GuidePedia

0


Κώστας Βενιζέλος
Οι εξελίξεις στην περιοχή και το γεωπολιτικό παιχνίδι της Άγκυρας, η οποία εξακολουθεί να «παίζει» σε διαφορετικά ταμπλό, διαμορφώνουν νέα δεδομένα. Η κατοχική Τουρκία επιχειρεί να καταστεί η πιο«πολυζήτητη νύμφη», η οποία κρατά πολλά σχοινιά και δεν… θα νυμφευτεί ποτέ! Διατηρεί ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με ΗΠΑ, Ρωσία, Ουκρανία, Βρυξέλλες, αναπτύσσει συνεργασίες διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα επηρεασθούν οι επεκτατικοί σχεδιασμοί της στην ευρύτερη περιοχή. Ο Τούρκος Πρόεδρος, έχοντας στο μυαλό του και τα εσωτερικά ενόψει και των εκλογών, κινείται κρατώντας λεπτές ισορροπίες, γνωρίζοντας ταυτόχρονα πως η χώρα του θεωρείται «χρήσιμη» και «απαραίτητη» για τους διάφορους διεθνείς παίκτες, ειδικά τους μεγάλους και ισχυρούς.

Την ώρα που η τουρκική αντιπροσωπεία μετέβη στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει την αγορά μαχητικών F-16 και εκσυγχρονισμών άλλων, που διαθέτει η Τουρκία, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ μετέδωσε την είδηση για την προμήθεια δεύτερης συστοιχίας των S-400. Η αμερικανική αντίδραση, όπως και την πρώτη φορά, ήταν έντονη, αλλά δεν πρόκειται η Ουάσινγκτον να κόψει τα κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα. Το τι θα γίνει στη συνέχεια αυτό θα φανεί, κυρίως προς το θέμα των πολυσυζητημένων κυρώσεων. Δηλαδή, εάν η Άγκυρα πάρει τη δεύτερη συστοιχία των πυραύλων και παράλληλα … πείσει και τους Αμερικανούς για την πώληση των F-16. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, πάντως, δεν εξαρτώνται όλα από την κυβέρνηση Μπάιντεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ενδεχομένως να βλέπουν θετικά το τουρκικό αίτημα, αλλά και από τη Γερουσία. Εκεί, που ως γνωστό, υπάρχει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Οι σχέσεις με το Ισραήλ

Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ, έγινε με την Άγκυρα να κάνει εκπτώσεις ως προς τον κατάλογο που έθετε στο παρελθόν προς τους Ισραηλινούς. Από τη «συγγνώμη» που ζητούσε από το Τελ Αβίβ και τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων του «Mavi Marmara», μέχρι και μια σειρά άλλα, που εγείρονταν γνωρίζοντας πως οι Ισραηλινοί δεν θα δεχόντουσαν, η «επαναπροσέγγιση» έγινε χωρίς να ικανοποιηθούν προϋποθέσεις. Η κίνηση αυτή, που δεν ξεκίνησε τώρα, συνδέεται και με παροτρύνσεις τρίτων, όπως των Αμερικανών, για αποκατάσταση των σχέσεων. Δεν αποκλείεται τούτο να συνδέεται και με το θέμα των F-16.

 Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινοί έχουν προφανώς να κερδίσουν οικονομικά από αυτή την εξέλιξη, καθώς διαχρονικά η Τουρκία ήταν ένας καλός πελάτης, κι αυτό «μετράται» με τον όγκο εξαγωγών. Οι σχέσεις προφανώς και δεν μπορεί να είναι οι ίδιες όπως στο παρελθόν, πριν τη μεγάλη ρήξη το 2010, αλλά εξυπηρετεί και τις δύο χώρες, για διαφορετικούς λόγους, να έχουν ένα μέτωπο λιγότερο. Οι διαβεβαιώσεις προς τη Λευκωσία από το Τελ Αβίβ, ότι τίποτε δεν αλλάζει, μετρούν όσο η κυπριακή πλευρά εγείρει ζητήματα και έχει ατζέντα. Είναι γνωστό, ότι οι Τούρκοι παράλληλα με τα ανοίγματα προς το Ισραήλ έκαναν και προς την Αίγυπτο, με στόχο, μεταξύ άλλων, να «σπάσουν» τις συνεργασίες με την Ελλάδα και την Κύπρο και να διαμορφωθούν άλλα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη, με την Άγκυρα, ασφαλώς, παρούσα. Είναι σαφές, πάντως, ότι με την Αίγυπτο η πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων είναι μακρά και δυσκολότερη. Το Κάιρο γνωρίζει τις τουρκικές μεθοδεύσεις σε βάρος της Κυβέρνησης της χώρας και τη στήριξη που παρέχει η Άγκυρα στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top