της ‘’μητέρας όλων των μαχών’’. Προκειμένου το μπλόκο να γίνει οριστικό μέχρι η Τουρκία να αλλάξει πολιτική στην περιοχή και να σταματήσει την επιθετική αναθεωρητική τακτική της καταατώντας κάθε έννοια της διεθνούς νομιμότητας.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σπεύδει στην Ουάσιγκτον για να παίξει το τελευταίο ‘’χαρτί’’ της Άγκυρας το οποίο όπως όλα δείχνουν θα έχει δύο όψεις. Από τη μία να τονίσει τον καίριο ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και στα Αμερικανικά συμφέροντα και από την άλλη να λειτουργήσει με όρους εκβιασμού απειλώντας με διαχωρισμό της στάσης της από τη γραμμή της Συμμαχίας. Με το πρώτο δείγμα γραφής να είναι το βέτο στη είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τη διαδικασία το Κογκρέσο θα έχει στη διάθεση του 30 ημέρες προκειμένου να συζητήσει το αίτημα της κυβέρνησης και να απαντήσει ανάλογα. Ήδη τόσο ο Ρόμπερτ Μενέντεζ όσο και η πλειοψηφική ομάδα Γερουσιαστών που συντάσσονται με τον ορκισμένο πολέμιο του Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύουν ξεκάθαρα ‘’Τurkey is not above the law’’ δίνοντας το στίγμα των προθέσεων τους. Με τον εκτελεστικό διεθυντή τουHellenic American LeadershipCouncil(HALC) να δηλώνει ήδη χωρίς αλλαγή πολιτικής η Τουρκία δεν πρόκειται να αποκτήσει μαχητικά F-16.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απάντηση του Κογκρέσου στο αίτημα της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει μια σειρά από όρους σύμφωνα με το νόμο CAATSA αλλά και γενικότερα το Αμερικανικό δόγμα για πωλήσεις οπλικών συστημάτων. Όροι που θα υπαγορεύουν στην Τουρκία ότι μόνο με έμπρακτη αλλαγή στάσης θα έχει ελπίδες απόκτησης και αναβάθμισης μαχητικών. Με την εκτίμηση τόσο για τον πρόεδρο Μπάιντεν όσο και για τον υπουργό εξωτερικών Μπλίνκεν να είναι ότι ναι μεν θέλουν να έχουν την Τουρκία στο πλευρό τους όσο μάλιστα εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά γνωρίζουν άριστα ότι πρόκειται για απόλυτα αναξιόπιστο σύμμαχο.
Από την πλευρά της η Άγκυρα ποντάρει σχεδόν τα πάντα σε μια γυναίκα. Πρόκειται για την Amanda Sloat υπεύθυνη επί Ευρωπαικών θεμάτων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ η οποία διαθέτει σημαντική επιρροή στο Λευκό Οίκο. Με τις πληροφορίες του Ελληνικού λόμπι να αναφέρουν ότι πιέζει ασφυκτικά προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να περάσουν οι Τουρκικές θέσεις. Μόνο που στις ΗΠΑ ο νόμος είναι υπεράνω όλων ακόμα και πάνω από τον ίδιο τον πρόεδρο όπως τονίζει η πανίσχυρη Ελληνική Ομογένεια. Και παραπέμπει στο Αμερικανικό Σύνταγμα όπου το Kογκρέσο βρίσκεται στην κορυφή των εξουσιών.
Την ίδια ώρα πάντως παρά το γεγονός ότι η Αμερικανική κυβέρνηση επιλέγει-όχι τυχαία-να αποστείλει στο Κογκρέσο το αίτημα για τα Τουρκικά F-16 μαζί με αυτό για τα Ελληνικά F-35 ζήτημα σύνδεσης των δύο ζητημάτων στην απόφαση δεν τίθεται. Αφού σε αντίθεση με τα προβλήματα που προκύπτουν για την Άγκυρα ουδεμία ένσταση δεν υπάρχει για πώληση των stealth μαχητικών στην Ελλάδα.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου